Поморие ще разваля дарението за Военния санаториум


Скандалите покрай Военния санаториум в Поморие продължават. Местният общински съвет взе решение да анулира дарението от 1932 г., когато Анхиалската община дава на държавата терен, за да се изгради лечебното заведение. Казусът започва от миналата година, когато ВМА, под чиято шапка е санаториумът поиска той да се трансформира като такъв с отпаднала необходимост. Държавата, по искане на Министерството на отбраната, го прехвърля на държавното дружество, което стопанисва велинградската болница „Вита“. Община Поморие, която дарява 7.5 дка през 1932 г. за построяването му, иска да й бъде върнат. Държавата отказва и от няколко месеца „Вита“ е във владение. Според кмета Иван Алексиев, това е опит да бъде заграбен санаториумът, защото „Вита“, като търговско дружество, може да се разпорежда с него. На противоположното мнение е Никодим Стоянов, общински съветник от БСП, който работи в санаториума. Актуалното му състояние е по-добро, коментира Стоянов.Има и няколко аспекта, посочва Никодим Стоянов. Първият е правен – Върховният административен съд се е произнесъл, че волята на дарителя, в случая – Анхиалската община, не е нарушена – лечебното заведение се ползва по предназначение. Това е моралният казус, казва Стоянов, защото в него трябва да се лекуват и военни, воено – инвалиди, добавя той.Общинската болница е в лошо състояние, което също е показателно, посочва Никодим Стоянов. 

Ако си вземем обратно земята, която някога е дарена за него, няма да строя хотели, каквито писания се появиха, подчерта Иван Алексиев. Ще го дарим отново на държавата, посочи той, но с няколко условия. Едното е собствеността му отново да се промени в публично – държава, за да не може да се продаде. Другото е да се стопанисва от държавни дружества като "Специализирани болници за рехабилитация" или "Профилактика, рехабилитация и отдих", посочи кметът. В момента, санаториумът работи като хотел, добави Алексиев


Именно заради липсата на тези 5 милиона за ремонт, може да се търси вариант да се ликвидира санаториумът, посочи Алексиев, цитирайки думите на военния министър, че „парите ще се търсят“. И начерта възможният сценарий:


А такива сценарии вече има в Поморие, добави Алексиев и посочи Центъра за инвалиди „Свети Георги“, построен именно за хора с увреждания. В момента целият комплекс, с хотелската част, с басейна, е собственост на банка и се продава за под 3 милиона лева.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва рекултивация на старото сметища в Малко Търново

Започва рекултивация на старото сметища на Малко Търново. Кметът Илиян Янев посочи, че е ясна фирмата изпълнител и до няколко дни ще се подпише договора. „В момента са подадени документи и пускаме процедура за избор на фирма за рекултивацията на сметищата в Граматиково и Звездец . Предизвикателство пред общината е след това да ги опазим от..

публикувано на 21.02.19 в 11:54
Парк Ретиро и ез. Естаке

Музеите и площадите на Мадрид (Галерия)

В рубриката на БНР - Бургас за туризъм днес отиваме в слънчева Испания, за да посетим столицата Мадрид. Без претенции за изчерпателност акцентираме на основните забележителностите – паркът Ретиро, музеите Рейна София и Прадо, Кралският дворец, площадите Пуерта дел Сол и Пласа де Майор. Първата ни спирка е основният площад Пласа Майор...

публикувано на 21.02.19 в 09:45
Нерегламентираното сметище

Нерегламентирано сметище край дерето в Ливада застрашава селото с ново наводнение

Нерегламентираните сметища край малките населени места са често срещан проблем. Тъй като регионалните депа за отпадъци са далече от повечето села, хората изхвърлят безразборно както битови боклуци, така и строителни материали. Такъв е случаят със село Ливада в община Камено. Там на метри от дерето се е образувало голямо нерегламентирано..

обновено на 21.02.19 в 08:52

Земетресение от 5 по Рихтер в Турция е усетено леко и в Бургас

Земетресение регистрирано на територията на Западна Турция е усетено съвсем леко в Бургас снощи.  От Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) при БАН съобщават, че трусът е бил около 20:20 часа, в близост до град Чанаккале. Той е бил магнитуд около 5 и дълбочина около 10 км. Н е се съобщава за пострадали и нанесени..

публикувано на 21.02.19 в 07:16
отец Михал Шлахцяк

БНР - Бургас и "Каритас" с кампания в помощ на нуждаещи се

БНР – Бургас и сдружение „Каритас“ провеждаме кампания в помощ на деца от социално слаби семейства и възрастни, живеещи под прага на бедността от различни уязвими групи. „Каритас“ е социална организация на Католическата църква и съществува в България вече 25 години. Тя помага на бедните и онеправданите. Клонът й в Бургас работи от 2006 г. и..

обновено на 20.02.19 в 17:54

"Булевард Демокрация" на 20-ти февруари

Акцентите в предаването днес: Около 700 аптеки в страната са затворени, а друга част по примера на французите облякоха жълти жилетки. От какво е продиктуван протеста на фармацевтите днес ще научим в първия час на предаването. Темата продължаваме и в авторския коментар днес. Могат ли родител 1 и родител 2 да заменят понятията майка и баща в официални..

публикувано на 20.02.19 в 14:31

Отец Силвестър:"Представете си какво би станало, ако Господ беше създал двама мъже, вместо мъж и жена"

Като античовешка пропаганда и унищожаване на семейството, определи   подмяната на "майка" и "баща" с "родител 1" и "родител 2" във Франция, отец Силвестър от Сливен. " Цялата структура на обществото, изградена върху семейство от мъж и жена е устойчива, градивна и развиваща се. Всичко останало е патология и девиация на нормалното поведение ",..

публикувано на 20.02.19 в 14:10