Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Като агнета сред вълци

Така се нарича най-новият спектакъл, с който театралната трупа на отец Паоло Кортези в Белене гостува на софийската публика в петък, в салона на кино „Влайкова“.
Постановката, изградена върху архивни документи, е посветена на четирима български мъченици – епископ Евгений Босилков и католическите свещеници Йосафат Шишков, Павел Джиджов и Камен Вичев, осъдени на смърт и убити при комунистическия режим през 1952 година.
През 1998 г. на тържествена церемония във Ватикана папа Йоан Павел Втори провъзгласи четиримата католически духовници за блажени.
В представлението участват младежи от театралния състав към Културния център „Блажен Евгений Босилков“, а режисьор е италианецът отец Паоло Кортези, който е енорийски свещеник в крайдунавския град.
Преди няколко месеца младите актьори представиха друг техен спектакъл – „Мост между поколенията“, като част от поклонението пред жертвите на комунизма в лагера на остров Персин край Белене. Тогава критиците им ги упрекнаха заради сцените на насилие, с жертви и палачи, показани във възстановката на събитията в лагера, и заради (пластмасовите) пистолети, използвани като реквизит в представлението.
Премиерата на „Като агнета сред вълци“ се състоя на 18 ноември в Русе, а след броени дни младите театрали ще покажат новия си спектакъл в Белене (в читалище „Христо Ботев“ на 25 ноември) и във Велико Търново (в читалище „Искра“ на 27 ноември). Входът за всички е свободен.
Чуйте какво разказаха минути преди началото на представлението в София отец Паоло Кортези и двама от участниците – Марта Венкова, която е ученичка в XI клас, и Васил Конаратов, ученик в X клас.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53