Симбиоза 2015: Сладки мигове на Соленото езеро

Снимка: saltoflife.biodiversity.bg/

Въобще не е закачка с думите. В лагуната на Атанасовското езеро отново е празнично. От три години насам, в последния петък на август се провежда Фестивалът на солта. А сладките моменти са в пълна симбиоза с разнообразните изненади, ухаещи на сол! Всеки път фестивалът е посветен на различна тема. Изданието на празника през август 2015-а преминава под знака на забавното Симбиотично. Названието идва от Симбиоза + Биологично равновесие между Езерото и Човека = СимБиотично.
Но когато и да сте в лагуната, дори извън Соления летен празник, там винаги е прекрасно и пълно! Мястото е обитавано от редки видове птици, водорасли, крайбрежни растения, микроорганизми... Дори когато навън е зима, под водата, отгоре на повърхността, както и в тръстиките наоколо гъмжи от явен и таен живот. Може да се поразходите, да поспортувате, да се любувате на красивите изгреви и залези, само на шепа разстояние от романтиката на морето и от деловия ритъм на Бургас.
Какво е езерото за хората? Сложна екосистема, за която не винаги си даваме сметка. Затова пък познавачите знаят как да се отблагодарят на езерото. Пазят го, грижат се за него, провеждат бригади за почистване. Пристигат доброволци от близо и далеч. Взимат отпуск и, вместо да хукнат някъде или да се излежават на някоя прохладна сянка, работят. В  Календара на прояви, цялата 2015-а е обявена за Година на Лагуната при Атанасовското езеро! Приятелите на добрата кауза се множат. Обичат да се събират по делови поводи, но и за специалните тържества. Езерото има рожден ден, имен ден, от три години – и Фестивал на солта.  
Много любов и артистични изненади ще откриете в Празничната програма за Фестивала на солта.