Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо половин тон имитиращ продукт, представян като сирене, беше иззет от мандра в поморийско село

Снимка: БГНЕС

Близо половин тон продукт, имитиращ сирене, но представен като истинско сирене, е иззет от мандра в поморийско село. Предполага се, че стоката е била за износ.

Мандрата е регистрирана и работи легално от повече от 10 години. При промените в закона е декларирала, че няма да произвежда сирене от мляко, а от имитиращи продукти, поясни началникът на областната дирекция по безопасност на храните Георги Митев:

"И действително, може би, произвежда такива. Те, дори и да са наистина имитиращи, те са били длъжни да опишат и на самия етикет. Или при етикетирането на продуктите. При вчерашната проверка беше установено, че се съдържат опаковки, на които, на английски език, е изписано, че това е бяло саламурено сирене. Което нямат абсолютно никакво право, особено за нашия пазар".

Откритите близо половин тон от фалшивото сирене били в тенекии за истинско. То предстои да бъде унищожено, а на мандрата ще бъде наложена глоба до 1000 лв. Тя е затворена за десет дни.

Сиренето не е пласирано в български магазини.

Това е единственото нарушение в областта до този момент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44