Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилеен концерт на Еврорадио по случай 50-ата годишнина на международния музикален обмен

Снимка: ebu.ch

Програма на юбилейния концерт в Музикален център „Св. Лука“, Лондон, 27.11.2017 г.:


Добринка Табакова (*1980) – „Орфеевата комета“

Бенджамин Бритън (1913-1976) – Сюита върху английски народни мелодии

В. А. Моцарт (1756-1791) – Симфония концертанте за цигулка и виола в Ми бемол мажор, К 364. Солисти: Естер Йоо, цигулка и Ейвинд Холстмарк Рингстад, виола

Лудвиг ван Бетховен (1770-1827) – Концерт за пиано No. 5 в Ми бемол мажор, оп. 73 „Императорски“. Солист: Павел Колесников, пиано

Концертен оркестър на Би Би Си, диригент Йоханес Вилднер


50-ата годишнина от началото на международния музикален обмен на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) бе отбелязана с тържествен концерт в Лондон. Част от програмата на Концертния оркестър на Би Би Си в празничната вечер представляваше отглас от 1967 г. – тогава също е звучала Симфония концертанте в ми бемол мажор от Моцарт в изпълнение на Английския камерен оркестър. В онзи исторически момент основна заслуга за успешното начинание е имал Бенджамин Бритън, който приел специално отправената му от Еврорадио покана да дирижира избраните произведения.  Няколко европейски радиостанции излъчили концерта едновременно, като всяка от тях представяла програмата и музикантите на своя език. С това било поставено началото на музикалния обмен и Сезоните на Еврорадио.

На юбилейния концерт, който се състоя на 27 ноември в музикалния център „Св. Лука“ в Лондон, с почит към Бритън, бе изпълнена неговата Сюита върху английски народни мелодии.

Освен аналогиите, които ни върнаха петдесет години назад, програмата на концерта насочи вниманието ни към музикалния живот на нашето време – към даровитите млади изпълнители и към авторите на нова музика. Младият руски пианист Павел Колесников беше солист в Петия клавирен концерт на Л. ван Бетховен. Изборът на инструменталния концерт бе направен чрез допитване до радиослушателите, проведено предварително от няколко европейски радиостанции, включително БНР.

Празничен афект в началото на концерта внесе „Орфеевата комета“, създадена специално за 50-ата годишнина. Еврорадио възлага написването ѝ на Добринка Табакова, която от началото на 2017 г. е резидентен  композитор към Концертния оркестър на Би Би Си.

В звуковия файл ще чуете как сигналът на Еврорадио, с който започват и завършват всички сателитни излъчвания на концерти, участва като мотив и структурен елемент в „Орфеевата комета“ – едно специално условие на Еврорадио и допълнително предизвикателство за написването на симфоничната творба. Добринка Табакова разказа за създаването на творбата си в специално интервю за „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ дни преди юбилейното събитие.

Юбилейният концерт по повод 50-ата годишнина на международния музикален обмен на Европейския съюз за радио и телевизия бе включен в музикалните програми на 44 радиостанции в 36 страни. От тях 33 страни го излъчиха на живо. Слушателите на БНР също станаха съпричастни на празничното събитие чрез директното излъчване на концерта по програма „Христо Ботев“. 


Повече информация за концерта и за международния музикален обмен на БНР в Еврорадио ТУК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!