Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златните гласове на Радиото: Георги Мамалев

БНР Новини
Снимка: Булфото

... За първи път идвах и започнах да участвам в различни предавания още като студент във ВИТИЗ. Тогава годините бяха такива, че нямаше други радиа и това беше основното, разбира се, Националното радио… Участвах  първоначално в забавни предавания и в радиопиеси… Тогава беше много авторитетно да участваш в „Златният кос” - значи са те забелязали и искат да бъдеш сред най-популярните актьори в България. Аз като млад много исках да участвам в този конкурс - „Златният кос”.
Имаше предавания, които се записваха в провинцията. Примерно отиваме във Враца и там в читалището във Враца, има си публика и се играят скечове, певци пеят песни и такава една шарена програма. Моите първи изяви бяха в такива програми, където още като студент във ВИТИЗ се мярках в съвсем малки роли. Така или иначе около мен бяха зверове-артисти и имах възможност да гледам как те си вършат работата… Парцалев беше много ярък, изключително ярък и надарен човек.
И тука в Радиото сме правили записи и съм участвал с тези, именно, които участваха - всички актьори от Сатиричния театър. Тогава участваха в „Зиг-заг” и „Къдрава антена”. За мен беше голям празник. Все си мисля, че когато човек иска нещо да го каже, ако влага емоция, влага душа, хората ще го разберат. Независимо, че не могат да го виждат в момента. И това е един вид школа, една работа, която е по-различна от театъра, да речем, когато излизаш пред публиката и играеш директно пред нея. В случая, някак си, ти чрез гласа си, чрез емоцията, която предаваш, чрез текста, който предаваш, успяваш да стигнеш до слушателя. За 80 години Националното радио си остава Национално радио. То винаги е на най-висок пиедестал. Да сте живи и здрави и все така да продължавате да работите от сърце…





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бъзовец – "китно селце, обрасло отвсякъде"

Село Бъзовец е едно от обезлюдяващите села в Северозападна България. Намира се в община Вълчедръм, област Монтана и според последното преброяване в него живеят 69 човека. Според Цветелина Тончева – читалищен секретар на местното читалище "Факел 1926", в селото живеят около 20-тина човека, основно възрастни хора. Югоизточно от селото под стената..

публикувано на 12.10.24 в 09:35
Андрей Захаров

Андрей Захаров: Кадиров винаги е бил специалният човек за мръсните неща на Путин

Тази седмица, на 7 октомври, се навършиха 18 години от убийството на Анна Политковская. Защо бе убита руската журналистка? "Струва ли си да дадеш живота си за журналистиката?“ (заглавие на неин репортаж) Как се промени Русия за тези 18 години коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски разследващ журналист, обявен за..

публикувано на 11.10.24 в 18:05
Тетяна Филевска

Тетяна Филевска: По време на война музите не мълчат

Колко е важно изкуството и културата да продължават да се развиват въпреки войната в Украйна, какви теми засягат в произведенията си украинските поети, режисьори и артисти, които воюват през последните две години, на какви езици се превеждат украинските книги, защо тъкмо сега, по време на война, украинското изкуство е толкова желано от гражданите..

публикувано на 11.10.24 в 16:50
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд

В рубриката на юридическото предаване "Съвети на адвоката" адвокат Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, основен консултант на  "Законът и Темида", отговаря в ефир на слушателски въпроси. Темата е по запитване на много слушатели. Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд. Съдебна..

публикувано на 11.10.24 в 14:50

Защо архитектурното наследство на Северна България има нужда от спешно внимание?

Северна България често е свързвана с бедност и сивота, но според Белла Антова, движещата сила зад платформата "Sтетика", тази част на страната крие архитектурни съкровища, които тепърва предстои да бъдат разкрити и оценени. Чрез своя проект "Скритите архитектурни съкровища на Северна България“, Антова и нейният екип целят да покажат красотата и..

обновено на 11.10.24 в 14:07