Миди събират в Бургас пластмаса, за да я превърнат в "бисер" (СНИМКИ)

Нови арт инсталации провокират бургазлии и гостите на града да изхвърлят пластмасовите си отпадъци разделно. Те са част от кампанията „Моят зелен град“ на Кока-Кола и ЕКОПАК, с подкрепата на Община Бургас.

Новите съоръжения привличат не само със своята еко идея, но и с дизайна си. Те са във формата на мида и това не е случайно, разказа авторът на нестандартните контейнери Жанина Дубарова-Костадинова.

"Избрах формата не само заради директната връзка с морето и плажа, но и защото мидата през целия си живот събира песъчинки, за да създаде от тях бисер. Това чудесно отговаря на концепцията за рециклирането. Ние събираме непотребна материя от отпадъци и ги превръщаме в нещо ценно."

Жанина Дубарова-Костадинова спечели конкурса „Моят зелен град“, организиран съвместно с филиала на Националната художествена академия в Бургас, разказа зам.-кметът по Европейски политики и околна среда Руска Бояджиева:

"Благодарим на НХА - филиал Бургас, защото те превърнаха една инициатива и в изкуство и в един ангажимент и отдаденост на млади хора и творци, за да създадат нещо едновременно и красиво, и с послание, и практично в защита на морето. 
Бургас обогатява своята инфраструктура за управление на отпадъците с още няколко инсталации, които ни предизвикват, ни възпитават и са изключително практични."

Новите контейнери за събиране на пластмасови отпадъци ще бъдат поставени на крайморската алея. Първата от тях се намира  до Паркинга на капаните. 


Галерия