Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ринги, ринги, рае… как ли се играе?

БНР Новини
Малките приятели на археологията и гл. асистент Красимира Карадимитрова с прототип на кукла, 2 400 - 1 600 г. пр. Хр. по време на занимания в музея.
Снимка: Красимир Георгиев – НАИМ при БАН

От „Разкажи ми приказка!” до „Искам за рождения ден айфонче!” и още по-нататък… Все по-широк и необозрим става обхватът на съвременните детски желания. Времена, казват си някои родители и свиват безпомощно рамене. Изнервящо е да бъдеш въвлечен в негласната, неистова битка за притежание. Щом се води сред големите, няма начин да не пропълзи до детската градина, училището, абитуриентския бал...
Малцина устояват. Те си знаят на каква цена. Други също знаят цената, но на заемите, които ще изплащат с години, заради една лъскава вечер със скъпи тоалети, екскурзии и ресторант, в какъвто родителят вероятно отдавна, а може би никога не е стъпвал…Нали детето влиза в света на големите! Всъщност то много отдавна е излязло от истинското безметежно детство, само големите наоколо не са го забелязали. Къде ли са детските книжки? В съвременните апартаменти и къщи дизайнерите не оставят място за домашна библитека. На улицата стана опасно да се играе. Какво е това „Ринги, ринги, рае..?” Как звучат днешните броилки? До каква възраст се купуват кукли? И коя кукла е на мода в момента?

Кога за последен път бяхте заедно с детето в музей? Всъщност, кой трябва да го заведе за първи път: семейството или училището? В музея, храм на музите, каквото е истинското му предназначение, доколко ще бъде интересно, например, за един второкласник?„Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността” се нарича изложбата, организирана в Националния археологически институт с музей при БАН. И за малки, и за големи тя е много приятно откритие: светът на децата от класическата епоха, времето на Елада и древен Рим. Съвременните малчугани могат да докоснат изработените специално за изложбата реплики на истински играчки: конче на колелца, йо-йо, топки от плат, пумпал от дърво, кукла, която дори се движи!…Изненада! Оказва се, че въпреки хилядите години разлика във времето, някогашните и днешните поколения играят с едни и същи играчки. Може материалът да е малко по-различен, но смисълът е същият: да опознаеш света и околните чрез игрите.Изложбата е придружена от забавна част и творческо ателие. Насочена е към деца от 6 до 12 години. Става и за много по-малки посетители, както и за твърде порасналите възрастни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Добрите училищни практики за 2024 година

За трета година фондация "Заедно в час" и платформата "преподаваме.bg" събраха в София учители, директори, представители на образователни институции и граждански организации за финалното събитие и награждаване на отличените добри практики от кампанията "Добрите практики на фокус". Повече от 500 бяха гостите и лекторите   които се включиха в..

публикувано на 29.04.24 в 08:25