Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти е овладян мазутният разлив край Созопол

Снимка: БГНЕС

Мазутният разлив от потъналия преди век американски кораб "Мопанг" край Созопол е овладян близо 80 - 90%. Това съобщи след излизането си на брега водолазът Михаил Заимов. Той и още един доброволец приключиха днес със запушването на отворите, от които ставаше изливането на гориво.

"Счупени нитове на резервоарите на горивото са причината за разлива. Сутринта морето е било спокойно, което е позволило да се поставят още две тапи на местата, където е изтичало гориво", каза Михаил Заимов.

"Тези, да ги наречем образно тапи, които сложихме вчера, държат в момента основните разливи. Не е на 100 процента овладян. Това, което излиза на повърхността, е в порядъка на литри на час, докато в началото бяха стотици литри на час. Те основно не изтичат от пробойни, а от дупките, където са занитени стоманените листове на корпуса. Корабът е колабирал и от напрежението са се счупили нитовете. Следва професионална работа на водолази с подаване на въздух от повърхността, инструменти за рязане, бетонни котви около кораба да се разположат, изключително наложителна операция", посочи още Заимов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44