Подписка срещу бъдещ завод за преработване на отпадъци в Малко Търново

Подписи срещу изграждането на завод, който ще преработва отпадъци, се събират в Малко Търново. Инвестиционното намерение е за инсталация за производство на електрическа енергия, чрез газификация на твърди градски отпадъци, RDF и утайки от пречиствателни съоръжения.

На няколко места в Малко Търново се събират подписи. Бъдещата инсталация ще е до градския стадион, в близост има жилищни сгради, уточни изпълняващия длъжността кмет Тонка Стоева. Местните са притеснени, защото не е имало обществено обсъждане. Никой не им е представял проекта, а ние сме в границите на ПП „Странджа“ и Натура 2000, добави Стоева.

„За да се поддържа тази инсталация за това производство, отпадъкът, който е на територията на нашата община, най-вероятно няма да е достатъчен. Това означава, че трябва да се изгарят такива отпадъци само от нашата територия. Това означава, че такива отпадъци ще бъдат превозвани и от други места“, обясни тя.

До края на месеца може да се изпращат становища относно проекта, уточни Тонка Стоева. Информацията за инвестиционното намерение е качена на страницата на Община Малко Търново.