Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 17 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Пловдив
• Гост: Евгения Тагарева, артистичен директор на фондация „Огънят на Орфей”. Ще говорим за предстоящите проекти и талантите, които тази година участваха в Лятна академия „Огънят на Орфей” в Разлог.
• Интервю с Краси Ранков, който е режисьор на спектакъла „Съблечи се” на Джо Ортън. Премиерата бе на камерна сцена в рамките на театралния фестивал „Сцена на кръстопът” в Пловдив.
• Интервю с Гроздалина Гергиева, уредник в Етнографски музей, Пловдив, за изложбата „Български средновековни и възрожденски костюми”.
• Интервю с Жорж Сопаджиев за изложбата му в комплекс „Хеброс”, която бе открита в „Нощ на музеите и галериите” в Пловдив.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Мелодии от Молдова и Румъния. Сред изпълнителите са: „Мюзик а 9”, Фанфаре Чокърлия, Дуку Берци, Тараф де Хайдукс, Мария Илиут, Георгие Замфир и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Концерт на деца - изпълнители на фолклор

от 6.05 до 10.00 часа
Нашият ден
• Дуенде: „Сбогом казах, лято…” – финална седмица за рубриката.
• Третият в студиото: Христо Смирненски.
• Символиката на „Вяра, надежда и любов”
• Трудова борса: свободните работни места, обявени от дирекция „Бюро по труда”, Пазарджик.
• Празник на град София – с участието на зам.-кмета на Столична община Тодор Чобанов, Михаил Белчев, Камен Воденичаров
• 80 години в 80 седмици
• Културен афиш: Николай Урумов в „Сцена на кръстопът”.
• Заведи ме: В радио „София” с директора д-р Митко Димитров.
• Радиоколекция: Военни разкази – „Когато Одрин беше наш”, автор Иван Вазов, изпълнява Марин Янев.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Въпрос на слушател: Какви са условия, необходимите документи и крайните срокове за отпускане на наследствена пенсия от Националния осигурителен институт?
• Как да използваме храната като най-добро средство за имунопрофилактика и подготовка на организма за есента и зимата?
• По пътя: Как мъжете и жените избират апартамент и може ли изборът на жилище да събере в общ път двама души?

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Гост: Искрен Пецов с нов проект;
• преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Ще те дам на Торбалан

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Изложба за Деня на София – Светлин Русев, Милко Божков и Стоян Цанев
• Разговор с директорката на Музея за история на София Надежда Йовчева
• Давид Фоенкинос, „Деликатност”, представя преводачът Георги Ангелов
• Йоан Грошан „Кинокаравана”, представя преводачката Лора Ненковска
• Българският филм „Три дни в Сараево” на режисьора Николай Тодоров излиза на екран
• Какво се случва: Как ще се развива културната програма на София след избора на Пловдив за Европейска столица на културата 2019? Събеседник Светлана Ломева.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
Завръщането на Антонио Салиери
„Музика! Божествена имитация на природата: колко благодарност ти дължа заради щастливите часове, които преживях благодарение на теб”, казва Антонио Салиери и го казва искрено, защото повече от 50 години от живота си той е музикалната личност от края на 18 и началото на 19 век, съвременник и участник в много бурни и важни за музиката събития. В онези години той е един от най-търсените и уважавани композитори.
Целта на предаването формулира главната ни героиня: „Невероятно изживяване за мен беше откриването на оперите на Антонио Салиери. Надявам се тези записи да помогнат на Салиери да излезе от сянката на Моцарт и да получи полагаемото му се място в музикалната история.” – казва Чечилия Бартоли и предлага на нашето внимание 13 изумително красиви арии – палави и сериозни, любовни балади и героични сцени. А наше приятно задължение ще бъде да ви припомним богатия творчески път на композитора.

от 15.30 до 16.40 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Европа без граници
Европа в спомените и в мечтите
Последно предаване „Европа без граници” в ефира на програма „Христо Ботев”!
• Какво се променя в ЕС днес
• Актуални европейски конкурси: информация за поредния конкурс за европейско културно наследство Europa nostra
• 25 г. предаване за обединена Европа по „Христо Ботев”: гласове на европейци от различни страни, звучали в предаването през годините.
• „Европейска разходка” до парка Мини-Европа в Брюксел
• Къде ще може да бъде намерено предаването „Европа без граници” в бъдеще?
• Припомняме рубриките „Електронната Европа” и „Европа и останалия свят”
• Европа се смее: Какво показа тази рубрика през трите години от съществуването си?
• Евромъдрост: Поучителни европейски пословици
• Стани полиглот: Изводи от рубриката „Стани полиглот” и поглед напред. След като през третия сезон на рубриката учихме думи на езици извън ЕС, включително азербайджански, ще отбележим първата годишнина на Центъра за азербайджански език и култура в разговор с неговия директор, София Шигаева. Каква е програмата на Европейският ден на езиците 26 септември тази година – разговор със Светлана Юрукова от Генерална дирекция „Писмени преводи” на Европейската комисия.

от 16.40 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Светофар, радиоигра

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Мебелите – културно наследство
Източно и западно влияние

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Песни за шофиране

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Двамата лъжци”, балтийска приказка

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Запис от концерта „Ритъмът на Балканите”, състоял се на 13 март тази година в Първо студио на БНР. Участват: Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов, и солистите: Матеос Цахуридис (Гърция – понтийска лира), Стефче Стойковски (Македония – кавал, тамбура и гайда), Хакан Гюнгьор (Турция – канун) и Марин Герас (Молдова – най)... Ще ви представим ви подробно музикантите и ще ви потопим в атмосферата на музикалния празник, можете да чуете и няколко любопитни интервюта - с Димитър Христов, Матеос Цахуридис и Хакан Гюнгьор!

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Контрапункт
Маски на авангарда
• 140 години от рождението на Арнолд Шьонберг
• Композитор на месеца: Васил Казанджиев с клавирна и неклавирна музика.
• От залата на събитието – Лили Николова за концерта на Саксофонен квартет „Квазар” с европейски и световни премиери
• Авангардното дуо Тоби Драйвър и Миа Матцумия в Джазтайма
• „Мария и Марион” от френския 13 век в шансони и мотети (нов КД на „Хармония Мунди)

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Военни разкази – „Когато Одрин беше наш” от Иван Вазов
Премиера

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
С какво могат да бъдат ценни в днешно време някои от най-интересните легенди в рок (и не само рок!) музиката – поглед към седмото издание на фестивала „Арт мания” в Сибиу, Румъния. Пространни интервюта с британската легенда Питър Хамил (Ван дер грааф дженерейтър и не само) и германският експериментален музикант Фолкер Бертелман, известен с артистичният източноевропейски псевдоним Хаушка – за съвременната музика, за комерсиалният НЕ-успех, за писането и композирането, за стените от звуци, поезията, политиката и още много други теми..

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Кантат, юбилате
Премиерно в националния ефир ще звучат записи от компактдиска на Младежкия хор на Колежа по изкуствата във Виндхук, Намибия с диригент Фани Дорфлинг. Съставът имаше концертно турне в нашата страна през лятото на 2014 година, благодарение на Михаил Михайлов, Почетен консул на България в Намибия и декан на факултета за модерна музика към Колежа по изкуствата в намибийската столица.
Специално за слушателите на Cantate Jubilate г-н Михайлов даде интервю, в което не само представи хора, но разказа интересни факти за живота на африканските племена в Намибия; сподели и своите творчески пристрастия към литературата и музиката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10