Поморие ще разваля дарението за Военния санаториум


Скандалите покрай Военния санаториум в Поморие продължават. Местният общински съвет взе решение да анулира дарението от 1932 г., когато Анхиалската община дава на държавата терен, за да се изгради лечебното заведение. Казусът започва от миналата година, когато ВМА, под чиято шапка е санаториумът поиска той да се трансформира като такъв с отпаднала необходимост. Държавата, по искане на Министерството на отбраната, го прехвърля на държавното дружество, което стопанисва велинградската болница „Вита“. Община Поморие, която дарява 7.5 дка през 1932 г. за построяването му, иска да й бъде върнат. Държавата отказва и от няколко месеца „Вита“ е във владение. Според кмета Иван Алексиев, това е опит да бъде заграбен санаториумът, защото „Вита“, като търговско дружество, може да се разпорежда с него. На противоположното мнение е Никодим Стоянов, общински съветник от БСП, който работи в санаториума. Актуалното му състояние е по-добро, коментира Стоянов.Има и няколко аспекта, посочва Никодим Стоянов. Първият е правен – Върховният административен съд се е произнесъл, че волята на дарителя, в случая – Анхиалската община, не е нарушена – лечебното заведение се ползва по предназначение. Това е моралният казус, казва Стоянов, защото в него трябва да се лекуват и военни, воено – инвалиди, добавя той.Общинската болница е в лошо състояние, което също е показателно, посочва Никодим Стоянов. 

Ако си вземем обратно земята, която някога е дарена за него, няма да строя хотели, каквито писания се появиха, подчерта Иван Алексиев. Ще го дарим отново на държавата, посочи той, но с няколко условия. Едното е собствеността му отново да се промени в публично – държава, за да не може да се продаде. Другото е да се стопанисва от държавни дружества като "Специализирани болници за рехабилитация" или "Профилактика, рехабилитация и отдих", посочи кметът. В момента, санаториумът работи като хотел, добави Алексиев


Именно заради липсата на тези 5 милиона за ремонт, може да се търси вариант да се ликвидира санаториумът, посочи Алексиев, цитирайки думите на военния министър, че „парите ще се търсят“. И начерта възможният сценарий:


А такива сценарии вече има в Поморие, добави Алексиев и посочи Центъра за инвалиди „Свети Георги“, построен именно за хора с увреждания. В момента целият комплекс, с хотелската част, с басейна, е собственост на банка и се продава за под 3 милиона лева.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Чернев: Даже и един човешки живот да спасим, значи кампанията си е струвала

Все повече фирми имат социална отговорност и подкрепят различни благотворителни инициативи. Това смята Николай Чернев мажоритарен собственик на застрахователната компания " Мусала Иншурънс Брокер". Той е един от спонсорите на кампанията на БНР Бургас " Спри! Давам път на пешеходец! ". Според него, и един човешки живот да бъде спасен, чрез подобни..

публикувано на 21.11.18 в 16:00

Правителството отпусна 2 милиона лева на болница „Вита”, за да възстанови калолечебницата в Поморие

Правителството одобри промени по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 година за допълнителни плащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер на 2 000 000 лева. Със сумата ще бъде увеличен капиталът на Многопрофилна болница за продължително лечение и рехабилитация - „ВИТА“ ЕООД във..

публикувано на 21.11.18 в 15:18
Марияна Николова (в средата), която е предложена от правителството на мястото на Валери Симеонов като вицепремиер, в пленарната зала на парламента.

"Билевард Демокрация" на 21 ноември

Днес всички се питат и говорят за Марияна Николова - днешният герой на деня. Това всъщност е новият ни вицепремиер, и бивш началник на кабинета на подалия оставка Валери Симеонов. Рокадата не е кой знае колко странна предвид изявлението, което още в петък даде Симеонов оттеглейки се от поста си. Николова не е много позната сред политическите среди,..

публикувано на 21.11.18 в 14:38

Деца и родители отбелязаха Деня на християнското семейство в храм "Успение Богородично" в Несебър

На 21 ноември православният свят празнува деня на Християнското семейство и християнската младеж. Традицията на празника е заложена в основите на вярата още с една от десетте божи заповеди- „ Почитай баща си и майка си и ще живееш добре“. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на..

публикувано на 21.11.18 в 14:24

Благороден жест: Семейство подари кувьоз на УМБАЛ Бургас за 20-я рождения ден на сина си

Бургаско семейство отбеляза рождения ден на своя 20-годишен син по необичаен начин – като стана дарител на Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Днес Гергана и Николай Господинови подариха на отделението нов кувьоз от висок клас, снабден с допълнително оборудване. Идеята е възникнала по повод 20-я рожден ден на сина им...

публикувано на 21.11.18 в 14:15

Бургаски изпълнители и танцови формации се включват в благотворителен концерт в подкрепа на Иван Михайлов

 Бургаски изпълнители и танцови формации ще се включат в благотворителния концерт в подкрепа на бургазлията Иван Михайлов, който страда от остра миеломоноцитна левкемия. Концертът ще се състои на 1 декември от 18.00 часа в Дом на Нефтохимика Бургас. В него ще вземат  участие  Вокална формация на детски хор "Милка Стоева", ФТА "Никола Гинов",..

публикувано на 21.11.18 в 11:42

Организират никулденски базар в НХК

Ръчно изработени подаръци, томбола с награди, музика и приятна атмосфера предлага на бургазлии и гостите на града празничният никулденски базар Handmade Design Market. Той ще се проведе от 6 до 9 декември в Дома на нефтохимика  с работно време от 10:00 до 20:00 часа. Никулденският базар има и благотворителна цел. Родители на деца със спинална..

публикувано на 21.11.18 в 11:21