Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бели балони полетяха в небето на възпоменателна церемония в Бургас

Бели балони с надписи „Мир“ полетяха в небето на възпоменателната церемония в Бургас по повод 81 години от спасяването на българските евреи от Холокоста.  Пред паметника на благодарността в центъра на морския град бяха положени венци и цветя. Десетки граждани и общественици уважиха церемонията. 

Този ден става все по-специален с годините, тъй като очевидците и хората, участвали в тези събития, стават все по-малко, а малцина са свидетелите, които могат да разкажат точно какво се е случило тогава. Истинската история е в свидетелствата на хората, а не в партийните идеологии, каза Алберта Алкалай, ръководител на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф".

"Виждаме как светът е на ръба на една глобална военна криза, около нас навсякъде има конфликти. И въпреки че България не е въвлечена във военен конфликт, тя е въвлечена в тази хибридна война - език на омразата, псевдоновини, фалшиви новини. И затова смятаме, че е много важно, ние потомците на българските евреи, потомците на спасените, да напомняме този ден, да напомняме за този ужасен режим, ужасен терор, този ужасен геноцид спрямо еврейския народ в Европа и в света", каза Алберта Алкалай. 

По-късно днес, от 17 часа, в зала „Акад. Константин Петканов” на Центъра за съвременно изкуство и библиотека ще бъде показан документалният филм „Да помним”, който изважда от колективния подвиг на българския народ имената на местни политици, интелектуалци и граждани, оглавили преди 81 години обществения протест срещу подготвените депортация и унищожение на бургаските евреи. 

Вход свободен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

148-та година от бунта по време на Априлското въстание отбелязват в Бояджик

В ямболското село Бояджик днес ще бъде отбелязана  148-та година от въстаническия бунт. Неговото потушаване е сред най-кръвопролитните събития от Априлското въстание.  Пред паметника на Априлци, издигнат в края на селото, ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя от наследници  на  участници в бунта. Въстанието в Бояджик е..

публикувано на 17.05.24 в 08:51

Бургас ще отбележи Деня на геноцида над българския народ по време на османското иго

17 май се отбелязва в Бургас като Ден на геноцида над българския народ по време на османското иго, съобщават от Общината. Това е факт след решение на Общинския съвет в града. Мястото за поклонение пред паметта на загиналите е  Българово. Програма 11:30 часа Заупокойна молитва в храм „Св. Атанасий“,  отслужена от отец Захарий 11:50 часа..

обновено на 17.05.24 в 08:43

Водата ще бъде спряна днес в няколко части на Бургас

Водата ще бъде спряна днес в няколко части на Бургас, съобщават от ВиК. Причината е извършването на строително-монтажни дейности.  Вода няма да има от 9.00 часа до 16.00 часа в района около болница "Сърце и Мозък", както и в част от к-с Лазур - улиците "Поморие", "Васил Петлешков", "Велико Търново", "Поп Грую" и "Юрий Венелин".  Поради възникнала..

публикувано на 17.05.24 в 08:15

Държавата даде имот на Приморско за градски парк

С решение на правителството Община Приморско получава държавни имоти в гр. Приморско.  Те са с обща площ 14 012 кв. м и ще бъдат използвани за изграждане на общински градски парк с алеи за озеленяване и места за отдих, зони за спорт (игрища) и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра,..

публикувано на 16.05.24 в 17:02

Сътрудничеството между Министерството на туризма и морските летища беше обсъдено на среща днес

Министърът на туризма Евтим Милошев се срещна с д-р Франк Кванте – глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa "Фpaпopт Tyин Cтap Eъpпopт Meниджмънт" AД, опepaтop нa Лeтищe „Bapнa“ и Лeтищe „Бypгac“.  „Знам и оценявам високо ролята както на „Фрапорт“ АД, така и Вашата лична, в развитието на туризма у нас.“, каза министър Милошев по време на срещата. Д-р..

публикувано на 16.05.24 в 16:46

Обмислят премахване на част от подземните контейнери в Созопол

Сметосъбирането и паркирането бяха водещите теми по време на традиционната среща с туристическия бранш в Созопол. Сред предложенията на хората бяха ограничаването на по-високите тежкотоварни автомобили в стария град, както и обособяването на градска тоалетна.  Друго предложение беше да се следи повече и да се налагат глоби на нарушителите,..

обновено на 16.05.24 в 15:40

С благотворително четене събират средства за сдружение "Онкоболни и приятели"

Благотворително литературно четене на авторската стихосбирка „Обич за народа“ ще се проведе на 18 май – събота, от 18:00 часа в Културен дом НХК.  Входът е свободен. Целта на дарителската кампания е да се подпомогне Сдружение „Онкоболни и приятели“. Автор на стихосбирката „Обич за народа“ е Стамат Стойчев, който е и организатор на благотворителната..

публикувано на 16.05.24 в 14:36