Туве Янсон, писателка, художничка, личност

| обновено на 12.09.14 в 14:55

Няма човек, прочел „Невидимото дете“ и изкушен от литературата, който да не си спомня песента на Снусмумрик. Пролетната му песен, в която се пее за това, че за да правиш песни е нужна свобода. Ако има една дума, с която творчеството на Туве Янсон да бъде определено, то е тъкмо „свобода“. Как протича животът на писателката и художничката, родена в артистично семейство и цял живот странила от конвенционалността? Труден е простият отговор. За това как това калява характера и изгражда личността на Туве Янсон можем да научим с големи подробности от биографията й „Думи, образи, живот“ от Буел Вестин. Книгата изисква бавно и внимателно четене, както впрочем всяка нейна книга – и Моминските детски (но не само) истории, и разказите за възрастни, сред които е и последната, появила се на български „Куклената къща“. По различен начин, но съвсем ясно, навсякъде в творчеството на Янсон личат двата нейни приоритета, съпроводили я през целия й живот до края: работата и любовта. В тази последователност.
Характерът на Туве Янсон беше своеобразна смесица от откритост и потайност, близост и дистанция, и ако не се ползвах с доверието й, нямаше да мога да напиша тази биография, споделя в предговор към „Думи, образи, живот“ Буел Вестан.
А в избраните вместо предговор цитати от дневниците на самата писателка в книгата с разкази „Куклената къща“ четем: Смятам, че всяко изкуство трябва да бъде неустоимо средство за изразяване на радост и осъзнаване, освобождение и потребност.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мечтата на Димитър Димов да бъде ветеринарен лекар

На днешния 14 декември ветеринарните специалисти в България отбелязват своя професионален празник. Датата не е избрана случайно – на този ден през 1897 г. е приет първият законодателен акт, който поставя началото на ветеринарномедицинското дело в страната. Е дин от основоположниците на ветеринарната наука в България е писателят Димитър Димов...

публикувано на 14.12.18 в 19:10

За четенето на брайл като музика

Хрумвало ли ви е, че четенето на т.н. брайлови книги може да прилича на свирене на музикален инструмент? Внимателното разтварянето на книгата, положението на ръцете, които търсят редовете, внимателното проследяване на брайловите „бодове на буквите“? Всичко това може да прилича на свирене – веднъж ръце, сложени върху клавишите на пианото, друг път – на..

публикувано на 14.12.18 в 16:55
Кадър от филма

Дебати за финансирането на културата в Израел

Закон за финансиране на културата от бюджета – само, ако прокарва държавна политика и създава добър имидж на страната, разбуни духовете в Израел. Културните дейци се опълчват срещу опитите да се ограничи свободата им. Граждански сдружения  подкрепиха министъра на културата Мири Регав с аргумента, че не са съгласни да се храчат парите..

публикувано на 13.12.18 в 15:43

Сборник за Иван Богданов

Тези дни в Нов български университет беше представен сборникът "Иван Богданов: Воля за всеобхватност". Книгата се основава на текстове, прозвучали за първи път на юбилейни форуми в София и Велико Търново, организирани по повод 100-годишнината на Иван Богданов (1910–1992). Всички те, макар и разнородни, в своята събраност се опитват да съградят..

публикувано на 13.12.18 в 15:20
Сцена от спектакъла

Честит рожден ден на актрисата Димитрина Тенева!

Със спектакъла „Лес” от Александър Островски Бургаският драматичен театър „Адриана Будевска” ще отпразнува тази вечер 70-ия рожден ден на Димитрина Тенева. В постановката на Богдан Петканин актрисата се превъплъщава в образа на Раиса Павлова Гурмиска, в партньорство на сцената с повечето си колеги от бургаската трупа. Димитрина Тенева..

публикувано на 13.12.18 в 14:10