Мотивите за загубите на "Бургасбус" са... странни

Снимката е архивна. Но би могла да е озаглавена "Бургазлии бутат закъсалото предприятие"

Близо 4 милиона лева, както ви съобщихме още вчера, са загубите, които е натрупал за една година общинският превозвач “Бургасбус“. Наистина ли е виновна новата транспортна схема и защо автобусите така и не се сдобиха със стюардеси? 

Всъщност, мотивите, които чуваме и от управлението на общинския превозвач, и от страна на администрацията на Община Бургас, са дори малко странни. Ще се опитаме да ги анализираме без претенции за авторитетност.

Един от тях е, че се е наложило назначаване на допълнителни служители, които да работят с електронната система. Въпреки че, нормалната логика е точно обратната. Когато модернизираме дадена система до електронна, това води до намаляване на човешкия фактор и работна ръка. Не така стоят нещата в „Бургасбус“. Въпреки първоначалните заявки, че в автобусите няма да има вече кондуктори, а те ще играят ролята на стюарди, това така и не се случи. Кондукторите останаха и сноват из автобусите, гонейки хора, които току - що, пред очите им, са се „чекирали“ на електронните устройства, за да ги проверят дали са го направили. Допълнителните шофьори за маршрутките, които се поеха също от „Бургасбус“ наистина са разход за дружеството. Маршрутките, обаче, носят и приход, според хора от бранша - 1 милион годишно.

Липсата на валидатори в някои транспортни средства също беше изтъкнато като мотив, защото се ползвали вместо електронни карти, то такива с намаления. Това бе определено като „страничен фактор“. Ама колко да е страничен, след като това въвеждане на вече станалите прословути валидатори се точи повече от година, а обещанията на превозвача, че ще стане „следващия месец“, вече станаха пословични и никой не им обръща внимание.

Следващ мотив - „угодихме на желанията на бургазлии за нови и допълнителни линии“. Всъщност, угаждането идва след като се оказа, че новата транспортна схема, в нейния първоначален вариант, е крайно неефективна и не работи за клиентите, каквато всъщност е нейната цел. Само ще ви напомня, че имаше автобуси, които бръмчаха сам - самички по улица „Гладстон“ и между „Изгрев“, „Зорница“ и „Славейков“. Та след като се оказа, че схемата е неефективна, се наложи да се преработва. Не съм чул изготвилите я да са върнали парите, ако чуя - ще ви информирам своевременно. Интересно щеше да ми бъде колко повече милиона щяха да са загубите на „Бургасбус“, ако схемата не беше преработвана, защото тогава масово автобусите щяха да пътуват празни.

Странни са ми и обясненията относно допълните разходи за гориво, за извънреден труд, за експлоатационни разходи и други подобни. Не, че не вярвам в тях. Но през месец август миналата година, когато има искане за 800 000 лв. кредит, който да изтегли „Бургасбус“, пред Флагман.бг, управителят му Петко Драгнев заявява:  „Приходите на „БургасБус” са 25 млн.лева на година и финансовото състояние е много добро, категоричен бе Петко Драгнев“. Което би могло да означава няколко неща:

1.  Това, към този момент, не е било вярно.

2.  Само за няколко месеца (когато се иска поскъпване на цената на билета с 30%) състоянието на дружеството рязко се е влошило.

3.  Няколко милиона лева загуби са „много добро финансово състояние“.

Остава въпросът с експлоатационните разходи, поддръжката, ремонтът на автобусите. Не съм специалист и, честно, не мога да преценя дали това е толкова скъп процес. Така че ще приемем това обяснение.

Реално ще приемем всички обяснения. Дори и тези защо все още няма валидатори на всички автобуси и тролеи, защо има все още неработещи електронни табла, защо не функционират машините по големите спирки за продажба на електронни билети, защо за тролеите и някои от автобусите все още няма информация кога точно ще пристигнат…

Никой не иска фалита на „Бургасбус“. Или, ако го иска, това е цинично и обидно за самия град и живеещите в него. Новите автобуси и тролеи са удобни за пътуване, линиите също обхващат в пълнота града. Но, ако една фирма загуби 4 милиона лева, а обяснението е „догодина ще се оправим“, най-малкото е несериозно. В някои държави, за такава загуба, се носи отговорност от страна на допусналите я. Но ние сме друга държава. А за да излезе предприятието на печалба от следващата година, означава, че трябва да генерира някой и друг милион през тази. Чиста печалба. И това при условие, че няма драстични повишения на горива, електроенергия, консумативи, заплати, осигуровки… А дали ще е така?


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шок и бомба! Първо в БНР - Бургас! Какво ще се случи по празниците... Вижте тук:

Коледа отдавна не се свързва с истинските християнски ценности, а с голямо ядене и намаления по магазините. Съмняваме се, че ще успеем да възродим първото за няколко минути, затова ще се опитаме да ви усмихнем във второто направление. Какво е важно да знаете за голямото празнично... консумиране, какви по-нетрадиционни и (почти) безплатни..

публикувано на 21.12.18 в 15:26
Борислав Борисов в студиото на БНР Бургас

Търсенето определя предлагането, „Big Brother” има своята публика

Броени часове остават до старта на поредното издание на реалити формата „Big Brother”. А в медиите продължава да се задава въпросът, почти толкова стар колкото и този за яйцето и кокошката – „Публиката ли решава какво да се излъчва по телевизията, или продуцентите ни налагат тези формати?“ Според звездния репортер Борислав Борисов, по-известен..

публикувано на 10.09.18 в 16:57

А наистина ли Бургас е най-добрият град за живеене?

Не Ви трябваше тази награда, кмете! Защото сега с двойна сила ще се завърне подсещането при всяка дупка, всяка несветеща лампа, всяка вдигната такса, че нали уж сме „Най-добрият град за живеене“. Но „тежка е короната, която носи кралят“. Връщайки се на класацията и нейните критерии, ще се опитам да анализирам безпристрастно, без..

публикувано на 08.06.18 в 15:57

БИЛЕТЧЕТО

Бургаският общински превозвач иска билетчето да стане от 1 лев на лев и 30 стотинки. Дали това ще стане, ще се реши на сесията на общинския съвет,. Междувременно немалко бургазлии изказаха мнение, че не са съгласни с повишаването. Разбира се, и превозвачът има своите доводи – за последните седем години цените на стоки, горива и..

публикувано на 20.10.17 в 12:49

За "релефните особености" на българския туризъм

Достъпни ли са плажовете за хората с увреждания и кой трябва да ги направи такива? Преди време, бургазлийката Грета Аспарухова, сигнализира няколко институции, включително и министерството на туризма, че плажовете масово не са достъпни за хора с увреждания. В свой отговор, от институцията подчертават правото на Грета и всички останали до..

публикувано на 10.08.17 в 15:09

Природосъобразният туризъм като начин на (зло)употреба

Преди две години държавата реши „Корал“ да е един от плажовете за природосъобразен туризъм. И какво от това? Единствената разлика с останалите е, че той няма наемател, няма заведения и платени чадъри, а докато минат процедурите и бъдат назначени спасители там, сезонът също минава. И така „Корал“ стана еко и див. Свободната територия за..

публикувано на 04.08.17 в 15:54

За поредния крах на десницата

За втори път, в най-новата ни, уж – демократична история, т. нар. автентична десница, няма да присъства в парламента. Ще кажете -   голяма драма. А всъщност – тя не е малка. Защото развитите в политическо отношение държави разчитат на автентична левица и на автентична десница. Е, у нас нещата никога да са като в развитите държави. За поредния..

публикувано на 27.03.17 в 16:44