Лабиринти на познанието

Снимкачетвъртък, от 15.30 до 17.00 часа

Образователно предаване за популяризиране на науката и техниката, за трудния диалог между анализ и синтез, природа и общество, земя и космос. Главен герой са учените, които напускат кабинетите, лабораториите и ускорителите, за да се доближат със своите постижения, рискове и съмнения към нерешените, винаги нови проблеми на всички нас. Научни факти, загадки, парадокси и хипотези, в които си струва „да се загубиш“ на границата на различни науки, за да откриеш, че познанието далеч не е някакво си скучно занятие за комплексари с предразсъдъци, клишета, стереотипи. И очила.

Екип на предаването: Росица Панайотова, Георги Стефанов

Публикации

Новите идеи на МЕНСА България

Организацията „Менса“ е създадена през 1946 година от британските адвокати Роланд Берил и Ланс Уеър. Членовете ѝ днес надхвърлят 134 хиляди, има действащи организации в повече от 40 страни, в това число у нас. В превод от латински „менса“ означава „маса“..

публикувано на 22.11.18 в 17:20

Тайнственият живот на бактериите

Техният брой в нас е доста повече от общия брой клетки, от които се състоят телата ни. Откривани са под арктическия лед и в термалните извори на Йелоустоунския парк при температура, близка до температурата на кипене, а има и такива, за които ръждата,..

публикувано на 15.11.18 в 17:05

Геномът на неандерталеца разказва

Проблемът за липсващото звено между маймуната и човека продължава да вълнува изследователите от появата на Дарвиновата теория за еволюцията от втората половина на XIX век до днес. В последните години се появиха нови артефакти, които родиха и нови научни..

публикувано на 08.11.18 в 17:25

Будители не за един ден

Сред просветителите, книжовниците и борците за нашето национално освобождение, които се извисяват като будители на българския дух, има позабравени имена, останали в сянката на великите. Такива са Иван Момчилов – създател на прочутата Даскалоливница и въвел..

публикувано на 01.11.18 в 17:15

Киберсигурност – стандарти и практики

Червеи, троянски коне, криптовируси – тази модерна фауна не е част от някакъв фантастичен резерват или авангарден театрален декор, а нещо напълно реално в цифровизиращия се свят, което може да доведе до кражби на самоличност, на интелектуална..

публикувано на 25.10.18 в 16:50
Томас Едисън

От продавач на бонбони и вестници до велик изобретател

„Възможността се пропуска от повечето хора, защото е в работнически дрехи и изглежда като работа“. Това е написал преди повече от век известният изобретател Томас Алва Едисън, с чието име се свързва друга крилата фраза в същия дух: за деветдесет и деветте..

публикувано на 18.10.18 в 17:05

Болката, която не е присъда

Да каква степен болковите рецептори успяват да контролират силата на болката? Може ли тя бъде измерена или винаги си остава субективно усещане с индивидуални измерения? Включено ли е лечението на болката в образованието и среддипломната квалфикация на..

публикувано на 11.10.18 в 17:05
Динозаврите изчезват преди около 65 млн. години по време на Петото масово измиране на видове на Земята

Шестото масово измиране на видовете

Екпертите твърдят, че от всички видове в дивата природа, които някога са обитавали Земята, повечето са изчезнали, като с голямата част от тях това се е случило постепенно, при т.нар. „фонови измирания“ в процеса на еволюцията. Само че досега са регистрирани..

публикувано на 04.10.18 в 17:05

Огледалните неврони

Понятието „огледални неврони“ се появява за първи път след изследванията на италианеца Джакомо Ризолати и един негов колега в невробиологичната лаборатория на университета в Парма, когато е регистрирана специфичната дейност на нервни клетки в предните..

публикувано на 21.09.18 в 09:00

Виртуалната реалност – между магия и мания

Обичайно свързваме термина „виртуална реалност“ с някакъв нереален свят, роден и управляван с помощта на информационните технологии, въпреки че напоследък редица изследователи в тази област предпочитат да го заместват с по-неутралните „виртуална среда“ и..

публикувано на 20.09.18 в 17:05