Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит рожден ден на академик Георги Марков

Снимка: БГНЕС
Георги Марков е един от най-големите съвременни български историци, автор на обзорни трудове за историята на България, на Балканите и света. Автор на десетки изследвания и проекти, между които се откроява многотомната „История на България” и „България – историческа памет в националната ни идентичност”. Преподавател е в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Нов български университет, директор на Института по история при БАН.

Академик Георги Марков пред „Нашият ден”: 
Започвам с това, че ние често пренаписваме историята. Твърде често историята трябва да се преосмисля и да се извлекат поуките. Това е златото на историята. Не бива да се впускаме в описания как е било, а трябва да обясним защо. Към това се стреми професионалният историк. Иначе трябва да отдалечим историята от политиката, защото пренаписването се дължи на политически натиск. За жалост в народопсихологията ни е и това, че обичаме силните на деня. И сега ласкатели често сравняват някои от съвременните политици със Стефан Стамболов, който наистина е най-видният държавник на Третото българско царство, но при него има и съдебни убийства и политическа полиция, т.е. не всичко е добро в неговото управление.
Политиците говорят много за национално помирение, но всъщност нямат интерес от него. При нас не се приложи испанският модел на примирие и обединение, а там наследството от испанската гражданска война е много по-трагично. При нас това не се случи. Ние имаме поговорка „На чужд гроб не плачи!”. Всеки плаче на гроба на своите загинали близки, но няма състрадание за жертвите от другата страна. Там е причината.
И сега за актуални събития. Вчера бъдещият президент Росен Плевнелиев ни посети в БАН, което се случва за първи път в историята на Българската академия на науките. Досега посещения и поздравления имахме на 24 май. Радвам се на добрите му намерения, но финансите не са в негови ръце. Всичко зависи от финансовия министър, който не е добре разположен към Академията. Българският интелектуалец живее материално бедно, поради което някои от интелектуалците ни се продават на чужди фондации. Говоря за историци, които пишат по поръчка, както беше до 1989 година. Сега няма политическа цензура, но има икономическа. Трудно е и на младите, но искам да им кажа да не тръгват по този хлъзгав път, защото няма да ги заведе далеч. Не искам обаче да говоря и да си развалям настроението в днешния ден.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25