Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознати документални записи на цигуларя Георги Бадев

Цигуларите проф. Георги Бадев (вляво) и проф. Григорий Фейгин в зала „Бетовен“ на академията „Мусашино“ в Токио, май 2003 г.

Да попаднеш на нови, неизвестни записи на голям музикант, който си е отишъл от този свят, е винаги вълнуващо. Ако това е Георги Бадев, радостта и предчувствието за музикантска наслада от най-висок порядък е нещо естествено.
Само допреди половин година бе като основен стълб на изпълнителското ни изкуство и без дори да свири на сцена, произнасянето на името му, вече означаваше присъствие. Присъствие на цигулков талант от висша класа, който позволява на артистизма и музикалния вкус да се изявят по съвършен начин. Музикант, от когото публиката е получавала винаги най-доброто, Георги Бадев не можеше да си позволи по-малко от това. Когато имаше вече и малко съмнение, предпочете да не излиза на сцената, нищо по-мъчително за един пълнокръвен артист като него.
На сцената на зала „Бетовен“ в Токио той обаче е щастлив, това показват кадри от видеозаписа на концерта му през май 2003 г., където Георги Бадев е едновременно солист и партньор на свои колеги от Академията „Мусашино“, където е професор по цигулка от 1996 до 2004 г. За своя прощален концерт е поканил трима европейски колеги, също професори там – руския цигулар Григорий Фейгин и двама унгарци – в Шандор Наги (виолист) и Жолт Тибай (контрабасист) и трима японски колеги –две цигуларки и един виолончелист. С този интернационален състав, към който се включва и Пепа Шандуркова, съпругата на Георги Бадев на чембалото, са прозвучали три произведения от световната класика, толкова известни, че представянето им още веднъж напомня за класата и възможностите на Георги Бадев да се изяви чрез тях с лекота и категоричност, която увлича максимално останалите музиканти на сцената. Концертът за две цигулки на Й. С Бах, Концертът за цигулка на Хайдн и „Годишните времена“ на Вивалди, съпровождащите музиканти са по един в партия. Така е било сигурно и по времето на Бах и Вивалди, не са били толкова много подготвените музиканти, затова пък се получава прекрасно, истинско музикално преживяване извън жанрове и стереотипи, пулсът и диханието на камерното музициране са втъкани във величината на тези творби. Над всичко, без да се натрапва никъде, звучи самостойният, изваян звук на цигулката на Георги Бадев, надгражда тази допълнителна хармония и изкусност, която ражда бурните аплодисменти в залата след всяка творба и трите последвали биса от предкласиката. В първите два Георги Бадев свири заедно с останалите си партньори, на финалния е сам, за да поднесе началото на Соната № 2 за соло цигулка на Й. С. Бах, негова запазена марка. Можем да усетим всичко това чрез аудиозаписа на този концерт от Токио и още веднъж дълбоко да се поклоним вътрешно на таланта и личността на цигуларя Георги Бадев.

петък, 29 януари, от 19.30 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2024 г.

16 май Свири Симфоничният оркестър на Шведското радио с диригент Даниел Хардинг. 3.00 часа – Антонин Дворжак (1841-1904), симфонична поема "Пладнешката вещица", оп. 108. 3.17 часа – Бела Барток (1881-1945), Концерт за цигулка № 1, Sz.36. Солист: Вероника Еберле (цигулка). 3.42 часа – Никола Матеис (ок.1675-1737), "Фантазия Алия". Изпълнява Вероника..

публикувано на 15.05.24 в 15:05

Дължа всичко на вас!

Една от легендите на съвремието ни – уелската певица Шърли Беси, е на фокус в поредното издание на предаването "Музикална мрежа“. Представяме я с албума I Owe It All to You ("Дължа всичко на вас") от 2020 година, с който Дамата Командир на Ордена на Британската империя – Шърли Беси, отбелязва 70 години на сцената и изобщо в шоубизнеса...

публикувано на 15.05.24 в 10:30

Старозагорската опера кани ценителите на жанра на нова вълнуваща премиера – "Норма" от Белини

Специален гост на "Неделен следобед" отново е режисьорът Огнян Драганов. Поканих го във връзка с предстоящата премиера на Държавна опера Стара Загора – "Норма" от Винченцо Белини, която ще бъде представена на 16 и 17 май. "Норма" в Стара Загора не е правена от около четвърт век… Огнян Драганов: Четвърт век. През 2000 г. е последната нова..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Мецосопраното Клементин Марген: Точно сега изпълнявам всички роли, за които съм мечтала

Смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, френската изпълнителка Клементин Марген печели международно признание в театри като Метрополитън, Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театро Колон и много други. Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с Revelation..

публикувано на 14.05.24 в 12:05

"Празникът на лебеда" в Хертогенбос

Излезе най-новият албум на Cappella Pratensis с ръководител Стратън Бул. Компактдискът представлява четвъртият от поредицата на ансамбъла, посветена на музиката в "Хоровите тетрадки от Ден Бос". Създадени за Братството на Светата Дева в Хертогенбос, ръкописите събират широк спектър от полифонична музика, изпълнявана от членовете на това религиозно..

публикувано на 14.05.24 в 08:10