Под знака на Божествения ягуар

Древното селище Чавин де Уантар (вляво) и 5-метрова колона във вид на копие, на която е изобразено върховното им божество.
Снимка: Архив

В Перу, на 3177 метра надморска височина, обкръжено от ледниците на Андите, се намира селището Чавин де Уантар. „При синовете на ягуара с копия” - така се превежда името му. Единственият достъп до него е през тунел, издълбан в планината. За древните индианци, векове преди новата ера, мястото е било свещена зона, пазена от самите божества.
В центъра е главният площад на местните индианци, а гранитният стълб с изображението на почитания тук Божествен ягуар днес е известен като обелискът Тейо (наречен на първия изследовател на това уникално място професор Хулио Сесар Тейо).
В подземията на петнайсетметровата Голяма пирамида се стига по стълби, завити като черупка на охлюв. Долу има цял каменен лабиринт от галерии, водещи към тесни подземни светилища. Тук акустиката е съвършена. Така и екотът на подземните води се усилва многократно - звукът им е съпровождал жертвоприношенията, които се извършвали на това свято място. Две от галериите са във формата на кръст. На този подземен кръстопът стои предизвикателно изправено най-удивителното произведение в храма - колона от бял гранит във вид на копие с височина почти 5 метра, създание с човешко тяло и глава на ягуар, с остри зъби, с колан от глави на ягуари и змии на гърба. Отново Божественият ягуар. Дясната му ръка е вдигната нагоре, като че ли ни оставя завета си. На дланта липсва линията на живота, затова според някои това е богът на смъртта. Но други го почитат като бог на милосърдието и го наричат „Усмихнатия бог”. Това е върховното божество на Чавин.

Още за светилището на древните индианци и за магическата  му сила - в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

7 септември

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35