Поморие ще разваля дарението за Военния санаториум


Скандалите покрай Военния санаториум в Поморие продължават. Местният общински съвет взе решение да анулира дарението от 1932 г., когато Анхиалската община дава на държавата терен, за да се изгради лечебното заведение. Казусът започва от миналата година, когато ВМА, под чиято шапка е санаториумът поиска той да се трансформира като такъв с отпаднала необходимост. Държавата, по искане на Министерството на отбраната, го прехвърля на държавното дружество, което стопанисва велинградската болница „Вита“. Община Поморие, която дарява 7.5 дка през 1932 г. за построяването му, иска да й бъде върнат. Държавата отказва и от няколко месеца „Вита“ е във владение. Според кмета Иван Алексиев, това е опит да бъде заграбен санаториумът, защото „Вита“, като търговско дружество, може да се разпорежда с него. На противоположното мнение е Никодим Стоянов, общински съветник от БСП, който работи в санаториума. Актуалното му състояние е по-добро, коментира Стоянов.Има и няколко аспекта, посочва Никодим Стоянов. Първият е правен – Върховният административен съд се е произнесъл, че волята на дарителя, в случая – Анхиалската община, не е нарушена – лечебното заведение се ползва по предназначение. Това е моралният казус, казва Стоянов, защото в него трябва да се лекуват и военни, воено – инвалиди, добавя той.Общинската болница е в лошо състояние, което също е показателно, посочва Никодим Стоянов. 

Ако си вземем обратно земята, която някога е дарена за него, няма да строя хотели, каквито писания се появиха, подчерта Иван Алексиев. Ще го дарим отново на държавата, посочи той, но с няколко условия. Едното е собствеността му отново да се промени в публично – държава, за да не може да се продаде. Другото е да се стопанисва от държавни дружества като "Специализирани болници за рехабилитация" или "Профилактика, рехабилитация и отдих", посочи кметът. В момента, санаториумът работи като хотел, добави Алексиев


Именно заради липсата на тези 5 милиона за ремонт, може да се търси вариант да се ликвидира санаториумът, посочи Алексиев, цитирайки думите на военния министър, че „парите ще се търсят“. И начерта възможният сценарий:


А такива сценарии вече има в Поморие, добави Алексиев и посочи Центъра за инвалиди „Свети Георги“, построен именно за хора с увреждания. В момента целият комплекс, с хотелската част, с басейна, е собственост на банка и се продава за под 3 милиона лева.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

10 къщи в Ливада и Русокастро са наводнени

Дъждовете наводниха дворове и приземни етажи на къщи в две села на община Камено.   6 къщи в Ливада и 4 в село Русокастро, община Камено са пострадали, потвърдиха от Областна администрация. От там съобщават, че са паднали над 100 литра на квадратен метър в Русокастро, а 65 в село Ливада Кметът на село Ливада Ангел Радев потвърди за БНР Бургас, че две от..

публикувано на 24.07.19 в 08:31

И "Зелена Странджа" със сигнал за изсечени дървета в „Силистар“ (СНИМКИ)

За изсечени дървета в защитената местност „Силистар“ сигнализират от сдружението „Зелена Странджа“, което организира походи в Бургаска област. Заради снимките на телевизионна продукция е посегнато на една уникална екосистема, посочват от организацията. Председателят на сдружението Владимир Димитров се натъква на гледката преди няколко дни,..

публикувано на 24.07.19 в 07:40

В сливенските села Блатец, Глушник и Тополчане започват проверки за броя на отглежданите прасета

Започват проверки в няколко села в община Сливен за броя на отглежданите прасета тип „заден двор,“ защото кметовете им не са подали исканата от властите информация. Това бе отчетено от Областната епизоотична комисия като трудност пред налагането на мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете. Проблемните села са Блатец, Глушник и..

публикувано на 23.07.19 в 16:29

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите, които ще ви представим в предаването днес: Три месеца преди местните избори още една обществена фигура обяви кандидатурата си за кмет на Бургас. Това е Владимир Павлов от ПП "Възраждане". Той ще бъде водач и на листата от общински съветници, за мотивите му  и амбициите след минути Работна седмица от четири дни –възможно ли е и..

публикувано на 23.07.19 в 14:25

Каузата на малките хора

Около 40 % от малките хора в България разчитат на някаква трудова заетост. Липсата на достъпна среда и непрекия отказ от работодателите са сред основните им проблеми. Създаденият Център по въпросите на малките хора в София е третият в Европа. Целта е да получават подкрепа, консултации, взаимопомощ, специализирана литература. Да..

публикувано на 23.07.19 в 13:42

Бургазлия - в неизвестност от 10 дни

Бургазлия е в неизвестност от 12 юли. Емил Василев Танев се е прибрал от Германия в дома си и оттогава близките му нямат контакт с него, в апартамента му,  в центъра на морския град, е открит само портфейла му. Ако някой има информация за Емил, може да сигнализира в полицията.

публикувано на 23.07.19 в 13:06

Предвиждат нов крайуличен паркинг в „Зорница“

Да се създаде нов крайуличен паркинг близо до детската градина „Звездица Зорница“ и ОУ „Георги Бенковски“. Това предложение е внесено в Общинския съвет от местната администрация по искане на родители и директора на училището. За целта трябва да бъде изменен подробният устройствен план на терена, който е предвиден за озеленяване, посочи главният..

публикувано на 23.07.19 в 12:16