Истината, само истината…

Рибарите често ги вземат на подбив – лъжели като политици, измисляли си риби като слонове, не знаели как да приготвят улова за трапезата. За да опровергаем тези клевети, ние отидохме за видим с очите си едно събитие – състезанието по риболов във водите на..

публикувано на 05.07.19 в 16:40

Вече почти една трета от световната суша

Климатичните промени, свързани и със замърсяването на околната среда от всички нас, водят не само до все по-бързо опустиняване на нашата планета, но и до появата на екологични или по-точно – на климатични бежанци. Ще се превърне ли част от Южна Европа в..

публикувано на 04.07.19 в 17:05

Едит Пиаф

Едит Джована Гасион или Едит Пиаф е популярна френска естрадна певица, представителка на френския шансон, смятана за символ на Франция. Нейната музика е отражение на трагичния ѝ живот. Животът ѝ е изпълнен с контрасти и странности – световна..

публикувано на 04.07.19 в 12:15
Църквата-ротонда „Св. Георги“ е най-старият архитектурен паметник в София и единствената запазена до покрив постройка в града, датираща от римската империя.

Радиоенциклопедия „Археологията и градът. Под паважа на София“: Останките и градът

Ако бъдат разделени от динамиката на настоящето, ценните археологически находки в градове като София – пълни с история и култура, се изпразват от значение и изглеждат изоставени. Архитекти, археолози, урбанисти – всички те се борят за запазването на..

публикувано на 04.07.19 в 10:00
Фрагмент от плаката на филма

Владимир Сис, българският чех

Чехите, водени от идеята за славянството, почти веднага след образуването на българската държава (каквато те нямат чак до 1918 г.) се насочват към новосформираната суверенна политическа единица, за да подпомогнат според силите си нейното добруване...

публикувано на 03.07.19 в 17:10
Триъгълната кула на древна Сердика.

Радиоенциклопедия „Археологията и градът. Под паважа на София“: Средновековието на София

Археологическите находки от софийското средновековие разказват за съществените промени, случили се с града в този период. Той два пъти сменя името си и става сцена на политически, културни, религиозни, етнически и икономически сблъсъци. Как ги виждаме и как..

публикувано на 03.07.19 в 12:35

Ласката на българската реч

За много от потомците на българските преселници в Бесарабия да дойдат тук сред звуците, картините, слънцето и въздуха на България е като да се оставят в нежната прегръдка на майка – ласкава, топла и мечтана. За други родствената връзка с прародината е..

публикувано на 03.07.19 в 10:30
Сватбарско жито от Гумощник

Вкусни гозби и сладки приказки от кътчетата на България

За експедицията на група учени от Института за български език из селища със запазен диалект и кулинарни традиции. Крайната цел е да се изработи интерактивна кулинарна карта, обхващаща не само територията на държавата ни, а и традиционните български общности..

публикувано на 02.07.19 в 17:05
Росица Милкова, Цвета Николова и Искра Стойкова (отляво надясно)

Първите 1000 дни

Развитието на науката през последното десетилетие доказа важността на грижите в първите 1000 дни на детето. Трябва да отбележим, че в тези дни влиза и периодът от зачатието. Оказва се, че именно тези първи дни гарантират благосъстоянието на децата ни; дали..

публикувано на 02.07.19 в 12:51
Гайдар Алиев център, построен от прочутата иракска архитектка Заха Хадид.

Ружка Николова: В Аржентина има над 100 хиляди потомци на българи

Вие бихте ли пътували 16 часа, за да преподавате български без пари? Можете ли да преведете книга, ей така, за идеята? Склонни ли сте да избродирате 40 носии, за да ги подарите? Всичко това накуп го прави първата ми гостенка от далечна Аржентина...

публикувано на 01.07.19 в 09:25