Симеон Идакиев по радиото в неделя, след новините в 18.00

Радиобитието на Симеон Идакиев започва в 18.20 на 20 февруари, неделя.
„Един мъж, един микрофон” е заглавието на новото предаване на програма „Христо Ботев” на БНР. Напомнянето за знаковата тв рубрика „Един мъж, един автомобил, една камера”, разбира се, е търсено и недвусмислено, но нека поемем необременени по пътя на радиопредизвикателствата. Симеон Идакиев ще бъде автор и водещ на радиопредаване за пътешествия, пътешественици и за пътуването по света като пътуване към себе си. След посещение на 120 страни, прекосяване на Латинска Америка за 7 месеца с автомобил „Нива”, експедиции до Хималаите, Андите, Кавказ, Антарктида, след снимането на 400 филма и писането на 6 книги, Симеон Идакиев предприема интригуващо радиоприключение. Диалогът, разказваческите умения, образното мислене и живописният език са аудиооръжията на пътешественика. Чувствителността на микрофона - „зелена” улица към въображението на слушателя. Уникалните звуци, гласове, мелодии и песни – не само израз на „душата” на мястото, но и пластични детайли в разказването на истории по радиото.
След сигнала на предаването, който трае 1.15 секунди, т. е. в 18.22 часа на 20 февруари Симеон Идакиев ще се обърне към слушателите и първите му думи на запознанство вероятно ще бъдат: Добър вечер, уважаеми слушатели на програма „Христо Ботев” на Българското национално радио. Името ми е Симеон Идакиев. Не се учудвайте на познатия музикален сигнал…
Познатият музикален сигнал са всъщност първите няколко такта на Африканска симфония на Ван МакКой (African Symphony, Van McCoy, 1976), който зарязва следването си по психология, за да основе студио във Филаделфия и постигне бурна кариера на музикант, музикален продуцент, диригент, автор на текстове на песни и модератор на радио-и твшоу програми.
Първият гост в студиото на радио токшоуто „Един мъж, един микрофон” със Симеон Идакиев е професор доктор Витан Влахов. Дестинацията на първото радиопътешествие са Хималаите, но не само.

Повече в неделя, 20 февруари от 18,20 часа.

e-mail на предаването: idakiev@bnr.bg
ВИЖТЕ ОЩЕ

Звукови хроники „Фолклор и композиторско творчество“ – Испански вдъхновения

Испанският колорит е бил привлекателен за многобройни творци; бил е идеализиран, изпълнен с огнени ритми и искрящо вино... Романтиците се вдъхновяват от прекрасните, тайнствени сеньори, мъжествените тореадори, огнени, фатални любови. Импресионизмът бележи нова вълна на страст по испанското. Богатите темброви открития, изтънченото отношение към звука..

публикувано на 21.04.19 в 10:00

Предпразнично и полезно

Седмица преди Великден и края на постите започваме да се замисляме за храната и на тялото си. Как да преминем плавно от единия режим към другия, какво да слагаме на масата си, та да не се чувстваме нито гладни, нито болни – за тези неща ни посъветва гостът ни през тази седмица. Иван Васев е журналист, писател и не на последно място кулинар. А като..

публикувано на 19.04.19 в 16:40

Как цар футбол превзе България

Книга с това заглавие, чийто автор е известният спортен журналист Теодор Борисов, излиза на пазара. Тя съдържа 50 любопитни истории, свързани с футбола, някои от които авторът разказа в студиото на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“. Така през 1924 г. кметът на гр. Фердинанд (днес Монтана) Тодор Грънчаров забранява играта на футбол, защото вредяла..

публикувано на 19.04.19 в 13:00

Карлос Сантана

Карлос Сантана е роден в Мексико преди 72 години. Когато през лятото на 1969 г. една неизвестна група довежда до екстаз многохилядната публика на фестивала Удсток, рокмузиката неусетно разширява границите си. Макар във времето Сантана да е по-разпознаваем като блусмузикант, рокът е в началото на всичко. Именно тогава, на този фестивал енергията на рока..

публикувано на 19.04.19 в 08:30

Една история с щастлив край или за белошипите ветрушки

Знаете ли какво представляват белошипите ветрушки? Ветрушките са малки соколи, с размерите на домашен гълъб, които само преди петдесет-шейсет години са могли да се видят навсякъде у нас. След това положението рязко се променя и белошипите ветрушки много бързо се превръщат в изчезнал вид. Един проект обаче се опитва да промени това. И може да се каже, че..

публикувано на 18.04.19 в 12:11