Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма „Христо Ботев” на БНР – територия на добротворчеството

БНР Новини
Нина Цанева и Венцислав Рангелов в студиото на програма „Христо Ботев“.
Снимка: Кирчо Стоичков

Според ефекта на пеперудата когато в единият край на земята пеперудата трепне с крилца, в другия край се случва земетресение. Така се случиха нещата и в „Нашият ден”. Един от многобройните слушателски сигнали в рубриката ни „Ако зависеше от мен...” ни отведе до Венцислав Рангелов, началник служба КОС на СДВР и главен мениджър на ФК „Сливнишки герой”, който впоследствие стана и наш събеседник, и наш слушател. Венцислав Рангелов чул и се впечатлил от вълнуващ разказ „по радиото” за съдбата на 33-годишния Андрей Димитров от София, на когото след футболна травма се наложило да бъде ампутиран кракът. Преди седмица г-н Рангелов са включи в нашата рубрика и предложи да направи това, което зависи от него – да предложи мачът между ФК „Сливнишки герой” и ЦСКА на 4 ноември да се играе в полза на Андрей, за да се наберат средства за протеза и момчето отново да има възможността да бъде „на терен”. Споделил с изпълнителния директор на ЦСКА Пламен Марков – и идеята била приета. После се оказа, че вълнуващият разказ за Андрей бил излъчен в предаването „12+3” на програма „Хоризонт” на БНР. Автор е колегата Евелина Стоянова. Случи се така, че две програми на БНР – „Христо Ботев” и „Хоризонт” – застанаха зад каузата на Андрей. Подкрепиха ни и от другата национална медия – БНТ. Историята на Андрей беше разказана и на зрителите на БНТ от колегата Благой Цицелков в сутрешния блок „Денят започва”. Захари Захариев – вицепрезидент на Параолимпийската асоциация и преподавател по спортно право в НСА, гледал репортажа и веднага след това ни се обади, за да заяви и своята, много важна в случая подкрепа, за да бъде изготвена подходяща протеза за Андрей и той да бъде насочен как да се включи в параолимпийското движение. И така – „ако до всяко добро същество застане поне още едно...” – така се пееше в песента, така се случи и в нашата история. Разказаната история стана причина в студиото на „Нашият ден” днес да разговаряме за всичко това с главния „виновник” за лавината от добротворчество, заляла ефира по повод проблема на Андрей Димитров от София – с Венцислав Рангелов. Чул дискусията, спонтанно, както му приляга, по телефона с нас се свърза небезизвестният Тити Папазов – отскоро ръководител на баскетболен клуб „Левски” – и с познатия му развълнуван тон заяви, че и неговият клуб ще се включи в благотворителната кампания. Нещо повече – ангажира се да лобира пред по-богатите клубове и лично пред Кирил Домусчиев за по-голяма финасова подкрепа...
Ето това е тя – магията на медиите – да свързват хората: в случая едни хора с проблеми бяха подкрепени от други хора, които намериха възможност и начин да помогнат! Програма „Христо Ботев” отново се превърна в онази територия на добротворчеството, която всички ние понякога посещаваме, независимо от трудното си  ежедневие – просто защото имаме нужда от нея заради собственото си духовно оцеляване.
Сигурна съм, че с такава подкрепа Андрей пак ще играе и ще се върне на терена. В същото време съм сигурна , че много хора, въвлечени в цялата тази история като участници, слушатели и зрители, отново повярваха, че доброто е заразително и че мачът между доброто и злото винаги завършва в полза на първото, колкото и наивно да ни се струва понякога.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25