Програма „Христо Ботев” на БНР – територия на добротворчеството

Автор:
Нина Цанева и Венцислав Рангелов в студиото на програма „Христо Ботев“.
Снимка: Кирчо Стоичков

Според ефекта на пеперудата когато в единият край на земята пеперудата трепне с крилца, в другия край се случва земетресение. Така се случиха нещата и в „Нашият ден”. Един от многобройните слушателски сигнали в рубриката ни „Ако зависеше от мен...” ни отведе до Венцислав Рангелов, началник служба КОС на СДВР и главен мениджър на ФК „Сливнишки герой”, който впоследствие стана и наш събеседник, и наш слушател. Венцислав Рангелов чул и се впечатлил от вълнуващ разказ „по радиото” за съдбата на 33-годишния Андрей Димитров от София, на когото след футболна травма се наложило да бъде ампутиран кракът. Преди седмица г-н Рангелов са включи в нашата рубрика и предложи да направи това, което зависи от него – да предложи мачът между ФК „Сливнишки герой” и ЦСКА на 4 ноември да се играе в полза на Андрей, за да се наберат средства за протеза и момчето отново да има възможността да бъде „на терен”. Споделил с изпълнителния директор на ЦСКА Пламен Марков – и идеята била приета. После се оказа, че вълнуващият разказ за Андрей бил излъчен в предаването „12+3” на програма „Хоризонт” на БНР. Автор е колегата Евелина Стоянова. Случи се така, че две програми на БНР – „Христо Ботев” и „Хоризонт” – застанаха зад каузата на Андрей. Подкрепиха ни и от другата национална медия – БНТ. Историята на Андрей беше разказана и на зрителите на БНТ от колегата Благой Цицелков в сутрешния блок „Денят започва”. Захари Захариев – вицепрезидент на Параолимпийската асоциация и преподавател по спортно право в НСА, гледал репортажа и веднага след това ни се обади, за да заяви и своята, много важна в случая подкрепа, за да бъде изготвена подходяща протеза за Андрей и той да бъде насочен как да се включи в параолимпийското движение. И така – „ако до всяко добро същество застане поне още едно...” – така се пееше в песента, така се случи и в нашата история. Разказаната история стана причина в студиото на „Нашият ден” днес да разговаряме за всичко това с главния „виновник” за лавината от добротворчество, заляла ефира по повод проблема на Андрей Димитров от София – с Венцислав Рангелов. Чул дискусията, спонтанно, както му приляга, по телефона с нас се свърза небезизвестният Тити Папазов – отскоро ръководител на баскетболен клуб „Левски” – и с познатия му развълнуван тон заяви, че и неговият клуб ще се включи в благотворителната кампания. Нещо повече – ангажира се да лобира пред по-богатите клубове и лично пред Кирил Домусчиев за по-голяма финасова подкрепа...
Ето това е тя – магията на медиите – да свързват хората: в случая едни хора с проблеми бяха подкрепени от други хора, които намериха възможност и начин да помогнат! Програма „Христо Ботев” отново се превърна в онази територия на добротворчеството, която всички ние понякога посещаваме, независимо от трудното си  ежедневие – просто защото имаме нужда от нея заради собственото си духовно оцеляване.
Сигурна съм, че с такава подкрепа Андрей пак ще играе и ще се върне на терена. В същото време съм сигурна , че много хора, въвлечени в цялата тази история като участници, слушатели и зрители, отново повярваха, че доброто е заразително и че мачът между доброто и злото винаги завършва в полза на първото, колкото и наивно да ни се струва понякога.