Симеон Идакиев по радиото в неделя, след новините в 18.00

Радиобитието на Симеон Идакиев започва в 18.20 на 20 февруари, неделя.
„Един мъж, един микрофон” е заглавието на новото предаване на програма „Христо Ботев” на БНР. Напомнянето за знаковата тв рубрика „Един мъж, един автомобил, една камера”, разбира се, е търсено и недвусмислено, но нека поемем необременени по пътя на радиопредизвикателствата. Симеон Идакиев ще бъде автор и водещ на радиопредаване за пътешествия, пътешественици и за пътуването по света като пътуване към себе си. След посещение на 120 страни, прекосяване на Латинска Америка за 7 месеца с автомобил „Нива”, експедиции до Хималаите, Андите, Кавказ, Антарктида, след снимането на 400 филма и писането на 6 книги, Симеон Идакиев предприема интригуващо радиоприключение. Диалогът, разказваческите умения, образното мислене и живописният език са аудиооръжията на пътешественика. Чувствителността на микрофона - „зелена” улица към въображението на слушателя. Уникалните звуци, гласове, мелодии и песни – не само израз на „душата” на мястото, но и пластични детайли в разказването на истории по радиото.
След сигнала на предаването, който трае 1.15 секунди, т. е. в 18.22 часа на 20 февруари Симеон Идакиев ще се обърне към слушателите и първите му думи на запознанство вероятно ще бъдат: Добър вечер, уважаеми слушатели на програма „Христо Ботев” на Българското национално радио. Името ми е Симеон Идакиев. Не се учудвайте на познатия музикален сигнал…
Познатият музикален сигнал са всъщност първите няколко такта на Африканска симфония на Ван МакКой (African Symphony, Van McCoy, 1976), който зарязва следването си по психология, за да основе студио във Филаделфия и постигне бурна кариера на музикант, музикален продуцент, диригент, автор на текстове на песни и модератор на радио-и твшоу програми.
Първият гост в студиото на радио токшоуто „Един мъж, един микрофон” със Симеон Идакиев е професор доктор Витан Влахов. Дестинацията на първото радиопътешествие са Хималаите, но не само.

Повече в неделя, 20 февруари от 18,20 часа.

e-mail на предаването: idakiev@bnr.bg
ВИЖТЕ ОЩЕ

За членуването в българските говори

Ние, владеещите само книжовния български език и поназнайващи това-онова от диалектното богатство, трудно можем да си представим сложността на системите на членуване, съществували в езика ни в предишни етапи от развоя му. Те са най-пълно съхранени само в най-архаичните говори като родопските, рупските, крайните северозападни и югозападни диалекти...

публикувано на 22.01.19 в 17:00

Срещите в скайпа ни отвеждат в Милано

Срещите в скайпа ще ни отведат в столицата на модата – Милано. В Италия кафето е най-ароматно и вкусно, защото се приготвя с любов. Ние ще изпием нашето някъде из уличките на този град, близо до великолепната катедрала Дуомо ди Милано. Наш гид ще бъде Станимир Минев, преподавател по български език и завършил хореография   на български..

публикувано на 22.01.19 в 11:45

Луна, звезди, съзвездия

Какво е мястото на Луната, звездите и съзвездията в народната космогония? Как в древността хората си обяснявали фазите на лунните затъмнения, връзката с приливите и отливите? Какво означава изразът „на хандак“? Защо най- често Луната приема образа на жена? Кои са позволените и кои са забранените неща в потайна доба? Етнографи, етнолози,..

публикувано на 22.01.19 в 10:12
Чаената плантация Ганунг Мас в местността Пунчак на 90 км от индонезийската столица Джакарта.

На пазар за роби и при червените маймунки в Занзибар

„Целта на пътуването не е конкретно място, а намирането на нов поглед върху нещата“, казва американският писател и художник Хенри Милър.   В рубриката „Пътеводител на гастрономическия стопаджия“ обикновено виртуално опитвате някоя екзотична или характерна за едно конкретно място гозба. Този път съм подбрала няколко мои кулинарни приключения...

публикувано на 21.01.19 в 10:00
Д-р Николай Радулов в студиото на програма „Христо Ботев“

Бъди благословена...

Словесен портрет за жените и мъжете, специалисти по акушерство и гинекология и за тайнството на раждането. Д-р Николай Радулов разказа за „тънкостите“ на занаята, за новите техники и технологии при раждане, за рисковете и лекарската отговорност, за т. нар. „бум на секцио“. И още: ранните връзки, децата-майки, рисковите болести по време на..

публикувано на 21.01.19 в 09:45