Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители на деца с увреждания от Варна и Бургас излязоха на протест

| обновено на 11.06.18 в 12:56
Снимка: БГНЕС

С черни балони и фланелки във Варна протестираха майки на деца с увреждания. Те издигнаха палатков лагер и се заканиха, че ще бъдат там всеки ден от 10.00 до 17.00 часа.

Родители на деца с увреждания издигнаха палатков лагер и в Бургас, разположен пред Дневния център за деца с увреждания в Морската градина.

Протестът е безсрочен и е срещу неадекватната социална политика на държавата към децата и хората с различна потребност, заявиха протестиращите от Бургас.

Децата ни са осъдени от държавата на смърт, сподели майка на дете с увреждане, защото след навършване на 18 години остава само с пенсия, която ще бъде крайно недостатъчна.

Според Гергана Трифонова парите, които отпуска държавата, стигат за рехабилитация и логопед само за седмица.

Майките настояват за спешно приемане на закон за личната помощ и индивидуална оценка на състоянието на децата и особено на тези, навършили 18 години. 

Протестът е в подкрепа на инициатива, която се проведе в началото на месеца пред Народното събрание в София.

Организаторите заявяват, че за 3 години е имало шест национални протеста и те са останали без резултат. Според тях "интеграцията" на хората с дефицити сериозно се разминава с директивите, заложени в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44