Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сомнамбула” от Винченцо Белини, опера в две действия (съдържание)

Снимка: Alessandro Sanquirico

Музика: Винченцо Белини

Либрето:
Феличе Романи по „Сомнамбула” - водевил от Йожен Скриб и Жермен Делавинь от 1819 г., и балета „Сомнамбула или Пристигането на новия господар” на Йожен Скриб и Пиер Омер от 1827 г. Романи променя много от историята и дори премахва признанието на граф Родолфо, че той е истинският баща на Амина.

Първо представление:
 6 март 1831 в театър Каркано, Милано. През 1990 г. е представена концертно в България.


Действащи лица:

• Граф Родолфо – баритон
• Тереза, мелничарка – сопран
• Амина, храненица на Тереза, годеница на Елвино – сопран
• Елвино, млад богат селянин – тенор
• Лиза, гостилничарка, влюбена в Елвино – мецосопран
• Алесио, млад селянин, влюбен в Лиза – бас
• Нотариус – тенор
• Кмет – бас
Селяни, селянки, сватбари, музиканти, слуги на графа, гости
.

Действието се развива в малко швейцарско село.

Белини написва операта само за два месеца, докато живее във вилата на графовете Лучини Пасалакуа, близо до жилището на Джудита Турина, с която той е в близки отношения. Премиерата е на 6 март 1831 в театър Каркано, Милано. Първата Амина е прочутата Джудита Паста, Елвино – Джовани Рубини, а граф Родолфо – Лучано Мариани. Още от първото представление операта има голям успех. В следващите години тя се представя във всички големи италиански театри. Играе се в Ню Йорк и Париж, а в Лондон Амина е Мария Малибран. Херцогът на Милано поръчва на Белини да напише опера по „Ернани” на Виктор Юго , по-късно по тази творба опера написва Верди. Реакцията на австрийската цензура принуждава композиторът да промени плановете си и по съвет на Романи да приеме едно по-невинно и идилично либрето. Части от композираната вече музика Белини използва в „Сомнамбула” и създадената същата година „Норма”.

Първо действие
І картина
В малко планинско село празнуват годежа на Елвино и Амина. Единствено нещастна е Лиза, която е била изоставена от Елвино и не може да скрие разочарованието си - Tutto è gioia, tutto è festa. Тя отблъсква ухажванията на влюбения в нея Алесио, който е доволен от развитието на събитията, защото така може да се надява са спечели любовта на Лиза. Започва годежът - Come per me sereno. Елвино слага пръстена на ръката на Амина и двамата са щастливи - Prendi, l'anel ti dono. В селото пристига благородник, който добре познава тези места, но когото никой от селото не знае - Vi ravviso, o luoghi ameni. Той иска да стигне до замъка, но тъй като вече се смрачава селяните му предлагат да остане да пренощува. Той с радост приема и се установява в хотела на Лиза. Когато вижда Амина той остава очарован от нея и признава, че тя прилича на една жена, която той е познавал преди време. Идва мелничарката Тереза, която е отгледала Амина и предупреждава селяните, че трябва да се прибират тъй като може да се появи призракът. Хората разказват на чужденеца, че селото е известно с явяващия се понякога призрак. Мъжът не вярва и казва, че той е плод на въображението им. Постепенно всички се прибират. Комплиментите на графа са събуждали ревността на Елвино, но Амина го уверява в своята любов.
ІІ картина
В стаята си непознатият разговаря с Лиза, която му казва, че селяните са го познали и кметът се готви да го поздрави. Това е граф Родолфо, владетелят на замъка завърнал се след дългото си отсъствие. В това време се чуват стъпки. Лиза побягва, но забравя в стаята шала си. През отворения прозорец влиза Амина, Тя е призракът, който плаши селото. Графът разбира, че момичето е сомнамбул. В съня си момичето отново преживява вълненията от деня и отново разкрива любовта си към Елвино. След това тя се отпуска в леглото и заспива. Графът бързо се облича и напуска стаята. В това време се приближават кметът и селяните, които искат да поздравят графа. Те влизат в стаята и с изумление откриват там Амина. Лиза изтичва да доведе Елвино. Нека той види за какво момиче се е сгодил. Шумът събужда Амина. Тя не може да обясни какво прави в стаята на граф Родолфо.

Второ действие
І картина
Група селяни са се отправили към замъка, за да помолят граф Родолфо да разкаже какво точно се е случило. Те не могат да повярват, че Амина е способна на подобна постъпка. Амина търси утеха при майка си. Идва и Елвино. Тя се опитва да го убеди във верността си, но той захвърля пръстена й и избягва. Амина е отчаяна.
ІІ картина
Граф Родолфо се опитва да обясни на селяните, че Амина е абсолютно невинна. Тя е сомнамбул и не помни какво прави. Тя е призракът, който плаши селяните. Никой не вярва на думите му, а Елвино обявява пред всички, че е готов да се ожени за Лиза. Когато процесията минава край къщата на Тереза тя му показва шалът на Лиза намерен в стаята на графа. Елвино е окончателно сразен. Значи и Лиза е невярна. Неочаквано се появява призракът. Той бавно напуска къщата и преминава по мостчето над колелото на мелницата. Всички познават Амина. Отчаяна тя пее за загубената любов - Ah, non credea mirarti. Елвино най-накрая разбира всичко и разкаян отново поставя пръстена на ръката й. От допира тя се събужда. Селото отново е готово да празнува.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10