Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Темата за насилието върху дете все още е табу за обществото ни” - смята директорът на фондация „За нашите деца” Елка Налбантова

Елка Налбантова
Снимка: БГНЕС

Насилието върху дете. При това върху болно дете. Един случай, който ни разтърси в последните дни. И ни накара да си зададем много въпроси. Не само за действията или бездействието на институциите. А за собствената ни адекватност и реактивност в подобни случаи. И не само когато се отнася за познати деца, а въобще за децата в квартала, махалата, съседните къщи.
Днес търсим опита на хората, които работят с деца за да сме адекватни самите ние в превенцията, за да не допускаме около нас да се случва, за да нямаме усещането, че нещо важно е зависело от нас, а ние сме го проспали и индиректно сме станали причина за нечие нещастие.
Според директора на фондация „За нашите деца” Елка Налбантова, това не бива да е тема обгръщана с мълчание. Колкото по-малко табута, колкото по-малко срам, колкото повече говорим помежду си и с децата си за опасностите, толкова по-малко ще са те.
Чуйте разговора с Елка Налбантова в „Нашият ден – практично”, в който ще научите много съвети за белезите в поведението на децата и за действията, които се очакват от нас самите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен да продължи майчинството и през втората година? Никола Михайлов от гр. Рила пита: Приживе..

публикувано на 14.06.24 в 15:35
 адв. Елиза Николова

Съдебната медиация – опит, посоки, бъдеще

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация, съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Как ще се случва медиацията преди извън съда в рамките на съдебно дело? Кои видове спорове ще решава, за колко време и при какви условия? Кои имат право да бъдат медиатори? Как се определят медиаторите по конкретния спор? Каква..

публикувано на 14.06.24 в 12:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33