Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли България място в еврозоната сега - мнение на икономиста доц. Димитър Стефанов

След втората среща на върха на Европейския съюз в Брюксел все повече се уверяваме, че нашето отсъствие там е добро за момента. Тук има и друг въпрос: какви са проблемите на нашата икономика и как могат да ги решат в еврозоната.
Ние говорим, че нямаме голям дефицит, но конкурентноспособността ни не е висока и в последните години тя падна още. Има един измерител за нея. Това е индексът на реалния валутен курс. Нашият е отнесен към Германия. Някъде към 40% се е увеличил този курс, тоест има оскъпяване на лева, което не стимулира конкурентоспособността. У нас за това не се говори, а това е големият въпрос. Ние нямаме дефицит, но имаме много нисък растеж, далеч под потенциала.
На въпроса дали ще се прояви ефектът на доминото при създалата се ситуация - бих отговорил положително. В случая Гърция е малка и може да бъде спасявана, но Италия и Испания са твърде големи, за да бъдат спасени, но и твърде големи, за да бъдат оставени да фалират. Не мога да си представя какво ще стане, но ефектът ще е системен и ще принуди европейските политици да мислят по-стратегически.
Досега Саркози и Меркел мислеха за предстоящите в страните им избори, мислеха за техните си банки и оставиха процеса да тече. Тази криза беше заложена още при създаването на еврозоната. Имаше правила. Забраняваше се спасяване на държави, на фирми, на банки. Поради това се отлагаше спасяването на Гърция. Така метастазите си растяха. Ако търсим някакъв образец за постигане, това са САЩ. Те са валутен съюз, паричен съюз, политически съюз и фискален съюз на 50 държави. Ние трябва да направим може би нещо такова, но не знам дали това е възможно политически.
Основното е да има механизъм на трансфери, там където се генерира повече доход да отива към шокови зони. Шоковете действат асиметрично. От шока в Испания например печели Германия. Естествено е да се насочат средства към закъсалите държави, за да не се срине цялата система. Не мога да съм оптимист по отношение на еврото като обща валута, ако не продължи процеса и не стане това, което е опит в САЩ.
Предстоят много радикални решения, но като че ли това поколение политически лидери нямат смелостта да ги вземат. От друга страна няма обаче място за отстъпление, така че трябва да се върви напред и точно в този смисъл съм оптимист.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46