Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е най-приказният замък на Чехия?

БНР Новини
През януари 2007 г. замъкът в гр. Телч стана победител в конкурса „Най-приказният замък на Чехия”
Снимка: zamek-telc.eu

Дали в него все още живее принцеса Арабела? Продължава ли да крои пъклени планове наоколо лошият Румборак? – С героите на чешките игрални и анимационни филми израснаха поне няколко поколения у нас. Накрая винаги побеждаваше доброто: и в историите под шипковия храст, и във времето за „Лека нощ, деца!”, когато един пеещ будичек, т.е. будилник, даваше прекрасни, ненатрапчиви уроци на малчуганите колко важно нещо е да бъдеш точен в живота!
В света на възрастните, първите медици от болница на края на града също бяха от чешки телевизионен сериал. Чешките туристи идваха у нас на море през лятото и носеха един особен повей на „западния” социализъм.

Катерина Хуртаева, директор на Чешкия центърДа посетиш Златна Прага беше нещо хубаво. Хубаво е и сега: Карловият мост остава със славата на най-стария каменен мост в Европа. Набелязвате си да видите непременно манастира Страхов, с великолепната панорама към града, Храдчани и Пражкия замък: с най-големия дворцов комплекс на Европа и с шедьовъра на готиката – катедралата „Св. Вит”. Не пропускате Златната алея – нали носи името си, заради многото алхимици, златари… Колко изкусителен е блясъкът на златото през Средновековието! Хм, дали само тогава?!...
И все пак, кой е най-приказният замък на Чехия? Ходили ли сте в Телч? През януари 2007 година замъкът на града стана победител в конкурса „Най-приказният замък на Чехия!” А самият Телч, уви, почти не се предлага за екскурзии от туроператорите. Нищо, че е град-музей, първият чешки обект, включен в Световното културно наследство на ЮНЕСКО! За първи път името на селището се споменава официално през 1333 г., когато собственик на неговия замък става маркграф Карел, по-късно чешки крал и немски император под името Карл IV! Каква история само, сякаш извадена от старинна, пожълтяла книга с приказки… която, обаче, е самата истина!
Телч не е единственият чешки обект в списъка на ЮНЕСКО. Легенди и мистерии има и около другото селище, обявено за част от Световното културно наследство – Кутна Хора! И то остава встрани от вниманието на туроператорите, макар да се намира едва на 60 км от Прага. Разположено е върху някогашните сребърни мини, довели до първата в Европа „сребърна треска”. Край шахтите постепенно се появяват сергии за всякакви стоки, места за нощувка, заведения, банки… Според старите хроники, през ХIII век рудниците осигуряват една трета от всичкото сребро, добивано на континента!
Къде още да идем в Чехия, ако планираме там част от летния си отдих? Едно „подгряващо” въведение ни предлага Чешкият център у нас, с богата палитра от преживявания в областта на литературата, киното, изобразителното изкуство, фестивалите.
Може би също толкова непозната за чешките летовници остава и нашата страна? – Вярно е, че гостите от Чехия продължават да обичат българските плажове и море, но… град, като Приморско, който през ваканцията по традиция се превръща в „чешка” колония от туристи, крие и непознати прелести!
Предлагаме ви да чуете повече за пресечните точки на българо-чешките маршрути, за които разказват Катерина Хуртаева, директор на Чешкия център – София, и Силвия Дерибеева, както и Димитър Германов, кмет на община Приморско.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител

В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор..

публикувано на 01.05.24 в 18:05

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50