А сега накъде


Оля Стояновапетък, от 16.30 до 17.30 часа

В предаването „А сега накъде“ разказваме истории, чертаем маршрути и даваме посоки за пътуване. Говорим за туризъм, екология, история и археология, но и включваме репортажи и автентични гласове, даваме думата на пътешественици и колекционери на истории, поставяме във фокуса на внимание онези хора, които имат неспокоен дух и не обичат да стоят на едно място. И разказваме, разбира се, за познати и непознати места у нас.
Героите на „А сега накъде“ са не само пътешественици, но и фотографи, археолози, историци, биолози, природозащитници, алпинисти, учени или просто хора, които имат история за разказване и маршрути за споделяне. Защото светът е голям и какво по-нормално от това да се опиташ да обхванеш многообразието му – и от истории, и от гласове.
Екип: Оля Стоянова и Диляна Трачева

До 30 декември 2018 г. водещ на предаването беше Петра Талева.

Публикации

Фолклорна програма от откриването на гроздобера в Старосел

Гроздоберът в Старосел – среща на традициите и даровете на природата

В община Хисар, под южните склонове на Средна гора се намира Старосел. Селището става световноизвестно с откриването на античните тракийски гробници и храмове. Важна особеност на климата е ранната и топла пролет; меката зима, поради  нахлуващите от юг..

публикувано на 14.09.18 в 17:35

Новият туристически заслон на бъдещето 2050 под Черни връх

Нова, умна придобивка радва многобройните туристи, които се качват на Витоша. В местността Три кладенци, на 1940 метра надморска височина, малко над Конярника, на стратегическо място по маршрута между хижа Кумата и Черни връх, ги посреща новият..

публикувано на 08.09.18 в 09:15

ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти в Етъра

Етнографският музей на открито „Етър“ е домакин на поредната, вече за 16-и път, международна среща на майсторите на традиционни занаяти и техните почитатели – туристите. В Панаира до 9 септември се включват майстори от 13 страни:  Азербайджан, Германия,..

публикувано на 07.09.18 в 17:15
Дворът на Историческия музей в Панагюрище. На снимката: Дудековата къща и бюст на Василий Чолаков.

В Панагюрище за празниците на Съединението

Когато говорим за значими исторически събития, свързани с Панагюрище, обикновено повод е Априлското въстание. От 1951 г. в града има исторически музей с отдели по археология, етнология, българските територии в рамките на Османската империя между XV-XIX..

публикувано на 06.09.18 в 09:00
Мариана и Тиен Дзиендзюн в студиото на предаването.

Мариана и Тиен Дзиендзюн за разстоянието България – Китай, измерено в преживявания

Как едно любознателно момиче от Шумен стига до Китай, не само проговоря на китайски, но опознава сложната писменост и древната история на тази хилядолетна държава? Мариана Малинова става Тиен, заради голямата си любов – китайския българист, учен и..

публикувано на 03.09.18 в 10:05

Витоша – любим маршрут за свободното време, а за някои – и работно място

В една далечна неделя на август преди 123 години писателят Алеко Константинов повежда 300 души към витошкия първенец Черни връх. Така полага основите на организираното туристическо движение у нас. Много са празничните събития в София и на Витоша, с които..

публикувано на 24.08.18 в 17:30
Проф. д-р Златимир  Коларов

С проф. Златимир Коларов по пътя на бялата лястовица

Проф. Златимир Коларов е ревматолог. Завършва медицина в София с отличен успех и златна значка. Автор е на стотици научни публикации, сред които монографии, учебници, ръководства и справочници по медицина и ревматология, научно-популярни книги и брошури..

публикувано на 17.08.18 в 17:35
Ирина Вагалинска в студиото на предаването.

Археологически приключения в Хераклея Синтика

Може да ги направите и от… разстояние, благодарение на един малък, но ентусиазиран екип. Състои се от двама души, които на доброволчески принцип качват на електронна платформа новини от археологическите разкопки. Това са Ирина Вагалинска, редактор на книги..

публикувано на 13.08.18 в 11:10

Остров „Св. Анастасия“ – различното морско посрещане на Голяма Богородица

Едно от най-впечатляващите преживявания, различни от всичко друго за 15 август, Голяма Богородица, ще откриете на остров Св. Анастасия. Островът е разположен в акваторията на бургаския залив, югоизточно от Бургас на 6,5 км (4 морски мили) между нос Чукаля и..

публикувано на 10.08.18 в 17:05
Възстановка на българска сватба – доц. д-р Веселка Тончева и Никифор Галев.

Да се вречеш в любов и вярност на магично място по магично време

Наближат ли дни, като 8, 18, 28 август 2018 г., както и други подобни комбинации между дните на месеците и годината, броят на желаещите да се врекат в любов и вярност нараства. Това забелязват по цял свят служителите от домовете за радостни обреди,..

публикувано на 06.08.18 в 17:50