Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Възход и падение на град Махагони“, политико-сатирична опера в три действия (съдържание)

Музика: Курт Вайл
Либрето: Бертолт Брехт
Световна премиера: 9 март 1930 г., Лайпциг – Neues Theater (Нов театър).
Единствен спектакъл в България: 11 юни 1999 г., Национален дворец на културата – зала № 1, режисьор – Александър Илиев, диригент – Методи Матакиев, в ролите – Орлин Горанов, Еделина Кънева, Ина Шлингензипен.
Изпълнения в България на „Малкия Махагони“ – предшественик на „Възход и падение на град Махагони“ (Mahagonny-Songspiel от 1927):
- 11 януари 1979 г. – Русе, Драматичен театър, режисьор – Димитър Гочев, диригент – Петър Петров-Парчето;
- 27 септември 1993 г. – НДК – зала № 2, режисьор – Румен Нейков, диригент – Хан-Юрген Нагел.


Действащи лица:
• Леокадия Бегбик, дама, криеща се от закона – мецосопран
• Тринити Моузес (Светата троица Мойсей или Троицата Мозес), друг криещ се от закона – баритон
• Фати Счетоводителя (Фати прокуриста), трети криещ се от закона – тенор
• Джими Махони (или Джими МакИнтайър), дървосекач от Аляска – тенор
• Били „Банковата сметка“ (или Бил спестовния), приятел на Джими – баритон
• Якоб Шмидт (или Джак О’Брайън), приятел на Джими – тенор
• Джо „Вълкът от Аляска“, приятел на Джими – бас
• Джени Смит, проститутка – сопран
• Тоби Хигинс – тенор
• Разказвач – говорна роля
• Пианист в бара – говорна роля
• Шест момичета – сопрани и мецосопрани


Място на действието – пустинна ничия земя, извън времето.

Първо действие
Трима престъпници – Леокадия Бегбик, Фати Счетоводителя и Троицата Моисей бягат от правосъдието, но претърпяват катастрофа в пустинна местност, която не принадлежи никому. Камионът им се разваля и тримата не могат да продължат пътя си. Бегбик предлага да се възползват от ситуацията и да основат нов град – райско местенце на име Махагони, където ще могат да печелят добре, примамвайки мъже, които искат да се позабавляват. И ето, че градът е вече факт. Скоро тук пристигат рояк млади дами с леко поведение, сред които е и професионалната проститутка Джени Смит (която изпълнява „Песента за Алабама“). Фати и Троицата Моисей издирват разочаровани и обидени от живота хора и ги канят да изоставят старите селища и да се преместят в новия град-мечта Махагони. И ето че четирима дървосекачи, направили доста пари в Аляска – Джими Махони, Джак О’Брайън, Бил „Банковата сметка“ и Джо „Вълкът от Аляска“, пристигат в търсене на хазарт, жени и евтини напитки. Посреща ги вдовицата Бегбик, която добре разбира техните нужди и предлага на новодошлите своите момичета с отстъпка. Джими купува Джени, която го очарова с „Песента за Хавана“ и го моли за подробни инструкции: каква би искал тя да бъде и как да се държи. Скоро обаче в Махагони започва криза. Икономиката се срива, тъй като цените падат и Бегбик решава да напусне града. Фати й напомня, че полицията все още е по петите им, след което тримата с Мойсей решават, че трябва да измъкват колкото може повече пари от новопристигналите. От своя страна Джими не е удовлетворен от удобствата, които предлага Махагони. В един момент разните правила и разпоредби го отегчават и убеден, че в живота трябва да има нещо повече, той се опитва да напусне града. Приятелите му го убеждават да остане и го отвеждат обратно в бара. Но Джими си спомня трудностите, които е претърпял в Аляска, за да спечели парите си и пламва от гняв срещу празнотата и безсмислието в Махагони. В този момент става ясно, градът е застрашен от ураган. Сред нарастващата паника единствен Джими продължава да се усмихва и твърди, че хората са точно толкова разрушителни, колкото и ураганите, затова няма причини за страх. Той оспорва всички правила и разпоредби на Бегбик и провъзгласява нова философия: „Прави, каквото искаш!“. Съгласно новите правила повече няма нито правила, нито забрани. Град Махагони подхваща новата песен на фона на приближаващия се ураган.

Второ действие
Като по чудо пощаден от урагана, Махагони сега е град, където всичко е позволено и цари философията „Прави!“, чиито основни заповеди са: Яж, Прави любов, Бий се, Пий. Хората стриктно следват тези приятни заповеди, след което Джак (Якоб Шмидт), преяжда до смърт. Останалите мъже се нареждат на опашка пред публичния дом. Следва боксов мач между Троицата Мойсей и Джо „Вълкът от Аляска“. Джими, като истински приятел, залага всичките си пари за победата на Джо, но Мойсей убива Джо и Джими губи всичко. Въпреки това, той поръчва пиене за всички присъстващи, а по време на пиянската оргия барът на вдовицата Бегбик е потрошен. Когато Бегбик настоява Джими да плати сметката, се оказва, че той е напълно разорен. Но скъпият приятел Бил „Банковата сметка“ и любимата жена – Джени Смит (проститутката), дружно отказват да му помогнат. Джими е арестуван, останалите продължават да се забавляват.

Трето действие
Окован във вериги, изоставен от всички, Джими моли зората никога да не изгрява, за да не настъпи утрешният ден, когато трябва да бъде съден. Делото ще се гледа открито, тъй че и за това зрелище се продават билети. Троицата Мойсей се изявява като прокурор, Фати е адвокатът, а Бегбик – съдията. Най-напред тримата разглеждат делото на Тоби Хигинс, обвиняем за убийство. Той бързо е оправдан и освободен, защото обещава на Бегбик голям подкуп. Следва случаят на Джими, който се опитва да вземе назаем пари от Бил, но приятелят му отново му отказва. Въпреки това, по време на съда Бил се опитва да защити Джим, докато Джени неочаквано се явява в ролята на ищец. Джим е обвинен в това, че като е заложил пари за Джо по време на боксовия мач, фактически е изпратил приятеля си на смърт, за да спечели. Освен това го съдят за нарушаване на обществения ред и спокойствието в града, за това, че е съблазнил Джени, за пеене на популярни песни, но най-страшното му провинение е, че не е платил в бара. Джими не може да подкупи съда, той е признат за виновен, а най-отвратителното му престъпление се оказва това, че няма никакви пари. Ето защо Бегбик го осъжда на смърт. Преди екзекуцията Джени и Джим изпълняват прощален дует до бесилото. Джим предава любимата си на грижите на своя приятел Бил и напомня на присъстващите за Бог.
Накрая Божият съд застига Махагони. В града настава апокалипсис, навсякъде царят хаос и отчаяние, а управниците парадират с мощите на Джими.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25