Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровища на духа

БНР Новини
Емил Цеински в студиото на предаването "А сега накъде?"
Снимка: БНР
В търсене на любовта между хората, един български живописец тръгва от белоградчишкото село Праужда. Праужда означава пряко, право. Оттам някога минавал пряк път за Видин. Но личните посоки на Емил Цеински преминали през много лъкатушене, през редица европейски манастири, градове и държави, преди художникът да стигне до базиликата „Сан Клементе” – Рим. Там прави изложба на икони. Творбите му са показвани и в Милано, Берн, Париж, Верона, Асизи, Ферара… Двама папи – Йоан Павел II и Бенедикт ХVI притежават негови икони. Днес творецът живее в Сан Марино. Но където и да е по света, в сърцето си винаги носи от силата на Северозапада и Праужда, сила, която се нарича любов.
„Късчета старинна красота” от Петя Бобойчева.
В друга точка на Северозапада, във видинското село Бърдарски геран, банатските българи пазят своя изстрадана истина: невинаги даването се свързва с пари. По-ценно е да подариш време, знание, умения, памет. Това е тяхното съкровище, завещано от предците, на които се налагало да търсят свобода по други краища. От 125 години се преселват в днешния Бърдарски геран, а селото им е специално проектирано от италиански архитект. При завръщането си, банатските българи привнесли и „щипка” от онази Европа, която приготвя галушки, в носиите си има колоритни шапки и поли от Австро-Унгария. Но за празниците банатчани продължават да пекат просуръ (просфорен обреден хляб). А съвременните банатчани, родени в Бърдарски геран като Петя Бобойчева, рисуват в картините си късчета старинна красота.
В Северозапада вирее едно странно, малко познато растение, оцеляло от времето на терциера. Нарича се рамонда. През 1928 г. руски ботаник го включил в своя хербарий. Случайно веднъж върху хербария попаднала вода. С изсъхналото цвете станало чудо: то се раззеленило и дало цветове. Такива са хората от Северозапада.
Ако мислено прекараме диагонал, в срещуположния край на България, в Странджа, ще открием не по-малко интересна формула за силата на духа. Нейно олицетворение е странджанската зеленика. Тя също е преживяла периода на динозаврите и ледената епоха, макар да е силно чувствителна към почвата и въздуха. Нейният урок към съвременните жители на региона, в който единствено се среща у нас, е да бъдат взискателни към заобикалящия ги свят. Затова те й посвещават Фестивал на зелениката.
Още за маршрутите, които ви предлагат съкровищата на духа, можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54