Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъди от Странджа излязоха отново на протест

| обновено на 10.08.18 в 14:50
Снимка: БГНЕС

Фермери от Странджа протестираха срещу неадекватната, според тях, политика на земеделското министерство в сектор животновъдство. Те настояват за допълнителни обезщетения.

За кратко протестиращи от Движението "Антимафия" и неколцина животновъди затвориха пътя Елхово-Малко Шарково. Фермерите искат вдигане на карантината в района заради загубите, които търпят втори месец. 

Доктор Петър Бодуров, ветеринарен лекар и организатор на протеста, заяви: 

“Те са в пълен колапс и правителство, и законодателна власт, дори и президента. Самият министър на земеделието в Народното събрание казва: “Не е изяснен източникът на заразата“. 

Атанас Петров - животновъд от с. Кости, беше категоричен: "Оттук нататък трябва да се направи едно разследване и виновните хора да останат без работа, както сме ние в момента".

Пламена Кунева от с. Малко Шарково счита, че отрасълът в региона е под заплаха: "Избихме толкова животни, не вдигаме забраните, животните по кошарите стоят и продължават да слабеят, от глад вече ще умрат, не от чума".

“Не се осъществиха обещаните коридори за изкупуване на агнета и шилета“, обясни Георги Дражев от Гражданско сдружение "Движение Антимафия", който е един от организаторите на протеста:

“Хората в момента не могат да си продадат животните, които им останаха блокирани заради карантината. Има късни агнета и най-добрият момент е този, защото на 20-и август е Курбан байрам и цените там са добри, второто нещо е, че трябва да ги пуснат свободно да пашуват, тъй като затворени животните - означава да ги храниш само с фуражи, което създава много голямо финансово напрежение на стопаните и зимата тези животни ще умрат от глад и болест, защото са недохранени“.

Дражев допълни, че остава проблема за изкупуването на мляко и млечни продукти в района.

В протеста се включиха и стопаните, чиито стада бяха избити в село Кости.

Припомняме, че днес изтича последният срок за овцевъди и козевъди да кандидатстват за подпомагане по системата "Де минимис".

17,7 милиона лева е финансовият ресурс, отделен за подпомагане на фермери, които отглеждат овце и кози, като ставката е 15 лева за животно. Помощта ще бъде изплатена до 20 август. 

Възможно е някои от кандидатите да получат парите си след този срок, ако се наложи административна проверка. Пари по "Де минимис" са предвидени за стопаните от Ямболско и Бургаско, засегнати от чумата при преживните животни. При тях са отделени близо 2,5 милиона, като ставката за животно е 55 лева. Фермерите от засегнатите от чума райони могат да кандидатстват до 31 август.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44