Програма „Христо Ботев” на БНР – територия на добротворчеството

Автор:
Нина Цанева и Венцислав Рангелов в студиото на програма „Христо Ботев“.
Снимка: Кирчо Стоичков

Според ефекта на пеперудата когато в единият край на земята пеперудата трепне с крилца, в другия край се случва земетресение. Така се случиха нещата и в „Нашият ден”. Един от многобройните слушателски сигнали в рубриката ни „Ако зависеше от мен...” ни отведе до Венцислав Рангелов, началник служба КОС на СДВР и главен мениджър на ФК „Сливнишки герой”, който впоследствие стана и наш събеседник, и наш слушател. Венцислав Рангелов чул и се впечатлил от вълнуващ разказ „по радиото” за съдбата на 33-годишния Андрей Димитров от София, на когото след футболна травма се наложило да бъде ампутиран кракът. Преди седмица г-н Рангелов са включи в нашата рубрика и предложи да направи това, което зависи от него – да предложи мачът между ФК „Сливнишки герой” и ЦСКА на 4 ноември да се играе в полза на Андрей, за да се наберат средства за протеза и момчето отново да има възможността да бъде „на терен”. Споделил с изпълнителния директор на ЦСКА Пламен Марков – и идеята била приета. После се оказа, че вълнуващият разказ за Андрей бил излъчен в предаването „12+3” на програма „Хоризонт” на БНР. Автор е колегата Евелина Стоянова. Случи се така, че две програми на БНР – „Христо Ботев” и „Хоризонт” – застанаха зад каузата на Андрей. Подкрепиха ни и от другата национална медия – БНТ. Историята на Андрей беше разказана и на зрителите на БНТ от колегата Благой Цицелков в сутрешния блок „Денят започва”. Захари Захариев – вицепрезидент на Параолимпийската асоциация и преподавател по спортно право в НСА, гледал репортажа и веднага след това ни се обади, за да заяви и своята, много важна в случая подкрепа, за да бъде изготвена подходяща протеза за Андрей и той да бъде насочен как да се включи в параолимпийското движение. И така – „ако до всяко добро същество застане поне още едно...” – така се пееше в песента, така се случи и в нашата история. Разказаната история стана причина в студиото на „Нашият ден” днес да разговаряме за всичко това с главния „виновник” за лавината от добротворчество, заляла ефира по повод проблема на Андрей Димитров от София – с Венцислав Рангелов. Чул дискусията, спонтанно, както му приляга, по телефона с нас се свърза небезизвестният Тити Папазов – отскоро ръководител на баскетболен клуб „Левски” – и с познатия му развълнуван тон заяви, че и неговият клуб ще се включи в благотворителната кампания. Нещо повече – ангажира се да лобира пред по-богатите клубове и лично пред Кирил Домусчиев за по-голяма финасова подкрепа...
Ето това е тя – магията на медиите – да свързват хората: в случая едни хора с проблеми бяха подкрепени от други хора, които намериха възможност и начин да помогнат! Програма „Христо Ботев” отново се превърна в онази територия на добротворчеството, която всички ние понякога посещаваме, независимо от трудното си  ежедневие – просто защото имаме нужда от нея заради собственото си духовно оцеляване.
Сигурна съм, че с такава подкрепа Андрей пак ще играе и ще се върне на терена. В същото време съм сигурна , че много хора, въвлечени в цялата тази история като участници, слушатели и зрители, отново повярваха, че доброто е заразително и че мачът между доброто и злото винаги завършва в полза на първото, колкото и наивно да ни се струва понякога.ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият предприемач Калин Радулов със специален радиоавтограф

В рубриката „Радиоавтограф“ ни гостува Калин Радулов, преподавател по предприемачество в столичното 19 СУ „Елин Пелин“. Предприемач по душа и призвание, той е винаги в крак с новите технологии и иновациите. Калин е съвсем млад и от няколко години е учител. Обича професията си и с удоволствие преподава. Използва по-интересни начини в преподаването, за да..

публикувано на 19.11.18 в 16:24

Може да се убие вестоносецът, но не и вестта!

В „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ на БНР говорим за разследващата журналистика. Поводът е, че на 17 ноември 2018 година се навършиха точна една година, един месец и един ден от смъртта на малтийската журналистка Дафне Галиция. Екипът ни дълго търси връзка с нейни близки, за да разберем дали след толкова време някой разбра кой стои зад бомбения..

обновено на 19.11.18 в 14:57

Любовта отвежда една жена в Будапеща

„Срещите в скайпа“ ще ни отведат в столицата на Унгария – Будапеща. Там живее и работи Евелина Димитрова. Тя е екскурзовод и всеки ден разказва и показва прекрасните места на този град, който вече ухае на Коледа. Евелина отвори вратите на своя дом и ни покани на разходка из Будапеща. А в една малка сладкарница, сгушена на крепостта, близо до Рибарските..

публикувано на 19.11.18 в 14:50

Да си майстор на веган торти

Опитвали ли сте някога веган торта или веган бисквитки с джиджифил? Ако отговорът е не, крайно време е да го направите. За тази цел не се изисква да сте вегани. Марта и Мира са две момичета, които приготвят по-нетрадиционни сладкиши. В ателието им е топло и уютно, ухае на  канела и кокос. Всеки, който проявява любопитство, може да ги посети и да си поръча..

публикувано на 19.11.18 в 14:05
Семейство Ина и Димитър и малката Катлея Теневи и Калина Станева (вдясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.

Моето семейство: Ина и Димитър Треневи

В „Моето семейство“ ви срещнахме с младото семейство Ина и Димитър Треневи – режисьор и спортен журналист, които откриват любовта в телевизията и са от онзи тип уверени в избора на сърцето си хора, които с неподправена емоция говорят за него и за „допълващото“ усещане да си родител.

публикувано на 19.11.18 в 10:30