Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако мислех, че дарявам дете, аз не бих дарила никога

Мариела Великова (вляво) и Елисавета Коюмджиева в студиото на „Нашият ден - практично“.
Да дариш семенна течност и още по-шокиращото – яйцеклетки. За мнозина репродуктивното донорство остава „тера инкогнита“. Първият сблъсък с идеята и осъзнаването на нейния смисъл предизвикват неминуемо недоумение. Нормално е. Мъжете го правят отдавна и като че ли е прието, дори и у нас. Но, как една жена дарява яйцеклетките си на непознати, с условието да не научи никога нищо за роденото дете? Нормално ли е? Къде завършват егоизмът, предразсъдъците, и стереотипите и откъде започва хуманността? Какво е това – лудост, благороден жест, или висша форма на любов към живота?
Засипвам с въпроси Мариела Великова, председател на фондация „Майки за донорство”, майка на две деца и донор на яйцеклетки. Отговорът й е кратък. Даряваш шанс на някой да има дете. На жена, чиито единствен шанс да износи и роди дете е някой да й помогне. Всичко тук е много лично и човешко. Мариела се връща към своята история. Когато за първи път чух за донорството се запитах (защото имам две деца), ако аз имам нужда, кой ще ми помогне? Какво щях да правя? Как щях да тръгна да търся помощ. Не можех да си го представя. Това е водещият мотив, че вече съм майка.

На 21 май фондация „Майки за донорство” ще празнува първата си година. Пощата на организацията е затрупана от личните истории на донори и реципиенти, всяка от тях, поднесена с много любов и уникална. Това, което ги обединява са майчинството и жаждата, любовта към детето. Не моето или твоето, а – детето.
Ако мислех, че дарявам дете, аз не бих дарила никога. Не даряваш дете, а една клетка. Дали ще дам – сърце, бъбрек, черен дроб за мен е едно и също. Тя ще помогне да се роди дете, но не е дете, е убедена Мариела и дори не иска да коментираме медицинските данни, според които яйцеклетката е носител на едва около 5 % генетичен материал.
Над 40 000 бездетни семейства са регистрирани като чакащи в програмата за репродуктивно донорство у нас. Дарителите са близо 1 700 и въпреки промяната в нагласите, усилията на майките, които се самоорганизират, на медиите, на известните лица, подкрепящи информационните кампании, броят им остава крайно недостатъчен.
Смея да се похваля, че имаме най-добрите репродуктивни специалисти. И става един парадокс – тук, в България, имаме отлични репродуктивни специалисти, на които и донори, и реципиенти спокойно могат да се доверят, а в същото време не ни достигат тези големи числа, казва Мариела Великова и уверява, че „Майки за донорство“ не агитира никого към дарителство. Иска само хората да знаят какво е това. Да има разбиране и тогава нещата ще тръгнат от само себе си. Искам от нея да разкаже една щастлива история, а тя ми казва: Всяко семейство, което е прегърнало своето дълго чакано бебе, е вече щастливо.
Как се даряват щастие, майчинство и нов живот. Чуйте разговора с Мариела Великова, председател на фондация „Майки за донорство”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54