Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории за животни, птици, кактуси и телефони с много музика всяка сутрин от 24 до 28 август в 8.00 часа

БНР Новини
Най-напред една песен – това е песента, изпълнявана от Славка Славова в последната приказка за деца през тази седмица. Това е нашият трейлър. Тази песен ще ни послужи и като ключ към цялата седмица – седмица на прекрасни актьорски изпълнения, остроумни истории в стих, чудесни творчески дуети на писател с композитор, много музика и много ето такива песни.



„Приключенията на Джаф и Мъри“ в понеделник, 24 август, разказва историята на едно прогонено домашно-любимо куче и неговия приятел, който, както може да се очаква, е прогонено домашно-любимо коте и всичко това е направено като мюзикъл от драматурга Димитър Димитров, композитора Петър Ступел и режисьора Георги Темелков. В нашата продукция, записана през 1980 г. участват Коста Карагеоргиев, Асен Ангелов, Нели Топалова, Славка Рачева, Ралица Димова, Александър Тончев, Димитър Иванов, Васил Попов, Хиндо Касимов, Божидар Лечев.

Във вторник, 25 август ни предстои среща с един сладкодумен и като че ли доста ироничен разказвач, който ще ни въведе в живота на големия мравуняк и ще ни покаже как еднообразното и дисциплинирано мравешко ежедневие въздейства върху мислите и чувствата на неговите обитатели. „Къде отиваш малка мравке“ от Анна Топалджикова – постановка от 1988 г. на режисьора Вихрони Чачановски. Участват: Диана Челебиева, Петър Пейков, Тодор Димитров, Иван Веселинов, Георги Митев, Георги Коцев, Михаил Ганев.

„Как Лъжливата лисана на кожухче стана“ е детската ни програма в сряда, 26 август. Това е доста стар запис от 1958г., резултат на творческото сътрудничество на Никола Русев и Петър Ступел. Участват незабравими гласове: Цонка Митева, Георги Раданова, Стоил Попов, Мила Павлова, Лора Керанова, Васил Кирков, Георги Попов. Тук вече на сцената излизат куп животни, за да се справят с измамничеството и измамника.

Четвъртък, 27 август е денят на „Всеки кактус, телефон или момче“, една съвременна и пълна с причудливи приумици приказка, написана от Симон Шварц с музиката на Цветан Добрев и поставена по радиото от бащата на автора - режисьора Еди Шварц. Участват: Николай Бинев, Ицхак Финци, Анастасия Янковма, Кирил Кавадарков, Лилия Маринова, Александър Гунчев.

Петъчната пиеса „Врабчо – цар на птиците“, написана през 1985 от Максим Асенов, е остроумно-забавно-сатирична история и Стефан Димитров написа музиката на песните в нея. Режисьор: Славка Матова. Участват: Славка Славова, Георги Жеков, Кирил Кавадарков, Николай Иванов, Юри Ангелов, Жоржета Чакърова, Галина Асенова, Димитър Вачев, Веселка Маркова, Вяра Табакова, Никола Стефанов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Начало на конкурса „Искри“2022

Започна 39-ото издание на националния конкурс „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази, стихотворения или гатанки – всеки има право да участва с не повече от..

публикувано на 01.03.22 в 11:15
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00