Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли след 110 години някой да открие неизвестна снимка на Левски?

Премълчаната „Приказка за България“

| обновено на 22.04.15 в 16:50 БНР Новини
Снимки от книгата на Румен Манов „Приказка за България“

Този път фокусираме вниманието ви върху най-необикновена приказка за България, която досега е премълчавана и досега продължава да не бъде разказвана.
„Що за приказка е това?“ – ще възкликнете вие. Не е фантастическа, а историческа. Не защото я разказва историк, омагьосан от видимите и невидими тайнства на родното ни минало, а защото този читав българин живее с осъзната си грижа и ясната си промисъл за съдбата на общото ни бъдеще, наречено България. И за нейната, все още дишаща Духовност.
СнимкаИсторикът се казва Румен Манов (на снимката вляво), той е страстно влюбен в мисията си да събира, издирва, съхранява, купува, въстановява, реставрира и да дарява онези скъпоценности от нашата някогашна национална битност, която наричаме Зърнохранилището на изгубената българщина.
Миналата година този буден будител и възхитителен възрожденец издаде шедьовър от 712 страници, съдържащ 2 хиляди различни забравени исторически предмета, ордени, носии, етнографски уникати, неизвестни картини, снимки, безценни икони, които сам е събирал в продължение на 30 години. Тук има супер уникални фотографии на Раковски, на Стамболов, която за първи път се показва.
От 110 години няма открита нова снимка на Левски, но Румен Манов (запомнете това име!) я купува от едно момче, което знае, че роденият в Кюстендил колекционер е луд на тема снимки и му я продава. Тук е и – внимание! – тефтерчето на Дойчин войвода. Тук е фотографираният щаб на Филип Тотю.
Как са попаднали тези удивителни открития в ръцете на Румен Манов, този явно посочен от българския Бог наш съвременник? Ще разберете, ако слушате внимателно неговия личен разказ. Неговата историческа приказка. И непредизвестено откровение.
В студиото ще бъде и авторът на предговора към тази забележителна във всяко отношение книга-албум, с размери на малък мансарден прозорец и тежаща колкото един гердан от ръчни гранати, навървени на як войнишки колан. Това е доц. д-р Иля Прокопов, историк, археолог и нумизмат със световна известност.
Превърнете се целите в слух, защото чрез вашите уши тази приказка послание ще стигне до духовете на дедите и прадедите ви. И някои от тях ще бъдат стократно ощастливени от факта, че чак до небесните им покои е достигнало това чудо, наречено „Приказка за България“.



Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Обсадата на Севастопол“, картина на Франц Рубо

Кримската война: причини, събития, последици

На 17 май 1853 г. Диванът на Високата порта отхвърля ултиматума на Руската империя, поставен ѝ от специалния пратеник на Николай I княз Александър Меншиков. Причината е, че една от точките в документа се явява пряка намеса в дейността на османското правителство: Санкт Петербург иска да покровителства и дори да ръководи духовния живот на..

публикувано на 16.05.24 в 15:50

Между проблемите и решенията в здравеопазването у нас и по света

Така обобщихме разностранните теми, обсъждани по време на международната конференция с участието на лекари от Югоизточна Европа. В преките включвания от събитието поставихме акценти върху изготвения здравен анализ и коментар на обществените нагласи. Автор на тази част от дискусията, която коментирахме в студиото, бе проф. Андрей Кехайов, президент на..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Директивата на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени и деца

На 8 май Съветът на ЕС прие Директива за борба с насилието над жени и деца . Причината е разрастването на проблема през последните години. П рез 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България, а регистрираните случаи на домашно насилие срещу жени са 1359. Повтарям: регистрираните! Колко са в действителност – едва ли някой има представа. И..

публикувано на 14.05.24 в 13:25

Еврика! Успешни българи: Баян Гечев

Баян Гечев е ученик от 12 клас на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Носител е на множество медали – златни, сребърни и бронзови от международни олимпиади по астрономия и астрофизика. Последният от тях е от олимпиадата в Япония през 2023 г. Екипът ни беше впечатлен от името му – Баян. Рядко се намират хора, които да нарекат сина..

публикувано на 13.05.24 в 17:05
доц. Ваня Мичева

Да бъдем великоразумни, великонравни и великодействени, но не велеречиви и велехвалени

В средновековните писмени паметници от IX – XI век се срещат поредица от сложни думи, образувани с прилагателните "велик" и "велии" (със същото значение). Те са се отнасяли до нравствени и духовни качества на човека, най-вече положителни, но и отрицателни като "велеречив", т.е. който говори надменно или "велехвален" – който много се хвали...

публикувано на 13.05.24 в 16:07