Симеон Идакиев по радиото в неделя, след новините в 18.00

Радиобитието на Симеон Идакиев започва в 18.20 на 20 февруари, неделя.
„Един мъж, един микрофон” е заглавието на новото предаване на програма „Христо Ботев” на БНР. Напомнянето за знаковата тв рубрика „Един мъж, един автомобил, една камера”, разбира се, е търсено и недвусмислено, но нека поемем необременени по пътя на радиопредизвикателствата. Симеон Идакиев ще бъде автор и водещ на радиопредаване за пътешествия, пътешественици и за пътуването по света като пътуване към себе си. След посещение на 120 страни, прекосяване на Латинска Америка за 7 месеца с автомобил „Нива”, експедиции до Хималаите, Андите, Кавказ, Антарктида, след снимането на 400 филма и писането на 6 книги, Симеон Идакиев предприема интригуващо радиоприключение. Диалогът, разказваческите умения, образното мислене и живописният език са аудиооръжията на пътешественика. Чувствителността на микрофона - „зелена” улица към въображението на слушателя. Уникалните звуци, гласове, мелодии и песни – не само израз на „душата” на мястото, но и пластични детайли в разказването на истории по радиото.
След сигнала на предаването, който трае 1.15 секунди, т. е. в 18.22 часа на 20 февруари Симеон Идакиев ще се обърне към слушателите и първите му думи на запознанство вероятно ще бъдат: Добър вечер, уважаеми слушатели на програма „Христо Ботев” на Българското национално радио. Името ми е Симеон Идакиев. Не се учудвайте на познатия музикален сигнал…
Познатият музикален сигнал са всъщност първите няколко такта на Африканска симфония на Ван МакКой (African Symphony, Van McCoy, 1976), който зарязва следването си по психология, за да основе студио във Филаделфия и постигне бурна кариера на музикант, музикален продуцент, диригент, автор на текстове на песни и модератор на радио-и твшоу програми.
Първият гост в студиото на радио токшоуто „Един мъж, един микрофон” със Симеон Идакиев е професор доктор Витан Влахов. Дестинацията на първото радиопътешествие са Хималаите, но не само.

Повече в неделя, 20 февруари от 18,20 часа.

e-mail на предаването: idakiev@bnr.bg
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премълчаната история на Атлантида

Темата на предаването е отвъд въпросите защо, кога и как изчезна Атлантида и не става дума за историята на Атлантите, а по-скоро за метафора, която ни отпраща назад към Сътворението. Появата на цивилизацията ни се свързва с остров, изчезнал след катаклизъм и потънал в морето. „Някой“ силно е желаел да приемем, че причината за появата на цивилизация, тук..

публикувано на 14.11.18 в 17:20

Направи място на бабата!

Можете да чуете подобни реплики в обществения транспорт например. Колкото и да са добронамерени, винаги се сепвам от това фамилиарно „роднинско“ назоваване на напълно непознат човек. Зная, че и други споделят смущението ми, което обаче не променя генерално картината. Чичо, леля, батко, кака са в редовно обращение   в речта на българина. За..

публикувано на 13.11.18 в 16:45
Остров св. Анастасия

На остров Света Анастасия

До остров Света Анастасия туристите обикновено отиват през лятото, при много слънчево време. Как живее островът през есента? Как изглежда при бури? А как звучи? Да, островът наистина звучи и тътне. Знае го управителят Павлин Димитров. Той познава в различни ситуации това удивително късче земя сред водата. Има желание, наред с богатата културна програма..

публикувано на 13.11.18 в 15:01
Крепостта Хисарлъка

Есенни маршрути в Кюстендил

Искате да се порадвате на очарователната есен в по-топъл район на страната? Тогава тръгнете към Кюстендил. Ива Брусарска, главен експерт в отдел „Туризъм“ в общината е готова да разказва дълго и с любов за града и неговите забележителности. За много жители на Кюстендил хълмът Хисарлъка е любимо място за разходки. Намира се на 2 км югоизточно..

публикувано на 13.11.18 в 12:45

Радиоенциклопедия „Българското читалище – по устава на времето”: Криза и възземане в свободна България

Енергията на прохождащата млада държава е насочена към създаване на институции и закони, а свободните граждани се впускат в политиката и предприемачеството. Читалищата остават на заден план за повече от десетилетие. За някои от тях кризата започва още по-рано – по време на подготовката и избухването на Априлското въстание, защото тъкмо..

публикувано на 13.11.18 в 09:35