Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия всеки четвъртък през юли: поредицата „Минерални извори и терми в България”

Минералната вода в местността “Лесков дол” край Брезник, известна още като “Светата вода”, е известна с високо съдържание на желязо.
Снимка: Анелия Кръндева

28 юли
Лечение с минерални води
„По добре е човек да се лекува с вода, вместо с лекарства” - казвали Хипократ, Авицена и дори математикът Питагор. Такива сведения има още в индуски папируси 1500 години преди новата ера.
Древните римляни наричали обществените къпални „балниум”; днес казваме „балнеотерапия”.
Ефикасността на природното лечение с минерални води се обяснява със свойствата на водата. Тя добре поема и отдава топлина, и е универсален разтворител.
Лечението с минерални води обаче, трябва да става само с лекарско предписание.
На това обръща внимание д-р Димитър Димитров, началник-отдел „Държавен здравен контрол” в Министерство на здравеопазването.
За лечебните свойства на минералните води в Хисаря, Кюстендил и Вършец разказват директорите на специализираните болници за рехабилитация в тези курорти д-р Светия Тужаров, д-р Живко Неделчев и доц. д-р Антон Савов.

21 юли
Древни римски терми по нашите земи
Говори се, че гърците са изсекли горите си, за да строят кораби, а римляните - за да си топлят баните. Със сигурност, обаче, римските бани са възникнали по гръцки образец. Те бързо се превръщат в център на обществения живот и белег на римската цивилизация.
Термите представляват огромни бани, големи басейни с топла и студена вода, библиотеки, даже и министадиони. Освен в Рим, те се строели и в провинциите на Римската империя, особено в местата, където били разквартирувани легионите.
На територията на България има  древни терми във Варна, Кюстендил, Бургас, Стара Загора, Хисаря.
За термите в  Одесос, Пауталия и Улпия Сердика разказват Ана Хараламбиева, Валентин Дебочички и Катерина Сертирова.

14 юли
Само легенда ли е живата вода
„Жива вода” е термин, навлязъл в езика от приказките и фолклора. Смята се, че  има чудодейни свойства. Често се охранява от зли духове и героят трябва да мине през много препятствия, за да се сдобие с нея. Друго тълкувание - това е вода от планински ручеи или други естествени водоеми, които са в непрекъснато движение.
Един балканджия, д-р Нешо Нешев от Троян, преоткрива нейната целебна сила. В съчетание с масаж, диета и силно биополе се възстановява кисело алкалното равновесие на организма. Към това се прибавя и лечебното действие на народните песни и хора.
Научният сътрудник Галин Георгиев от Етнографския институт при БАН припомня за изследванията на големия етнолог проф. Димитър Маринов в книгата му „Народна вяра”.

7 юли
Минералните води на България
Природата е дарила България с едно от най-големите богатства: минералните води, вълшебните извори на здравето и красотата. По богатство и разнообразие на своите термални находища страната ни е на едно от първите три места в света.
За техните лечебни свойства, начини на ползване, както и неизползвани възможности, ще говорим с представители на Министерството на околната среда и водите и Министерството на здравеопазването.
Ще научим и малко известно за първото организирано балнеолечение, което е започнало в Хисаря, за музея на бъбречните камъни, както и легенди и предания за лековити минерални извори.

четвъртък, 16.00 часа

По публикацията работи: Роза Дамянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55