Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Крал Артур” - опера в три действия от Ернест Шосон (съдържание)

БНР Новини

Музика: Ернест Шосон
Либрето: Ернест Шосон
Първо изпълнение: 30 ноември 1903 г., Брюксел, театър „Ла Моне”

Действащи лица:
Артур, крал на Англия (баритон)
Кралица Гуиневир, съпруга на Артур (мецосопрано)
Сър Ланселот, рицар, любовник на Гуиневир (тенор)
Лионел, оръженосец на Ланселот –тенор
Мерлин, магьосник (баритон)
Мордред, рицар (бас)
Алън (бас)
Работник (тенор)
Рицар (бас)

Рицари, оръженосци, пажове, бардове, придворни дами

Действието се развива в Англия, края на V - началото на VІ в.

Първо действие:
Първа картина
В присъствието на целия двор, крал Артур хвали рицарите на Кръглата маса, които са победили саксонците. Той отличава преди всичко заслугите на Ланселот, което събужда завистта на Мордред - племенникът на Артур. Ланселот си уговаря среща с Гуиневир - съпругата на Артур, което не убягва от вниманието на Мордред.

Втора картина
Лионел, оръженосецът на Ланселот, бди над срещата на влюбените, като горко преживява любовта на господаря си към кралицата, която го води до предателство към доверието на краля. Но любовниците забравят за света около тях и за всички морални съображения. Мордред изненадва двойката, но е повален от Ланселот.

Второ действие:
Първа картина
Чува се песен на придворен, която слави подвизите на крал Артур. Това отново изостря угризенията на Ланселот. Гуиневир, ескортирана от Ланселот, му казва, че Мордред е жив и ги е издал. Кралят обаче е потвърдил доверието си в тях и иска да изслуша своя верен рицар. Ланселот трябва да избира между живот в лъжа в замъка или бягство. Ланселот избира да избяга със своята любима Гуиневир.

Втора картина
Крал Артур усеща, че делото му е застрашено. Той отказва да повярва в предателството на Ланселот и призовава спомена за могъщия Мерлин - приятелят му от първите славни дни. Призракът на магьосника се явява сред клоните на една ябълка и обявява, че е близо краят на съюза на рицарите на Кръглата маса. Предрича и смъртта на Артур. Призракът изчезва в момента, в който Артур решава да го попита дали Гуиневир и Ланселот са виновни. След пророчеството на Мерлин кралят събира рицарите си, които му съобщават, че кралицата е изчезнала. Артур разбира, че двамата са избягали и нарежда да бъдат преследвани.

Трето действие:
Първа картина
Гуиневир вярва в победата на Ланселот, но той отказва да се бие срещу Артур. Дългът най-после е победил любовта. Той се хвърля в боя на сигурна смърт. Гуиневир се самоубива.

Втора картина
Артур открива умиращия Ланселот и въпреки разочарованието си от предателството на двамата им прощава. Преди да издъхне Ланселот предрича на Артур, че духът му ще живее вечно. Загубил любимите си хора Артур мечтае за смъртта. Той хвърля прочутия си магически меч Ескалибур в морето и се качва на лодка, която се отправя към потъващото в мрачните води слънце. От небето се чува зов, който отвежда краля в един мистичен, нереален свят, където ще почива в мир до момента, в който не настъпи време за прераждането му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десето юбилейно издание на Фестивал и Академия Алегра през юли

От 6 до 22 юли София посреща водещи имена на класическата музикална сцена с богата програма от концерти и майсторски класове. За десета поредна година Фестивал и Академия Алегра вдигат високо летвата за таланта и добрия вкус с амбициозна и богата програма, в която се включват водещи гост звезди от световната сцена на класическата музика. Юбилейното..

публикувано на 05.06.24 в 17:15
Любомир Дяковски, Вероника Тодорова, Веско Ешкенази, Георги Милтиядов

Плевенската филхармония с две престижни награди "Музикант на годината"

На официална церемония в Първо студио на Българското национално радио бяха връчeни наградите  "Музикант на годината 2023" , национална анкета, организирана от предаването за класическа музика "Алегро виваче" на БНР. Плевенската филхармония беше номинирана и наградена в престижните категории:  "Проект на годината" – за националното турне "В света..

публикувано на 05.06.24 в 14:30

Светлин Русев – поетът на четирите струни

Истински празник за духа предлага предаването "Студио музика" на 4 юни, вторник, от 19.30 ч. с музиката за цигулка, написана през последните няколко века. Тази музика ще бъде поднесена с тънък усет за интонационно и художествено изграждане с майсторските интерпретации на един от най-титулуваните и обичани български изпълнители, чиято поява на..

публикувано на 04.06.24 в 09:18

Вийо Фарка и неизчерпаемият извор на музиката

В деня на първия концерт у нас на един от водещите блус музиканти в Мали днес – Вийо Фарка Туре, сина на митичния Али Фарка Туре (1939-2006) – ние си припомняме, че сме се срещали и преди – в едни стари, стари времена, през 2008, когато тази част от Африка беше сякаш центърът на музиката, а вносният религиозен радикализъм и венните конфликти в..

обновено на 02.06.24 в 21:27

Нова книга, посветена на Плевенската филхармония

На 28 май в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" беше представена новата книга на Августина Серафимова "Споделена музика", посветена на 70-ата годишнина на Плевенската филхармония, в която са събрани рецензии, интервюта и информационни материали на авторката, отразяващи дейността на културния институт,..

публикувано на 02.06.24 в 08:25