Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За жените от Одринско и слушането на тъмно

Авторите: Николай Иванов-ОМ, Керана Ангелова и Габриела Хаджикостова (отляво надясно).
Снимка: Даниела Манолова
От Бургас, Будапеща и Берлин пристигнаха авторите на радиопродукцията „Елада Пиньо и времето”, за да заемат столчетата на първия ред във Второ студио, да почакат да загасят лампите и да се оставят на хипнотизиращата енергия на творението си. Керана Ангелова, автор на романа „Елада Пиньо и времето”, Габриела Хаджикостова, автор на радиоверсията, режисьор и изпълнител, и Николай Иванов-ОМ, автор на музиката и саунддизайна, се събраха за и заради Слушането с публика на радиотеатър с Публиката на радиотеатъра на 22 януари от 17.00 часа и след като отшумяха последните звуци и запалиха лампите, отговориха на въпросите на Теодора Димова, редактор на „Елада Пиньо и времето”.

Керана Ангелова: Докато седях между Габи (Габриела Хаджикостова) и Николай, си мислех, колко е прекрасно, че ние тримата се намерихме и че можахме да обединим творческите си, бих казала май по-скоро човешките си енергии, за да излъчим послание. Аз не се страхувам от патоса на тази дума и не в патетичния смисъл я употребявам, а така, в сакралната й същина. С една дума посланието ни е: Любов. Ние тримата не се плашим да го изговорим на глас, с музиката, с прекрасното изпълнение на Габи и с моите скромни думи и мисля, че вие сте го почувствали по този начин в записа.
Дали са действителни всичките тези жени, които всъщност са една и съща жена. Всичките ние сме неизмислени, в смисъл, че моите родители, моите прародители, родовата ни памет идват от Одринско. Това е родовата ни памет и жените са образите на тази памет, така че те са фикция, те са художествени образи, но това сме ние, жените от Одринско.

Габриела Хаджикостова: Това е един роман, който ме разтресе и ми стана съдба и мисля, че ми помогна да разбера колко съм българка. Докато не го прочетох, аз винаги съм си мислела, че съм много космополитно същество и се чувствам много добре из целия свят, но тук проумях корените си. И той продължава да ме тресе. Този роман ми седи като библия до леглото. Чрез този роман аз разбрах, какво значи думата „родина” и разбрах вкуса и магията на думите. И се докоснах до съвсем други измерения. Разбрах нещо за себе си, за живота, за смъртта, за всички нас като хора и за смисъла на цялото това нещо, което правим…

Николай Иванов-ОМ: Аз ще кажа нещо съвсем различно. Първо аз съм един глобален музикант. Обикалям и свиря къде ли не и по този път установих, че светът на изкуството днес наистина е необятен. Той е толкова огромен, че и аз самият в някакъв момент се потресох от самия факт, че и аз съм в този път. Толкова много музиканти, толкова много артисти, толкова много хора творят невероятно изкуство. Ние всички се формирахме в една затворена система и слава богу, че един ден тя се отвори и аз можах това нещо да го позная като много други хора. И някъде по този дълъг, безкраен път аз се срещнах и с Керана Ангелова, защото иначе нямаше да се срещнем, нямаше да знам, че има Керана Ангелова, тя също нямаше да знае, че има Николай, и това беше прекрасно. За разлика от Габи, аз по-скоро в този роман и този текст откривам една толкова дълбоко универсална мъдрост, че… много често в ежедневния живот някъде, отнякъде, аз чувам гласа на Елада Пиньо и тя ми казва: какъв е смисълът и така нататък, така че тази универсална мъдрост ме провокира и е много близка до мойта музика.

Слушането на тъмно на „Елада Пиньо и времето” проработи и разговорите пред студиото за звуците, радиото, романите, драмите и жените от Одринско не затихнаха дълго.
По публикацията работи: Даниела Манолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Чикаго

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Втория международен фестивал за авторска детска и юношеска драматургия и песен в Чикаго, САЩ. Трупата бе удостоена с първа награда във втора възрастова група, в раздел "драматичен спектакъл" за постановката "Изгубената честна дума"  от Иглика Пеева с режисьор проф. д-р Александър Илиев.   Първа..

публикувано на 30.04.24 в 18:00
Анастасия Събева и Емил Янев

Кратък етюд за пиано и театър

В епизод 540 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливата млада театрална режисьорка Анастасия Събева. Театърът навлиза в живота на Анастасия с известно закъснение. В ранните си години тя е запленена от пианото и планира музикална кариера. Но театралната академия и менторът проф. Здравко Митков обръщат посоката съдбовно към актьорското..

публикувано на 30.04.24 в 16:30

"Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите" в галерия "Васка Емануилова"

B галерия "Васка Емануилова" днес (30 април) се открива изложбата: "Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите", съобщават организаторите.  Изложбата включва 22 произведения на български художници от фондовете на Софийска градска художествена галерия, сред които Анета Дръгушану, Боряна Росса и Олег Мавроматти, Васка Емануилова, Мариела Гемишева, Севда..

публикувано на 30.04.24 в 16:06

Осветено наследство – за възприятието на светлина и пространство

Проектът Heritage Illuminate съчетава традиционни техники на сграфито със съвременната 3D мапинг технология. Творбите на именитите художници Стоян Илиев, Георги Божилов-Слона и Марчо Караджов оживяват в дигитален формат в София, Пловдив и Велико Търново. Първата инсталация бе представена на 26 април пред входа на Театър "199" в София. Видеопроекция..

публикувано на 30.04.24 в 15:10

100 години Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография

Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София отбелязва 100 години от създаването си. Директорът на гимназията инж. Цветанка Апостолова отбеляза, че гимназията е приключила успешен двугодишен проект по програма "Еразъм", а в момента се работи с партньори от чужбина по нов – за реставрация на стари фотографии и книги...

публикувано на 30.04.24 в 11:10