Звукови хроники „Радио – любов моя”: Концепцията на Димитър Ненов за музиката в Радио София

Снимка: архив
В предаването заедно с Антоанета Радославова ще ви запознаем с концепцията за музикалните програми на Димитър Ненов - първият музикален уредник на създаденото през 1935 г. държавно Радио София. За съвсем кратък период от две години (до 1937) той полага идеи, които са от изключително значение за бъдещето на новата институция. Във визиите му – институция с изключително отговорна културна мисия и национален облик, която съизмерва ръст с европейските радиостанции.
Ако в предшестващото „Родно радио” звучали предимно смесени концерти, Ненов реализира диференцирането на концерти с народна, „художествена”, забавна и детска музика. За нуждите на радиопрограмите създава четири състава: салонен, джаз, народен и камерен оркестър. Голямата му мечта, осъществена по-късно, е създаването и на голям симфоничен оркестър. Най-добрите български инструменталисти и певци, разнообразни камерни формации и пъстри фолклорни групи били привлечени в музицирането „на живо” в студиото на Радио София.
Ненов полага началото на богатата фонотека на радиото – закупува 5000 плочи, с които разнообразява програмите с музика от всички стилове и епохи. Той продуцира написването и на много нови български произведения, партитурите им са фундаментът на нототеката на радиото.
Музикално-образователни сказки (днешните музикално-текстови предавания) изнасяли видни музиканти като д-р Стоян Брашованов, Иван Камбуров, д-р Стоян Джуджев д-р Васил Спасов, Райна Кацарова, Марин Големинов и др. Ненов въвежда нови рубрики: музикални вести, представянето на знаменити певци, изпълнители и оркестри, музикални състезания, в които една пиеса звучала в няколко интерпретации и слушателите класирали най-качественото изпълнение. По негово настояване за студиото на радиото е закупен първият концертен роял. Той съставя първите тарифи за хоноруване на всички видове изпълнители и състави, за поръчки на творби, за авторски права.