Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стара Загора ще има първата наземна станция за интернет от сателити

2
Снимка: Кристина Русева


Кметът Живко Тодоров  връчи Сертификат клас В на Николай Андреев - член на УС, главен изпълнителен директор на „Виваком България“ ЕАД.

През октомври, Общинският съвет даде своето съгласие компанията да бъде насърчена във връзка с изпълнение на инвестиционен проект „Сателитен мрежов портал „Oneweb Gateway Collocation“ - за изграждането на наземна станция за комуникация с мрежа от спътници на ниска орбита.

  Компанията  на мобилния оператор е партньор на OneWeb - един от водещите световни доставчици на спътников интернет. Съоръжението ще разшири достъпа на държавите от Европейския съюз до мрежата на OneWeb, ще направи системата по-устойчива и ще подобри широколентовото покритие на териториите от Централна Европа до Централна Азия, включително Черно и Каспийско море. Проектът е най-новият пример за засилващата се роля на България в  инфраструктурата за авангардни космически технологии. Усилията на компанията са всички спътници  изведени в орбита, да имат връзка с мобилни телефони, лаптопи, таблети и персонални компютри на хора, намиращи се труднодостъпни региони по цял свят. И планетата да бъде покрита изцяло със спътници, които да излъчват сигнали към всички точки на планетата – което се затруднява от изпъкналостта на земното кълбо.

  Има много места по Земята, които нямат изобщо достъп до интернет или е много бавен, затова компанията предлага партньорства с местни оператори за достъп до широколентов скоростен интернет – в параходството, авиацията –  в океаните и небето, на север и на юг от 50-ия паралел.  Места, където няма интернет, защото няма как да се изгради инфраструктурата – са Аляска, Гренландия, северната част на Канада…  Догодина обсегът на сателитния интернет ще се разшири.  Връзката с интернет става чрез спътниците, изведени в орбита.

 Тъй като всеки един спътник покрива малка част от земната повърхност, затова са изстреляни до сега 650 спътника в групи от по 30 поне, с тегло 100 – 150 кг. Размерите и теглото им са значително по-малки от геостационарните спътници.  Затова спътниците се извеждат в  ниска орбита около земята и е необходимо да предават сигнала от спътниците към интернета чрез станции на земята и да прехвърлят информацията на съседните спътници, като се движат непрекъснато. И информацията тече от космоса към земята и обратно – затова помагат станциите, като тази, която ще бъде изградена в с. Могила. Станцията в Стара Загора ще покрие голяма част от Европа – включително и Черно и Каспийско море, каза Кристиян фон дер Роп, представител на компанията, във видеоконферентната връзка:

 Такива станции има създадени до сега в Норвегия, Унгария и Италия, и с тази в СтЗ европейският континент ще бъде почти напълно обхванат с широколентов интернет.

 Кметът Живко Тодоров изрази задоволството си от казаното от представителя на  Oneweb:

 Проектът по изграждането на станцията ще приключи през първото тримесечие на идната година каза г- н Николай Андреев.По публикацията работи: Кристина Русева

Галерия

Още от категорията

"Когато пея" събира в дует Калин Вельов и Мария Аврамиди

Песента „ Когато пея “ влиза в плейлиста на новия музикален сезон, маркирана от яркото присъствие на Калин Вельов и певицата с гръцки произход Мария Аврамиди . Песента е по музика, текст и аранжимент на Калин Вельов и носи..

публикувано на 29.01.23 в 16:00

Как се е наричал фитнесът век назад в Стара Загора

Ако в днешно време много от нас посещават фитнес, за да поддържат добра форма, век назад в България, и разбира се, в Стара Загора фитнесът е имал друго име.  Което е звучало и доста по-патриотично.   Чували ли сте за гимнастическите дружества "Юнак"..

публикувано на 27.01.23 в 15:50

Защо огърлицата на почетните граждани на Стара Загора има седем елемента

Знаете ли откога датира традицията за удостояване на достойните хора в Стара Загора със званието "почетен гражданин"?.  А знаете ли кой е автор на специалната огърлица, която се връчва на най-достойните измежду достойните?  И защо елементите в нея са..

публикувано на 25.01.23 в 16:32

Отборът на Стара Загора по спортен бридж стана първи на държавното първенство

Отборът на Стара Загора по спортен бридж спечели шампионската титла на държавното клубно отборно първенство. Това е голям успех на старозагорският отбор по спортен бридж на държавното клубно отборно първенство, което се проведе за първи път...

публикувано на 24.01.23 в 14:37
Парк

Предлагат Алея на талантите в Стара Загора

Идеята Стара Загора да си има Алея на талантите, която да събира и показва постиженията на най-изявените младежи от общината, лансира общинският съветник и бизнесдама Ваня Михайлова. Тя допълни, че във времето е работено по подобна идея, но не..

публикувано на 23.01.23 в 17:18

Започна Годината на Черния Воден Заек

Китайската Нова година започва на второто новолуние след зимното слънцестоене, а неин тотем или стопанин е един от знаците на китайския зодиак.  В китайската зодиакална система всеки знак попада под влиянието на 5 елемента (стихии): метал (злато),..

публикувано на 23.01.23 в 13:59

От "Баболандия" с любов!

Бабинден, отбелязван на на 21 януари по стар стил , е един от големите български народни женски празници. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на..

публикувано на 21.01.23 в 08:00

Психолог Неви Бождукова: „Прегръщайте децата си!“

На 21 януари отбелязваме международен ден на прегръдката. Той се е зародил в САЩ през 1986 година и за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. В САЩ денят е известен като Национален ден на прегръщането. Смята се, че около 21 януари хората се..

публикувано на 21.01.23 в 06:00

Празнуваме Евтимовден

На 20 януари според българската народна традиция се празнува Евтимовден или наричан още Петларовден/Петльовден по нов стил. Днес празнуват всички с имената Евтим или Евтимия. В народната обредност днешния ден се отбелязва като символ на..

публикувано на 20.01.23 в 07:10

450 птици зимуват в Центъра, през февруари чакат бебета брадати лешояди

Над 450  птици от няколко различни вида са намерили подслон и убежище тази зима в Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани" в Стара Загора,  "Повечето от тях  с нелека съдба и са попаднали в Центъра тъкмо заради човека", разказва доктор Христина..

публикувано на 19.01.23 в 10:05