Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на имоти от к-с "Изгрев" в Бургас излязоха на протест (обновена)

| обновено на 11.02.23 в 13:04

Над 100 собственици на имоти в блок 198 в бургаския комплекс „Изгрев“ излязоха на протест. Те недоволстват, че повече от 2 години блокът им не може да получи АКТ 16 и така не могат да живеят в апартаментите си. 

Недоволството на хората е срещу ДНСК и регионалното министерство, разказа един от собствениците, Янчо Парушев. 

"Две комисии са излезли с решение, че сградата е годна за ползване и топката е в началника на ДНСК. Всеки път използват привидно законни начини, за да ни откажат АКТ 16.  Ние сме пуснали жалби до прокуратурата, за да се разследват тези хора. Пуснали сме жалби до президентството, до министър-председателя, до ДНСК и до строителното министерство."

Той обяснява, че шефът на фирмата, която е проектант на блока Светослав Спасов и съпругата му Миряна, са закупили паркомясто там. Според него, те са хората, които жалят постоянно и спират процеса по получаване на разрешение за ползване на сградата.

"Това е много особено, хем си проектант в сградата, хем съпругата ти купува нещо там, докато твърдиш, че тя е нередовна. Оставаме, с впечатление, че тези институции подкрепят тези хора. Хората, които в момента ни възпрепятстват, всички техни жалби са отхвърлени, делата им са загубени."

Миряна Спасова поиска право на отговор във връзка с цитирането на името ѝ, както и това на съпругът ѝ. За БНР Бургас тя изясни, че само тя е собственик на имот, но не и мъжът ѝ. 

"Имам желание и се надявам той да бъде узаконен, само че законосъобразно, да бъдат направени всичките документи и изискванията на закона да бъдат изпълнени. Аз нямам интерес този строеж да не се узаконява."

Тя коментира какви са мотивите, според нея, ДНСК да откаже през 2021 година въвеждането в експлоатация на сградата:

"Има разминавания, съгласно основния одобрен инвестиционен проект от Община Бургас, има разминавания в определени части на сградата. Това са един брой апартаменти, които не отговарят на одобрения проект, паркоместата не излизат и фасадата няма никакви строителни книжа."

Този отказ е обжалван в съда и делото е било загубено, уточнява Спасова. Имало е възможност решението да бъде обжалвано на втора инстанция във Върховния административен съд, но това не е направено.

Миряна Спасова допълва, че ДНСК е издала втори отказ, който тя към момента не е получила. Архитект Светослав Спасов е проектант на сградата, информира неговата съпруга: 

"Той няма взаимоотношения облигационни със собствениците на сградата и със самата сграда като физически обект. Имало е търговски взаимоотношения с фирмата строител, договор за проектиране. Той е изпълнен, сградата е получила разрешение за ползване, работата е приключена. Договорът е прекратен в 2019 година. От тогава няма никакви взаимоотношения за нищо."

Спасова допълва, че в момента в ОД на МВР Бургас тече досъдебно производство по отношение на строителните книжа на тази сграда. Тя е свидетел по това производство: 

"Разследващите полицаи ми се обадиха, потърсиха ме, дала съм сведения във връзка със сигналите за нередности, които съм подала в ДНСК по отношение на сградата. Там се разследват фалшифицирани документи. Това досъдебно производство не е по мой сигнал, в случай, че някой твърди нещо такова...

Аз съм човекът, който е намерил някакви нередности, видял ги е. Смятам, че това е мой дълг - сигнализирала съм. Очевидно веднъж това е послужило да се издаде отказ. Този отказ е минал и през съда и е потвърден от съда... Не мисля, че искам да притежавам имот, който е с не изрядни документи."

Миряна Спасова обръща внимание, че е незаконно да се настаниш в сграда, която няма разрешение за ползване, която няма Акт 16.

Целият разговор можете да чуете в звуковия файл. 


От ДНСК потвърдиха за БНР Бургас, че в бургаската полиция е образувано досъдебно производство фалшифициране на Акт 15.

От там информират, че без удостоверяване истинността на съставения констативен акт, не може да се издаде законосъобразен акт за въвеждане в експлоатация на строеж (Акт 16).

Затова и началникът на ДНСК издава Заповед за спиране на процедурата по издаване на разрешение за ползване на строежа. С нея същият не отказва издаването на Разрешение за ползване на строежа, а спира временно производството по издаването му.

По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Служебният премиер и посланикът на Турция у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново"

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък ще посетят днес ГКПП "Малко Търново", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха по-рано на работна среща тежкия трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на граничното съоръжение. В огледа ще се включат още министрите на вътрешните..

публикувано на 03.06.24 в 08:34

Поморие остава без вода утре

Без водоподаване ще бъдат жителите на Поморие на 3 юни, понеделник.  Причина за спирането на водата е авария на довеждащия водопровод, съобщават от ВиК - Бургас.   Спирането ще е в 8.30 ч. до отстраняването на проблема.  От дружеството се извиняват на клиентите си за причиненото неудобство! 

публикувано на 02.06.24 в 19:49

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той, високопреосвещенства от цялата страна и бургаското духовенство приветстваха в морския град новия сливенски митрополит Арсений. Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията..

публикувано на 02.06.24 в 18:28

"Операция: Плюшено мече" търси ментори за младежи в неравностойно положение

Програмата „Скритите таланти на България“ на "Операция: Плюшено Мече" търси 15 ментори за 15 младежи в неравностойно положение.  Три от децата са от Малко Търново, Сливен и Елхово.  От 2017 г. тази програма  дава шанс за професионална реализация на даровити момичета и момчета, лишени от родителска грижа или живеещи в рискова среда. Тя осигурява..

публикувано на 02.06.24 в 16:00

Бургас почете паметта на Христо Ботев

Бургас почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Церемонията започна с минута мълчание пред паметника на революционера в морската градина на града.  Участие взеха представителни войскови части от Военното формирование и Бургаския духов оркестър.  Заупокойна молитва в памет на Ботев и всички герои, пожертвали..

публикувано на 02.06.24 в 12:48

Одобрени са проекти за подобряване на образователната инфраструктура в община Руен

Министерството на образованието одобри за финансиране проекти за 9 спортни площадки в 9 училища в община Руен. Това посочи кметът Ахмед Мехмед. Предвидените средства за дейностите са в размер на почти 1 млн. лв.  Одобрен е и проект за внедряване на енергийна ефективност и за читалище „Просвета 1929“ в село Люляково. "Там е основен ремонт на..

обновено на 02.06.24 в 09:41

Фестивалът „Подмлади града“ започва от 10.00 ч. днес през зала "Младост"

Със сценични изяви, спортни демонстрации и творчески работилници ще стартира проектът за пълното обновяване на спортна зала „Младост“ в Бургас.  Фестивалът „Подмлади града“ започва от 10.00 ч. днес и ще продължи до 18.00 ч. в пространството пред залата.    Община Бургас е водещ партньор в проект „Подмлади града: Иновативни мерки в отговор на градските..

публикувано на 02.06.24 в 08:44