Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С шествия в Бургас, Сливен и Ямбол празнуват 24 -ти май

Бургаското шествие ще започне в 10.30 часа от площад "Тройката" и ще премине по улиците "Александровска" и "Богориди".То  ще  завърши  на откритата сцена "Охлюва", където в 11.00 ч. започва празничен концерт с участието на детски състави от Бургас. В Дружеството на художниците  на ул. "Александровска" 22 ще бъде открита от 12.00 ч. Изложбата "24 май".
Спортният акцент в програмата е градското състезание по плуване "А, Б, В" в новия покрит плувен басейн в к-с "Славейков". То започва в 15.30 часа  Състезанието ще е в три възрастови групи. 
В Поморие честването ще започне по традиция с празнично шествие по главната пешеходна улица от 10.00 часа. В него ще се включат възпитаници от различни учебни заведения в общината.  На откритата сцена пред читалище „Просвета 1888“, в 10.30 ч. ще се проведе  празничен концерт.
В Община Камено празничната прогрма ще премине под мотото „Книгата, без която не можем!“. Фолклорен флашмоб ще представят най-малките жители на града. В програмата с рецитал ще се включат и ученици от училище "Христо Ботев" и детска градина„Слънце“, финалът ще бъде поставен от танцовия ансамбъл "Здравец".
Денят на българската просвета и култура ще бъде отбелязан в Несебър с празничен коннцерт. Той ще се състои от 10.30 ч. на площад „Жулиета Шишманова“.

В Сливен  празнично шествие ще тръгне от Градската градина в 11 часа. То ще премине край сградата на НТС и по бул. „Цар Освободител“ ще стигне до пл. „Хаджи Димитър“. В него ще се включат ученици и учители от сливенските училища, студенти и преподаватели от филиалите в Сливен на две висши учебни заведения- Медицински университет- Варна и Технически университет- София и представители на културните институти.

В 11.30 часа на пл.“Хаджи Димитър“ ще бъде тържествената церемония по повод празника.

В 12 часа в залата на Община Сливен ще бъде срещата на общинското ръководство с ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси.

Също в 12 часа на открита сцена на пл. „Хаджи Димитър“ ще започне концертът с участието на талантливи деца от Сливен.

В Ямбол празничното шествие  този път ще има за отправна точка Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ и НУ „ Проф. П. Нойков“. Двете училища са тазгодишните домакини на церемонията по честване Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. Началото на тържеството е в 9.30 часа в двора на ЕГ „В. Карагьозов“, който ще се изпълни с представителните групи от училища, детски градини, културни институти.

Празничната процесия ще мине по маршрут: ул. „Проф. П. Нойков“, ул. „Дружба“, ул. „Георги Дражев“, ул. „Ал. Стамболийски“, ул. „Преслав“, ул. „Г. С. Раковски“ – площад пред община Ямбол. По утвърдена вече традиция кулминацията на шествието е преминаването през специалната цветна арка на площада, след което от 11.00 часа през НЧ „Съгласие - 1862“ ще започне празничен концерт, подготвен от ОДК-Ямбол.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев в МС.

Предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл". Това обяви самият Главчев в началото на заседанието на кабинета. Проверката е възложена на НАП и Агенция "Митници". Пред министрите Главчев обяви, че от утре започва и изплащането на помощите в размер на близо 300 милиона лева на 51 000..

публикувано на 08.05.24 в 15:54

Френски студенти изготвят проекти за рехабилитация на сгради в община Царево

Френски студенти ще изготвят безвъзмездно проекти за рехабилитация на сгради в Царево, Ахтопол, Лозенец и Синеморец. Тяхната преподавателка арх. Цвета Сурчева се срещна днес с кмета на Общината Марин Киров. Архитектът е преподавател по Устойчива урбанистика, кръгови технологии и екологични методи за рехабилитация на сгради във Висшето училище по..

публикувано на 08.05.24 в 14:44

Община Царево финансира доизграждането на медицинския център

Одобрен е списъкът на обектите, които ще се финансират от Община Царево. Това става с решение на Общинския съвет за рефинансиране на стар заем като остатъкът е предвиден да се вложи в  няколко стратегически обекта за населените места от общината.  Сред тях са п роектирането и изграждането на осветление в „Зона север“ в Царево, както и п..

публикувано на 08.05.24 в 14:07

Трудова борса за хора в неравностойно положение ще се проведе в Бургас

Над 10 работодатели и фирми ще участват в трудовата борса, която се организира от Кариерен център – Бургас на Фондация „Благотворителна католическа организация Каритас Витания“. В нея могат да се включат лица в неравностойно положение, които си търсят работа - безработни младежи до 29 г., хора с увреждания и социално-слаби лица,..

публикувано на 08.05.24 в 13:24
Снимката е илюстративна.

Спират водата в няколко населени места в област Бургас

Заради отстраняване на авария по деривационна система "Камчия-юг", днес са възможни проблеми във водоподаването в някои населени места от системата . Това съобщават от ВиК – Бургас.   Заради подмяна на два броя спирателни кранове във водоем Айтос днес до 15.00 ч. ще бъде спряна водата в града. След този час са възможни проблеми във..

публикувано на 08.05.24 в 09:22
снимката е илюстративна

За две седмици трафикът по АМ „Тракия“ ще е двупосочно в едното платното

Заради ремонт на фуги на мостово съоръжение се променя организацията на движение в посока София при 339-ти км на АМ „Тракия“. От утре – 8 май, до 21 май, т рафикът ще се осъществява двупосочно в платното за Бургас. За извършването на ремонтните дейности ще бъде затворен участък от около 150 метра. Предвижда се при необходимост и по преценка на..

публикувано на 07.05.24 в 16:52