Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 30 ноември от 19.00 часа директно от зала "България" ще излъчим концерта на Симфоничния оркестър на БНР

Снимка: Архив
Програмата отново е интригуваща: „изгрява” под формата на „Разсъмване над Москва река” от Модест Мусоргски, продължава с така обичаните Рококо вариации от Чайковски (точно 135 години след тяхната премиера) и финалът е за Четвъртата симфония на Лудвиг ван Бетовен. На пулта ще бъде Георги Димитров.
Солист на Рококо вариациите е българският виолончелист Димитър Фурнаджиев. Възпитаник на Националната музикална академия в класа на Светослав Манолов, той е носител на две първи награди – на националния конкурс „Св. Обретенов” и на 4-ото общобългарско състезание за певци и инструменталисти. Следва сребърен медал и диплом на конкурса „Гаспар Касадо” (1973, Флоренция) и трета награда на „Пабло Казалс” в Будапеща. В продължение на 16 години Димитър Фурнаджиев свири в Националния симфоничен оркестър на Испания, има издадени дискове с трио Mompou и преподава в консерваторията San Lorenzo del Escorial Padre Antonio Soler. Има редица записи в БНР и с Радио Будапеща (където записва Първия концерт на Дмитрий Шостакович със Симфоничния оркестър на Радио Будапеща. Димитър Фурнаджиев борави добре и с думите – изявява се и като автор на монографични програми за Испанското национално радио и за радио Сан Себастиян.
Изнасял е концерти в Унгария, Италия, Германия, Дания, Русия, Южна Америка, Чехословакия, България и Испания. Свири на собствен инструмент „Гуаданини” от 1750 г.
Димитър Фурнаджиев е избрал да представи пред софиийската публика Вариациите Рококо – Чайковски не написва концерт за виолончело и оркестър, така че тези вариации са неговата творба за този инструмент. Композиторът споделя, че пише вариациите, следвайки своя „кумир” Моцарт, тоест – традициите на класиката. Иначе Чайковски композира това произведение за и с помощта на немския челист Вилхелм Фитценхаген – тогава негов колега, професор в Московската консерватория. Той е и първият изпълнител на Рококо вариациите на премиерата на 30 ноември 1877 в Москва под диригентството на Николай Рубинщайн. Това изпълнение на творбата си остава единствено в продължение на цели 54 години – вариациите прозвучават отново едва през 1941 година, отново в Москва.
Така че сега в София, Вариациите Рококо от Чайковски ще звучат точно 135 години след тяхната премиера – отново на 30 ноември. Със все същото класическо очарование, грация и красота.
Финалът на вечерта е за една от четните симфонии на Бетовен – понякога незаслужено пренебрегвани за сметка на по-известните нечетни – 5, 7 и 9. Четвъртата симфония, избрана от маестро Георги Димитров, е писана от Бетовен, когато той е бил на 37 години. Премиерата е през 1807 годинаа на „частно парти“ (както биха писали днес) – или на домашен концерт у принц Франц фон Лобковиц. Тогава в програмата са били и увертюрата „Кориолан” и Четвъртия клавирен концерт. Втората част на тази симфония така запленила Ектор Берлиоз, че той написва следното „това е музика, писана от Архангел Михаил, а не от човешко същество”.
Красива, увлекателна, драматична – Четвъртата симфония се слуша и "чете" на един дъх – както целия концерт на радиосимфониците на 30 ноември.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50