Поморие ще разваля дарението за Военния санаториум


Скандалите покрай Военния санаториум в Поморие продължават. Местният общински съвет взе решение да анулира дарението от 1932 г., когато Анхиалската община дава на държавата терен, за да се изгради лечебното заведение. Казусът започва от миналата година, когато ВМА, под чиято шапка е санаториумът поиска той да се трансформира като такъв с отпаднала необходимост. Държавата, по искане на Министерството на отбраната, го прехвърля на държавното дружество, което стопанисва велинградската болница „Вита“. Община Поморие, която дарява 7.5 дка през 1932 г. за построяването му, иска да й бъде върнат. Държавата отказва и от няколко месеца „Вита“ е във владение. Според кмета Иван Алексиев, това е опит да бъде заграбен санаториумът, защото „Вита“, като търговско дружество, може да се разпорежда с него. На противоположното мнение е Никодим Стоянов, общински съветник от БСП, който работи в санаториума. Актуалното му състояние е по-добро, коментира Стоянов.Има и няколко аспекта, посочва Никодим Стоянов. Първият е правен – Върховният административен съд се е произнесъл, че волята на дарителя, в случая – Анхиалската община, не е нарушена – лечебното заведение се ползва по предназначение. Това е моралният казус, казва Стоянов, защото в него трябва да се лекуват и военни, воено – инвалиди, добавя той.Общинската болница е в лошо състояние, което също е показателно, посочва Никодим Стоянов. 

Ако си вземем обратно земята, която някога е дарена за него, няма да строя хотели, каквито писания се появиха, подчерта Иван Алексиев. Ще го дарим отново на държавата, посочи той, но с няколко условия. Едното е собствеността му отново да се промени в публично – държава, за да не може да се продаде. Другото е да се стопанисва от държавни дружества като "Специализирани болници за рехабилитация" или "Профилактика, рехабилитация и отдих", посочи кметът. В момента, санаториумът работи като хотел, добави Алексиев


Именно заради липсата на тези 5 милиона за ремонт, може да се търси вариант да се ликвидира санаториумът, посочи Алексиев, цитирайки думите на военния министър, че „парите ще се търсят“. И начерта възможният сценарий:


А такива сценарии вече има в Поморие, добави Алексиев и посочи Центъра за инвалиди „Свети Георги“, построен именно за хора с увреждания. В момента целият комплекс, с хотелската част, с басейна, е собственост на банка и се продава за под 3 милиона лева.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът Георги Димитров: Обратното решение би било смъртна присъда за Карнобат

Съдът прояви преди всичко разум и след това справедливост, коментира к метът Георги Димитров след решението за възстановяване на работата във  фабриките и приключването на протеста. Ако митниците имат някакви съмнения, искат да търсят нещо, те могат да си правят проверките и в производствени условия. Беше неразумно затварянето на..

публикувано на 23.09.18 в 17:43

Още тази вечер започва работа едната от фабриките край Карнобат

Една от фабриките край Карнобат на бизнесмена Миню Стайков ще възстанови работата си още тази вечер, а другите две утре, реши Районният съд в Карнобат. Предприятията бяха затворени в петък след акция на агенция "Митници" и работниците организираха протести с искане за възстановяване на производствения процес. Съдебното решение беше..

публикувано на 23.09.18 в 17:23

Протестиращите от Карнобат влязоха в сблъсък с жандармерията

Работници от запечатаните заводи на Миню Стайков край Карнобат отново протестират  срещу затварянето на обектите. Над 300 служители на затворените от агенция "Митници" фабрики за алкохол се събраха с искане да бъдат запазени работните им места. Близо 10 милиона лева са загубите за двата дни, в които производството е спряно, каза за..

публикувано на 23.09.18 в 10:57
Професор Андрей Пантев разказва в

проф. Андрей Пантев: Почти няма държава днес, която да е напълно независима

Почти няма държава особено днес, която да е напълно независима, каза в интервю за БНР Бургас историкът проф. Андрей Пантев. Много често независими решения се взимат пагубни и ние имаме такива примери в нашата история. "Най важното е, че независимостта е гаранция и условие за правилно решение, но не непременно означава, че ще излезе нещо..

публикувано на 22.09.18 в 13:38

Възстановено е вече движението на влакове, протестиращите се събират на митинг в Карнобат

Възстановено е вече движението на влакове по линията Бургас-София, съобщават от информационния център на БДЖ. По-рано движението на влакове в района на Церковски бе блокирано заради протест на служителите на "Винпром" - Карнобат. Протестиращите близо 500 служители на завода се срещнаха и началникът на бургаската митница Валери Стефанов. Той..

обновено на 22.09.18 в 12:46

Тържествено Бургас отбеляза Денят на Независимостта (снимки)

С изпълнението на Химна на Независимостта на Георги Шагунов започна в Бургас тържественото отбелязване на 110г от обявяване Независимостта на България. На пл. „Атанас Сиреков“ представителни войскови части се включиха в ритуала по издига националните флагове на Република България, ЕС и Община Бургас. Молебен за здраве отслужи бургаското..

публикувано на 22.09.18 в 11:50

Стотици работници на "Винпром" - Карнобат блокираха жп линията Бургас - София

„Самоуправство на държавата и искаме да работим отворете завода“ , това коментираха работниците, които протестират срещи затварянето на "Винпром"-Карнобат от Агенция "Митници". Хората са категорични, че няма да спрат с протестните си действия докато не бъдат допуснати до работните си места. Според  търговския директор Емил Филев проверката на..

публикувано на 22.09.18 в 11:33