Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 27 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 1.46 часа
Запазена марка Радиотеатър
400 години след Сервантес
„Животът е сън“ от Калдерон де ла Барка (1986 г.)

от 1.46 до 03.00 часа
Заедно след полунощ през лятото. Концерт класическа музика
Барбра Страйзънд в „Хелоу, Доли!“

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Майсторски авторски кънтри поп и кънтри рок изпълнения на Шерил Кроу.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Дафина Касабова, Даниел Спасов и др.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Анализ на президенстката кампания в САЩ по време на демократическата конвенция във Филаделфия. И ясен кандидат от страна на републиканците – Доналд Тръмп.
• Културен афиш
• Истории в ефира: Бела Бенова, писател, пътешественик и фотограф на морски фарове. Кой е пътят?

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Какво се случва с българската природа след всяко туристическо лято? За тоновете боклуци, които оставяме след себе си, за пораженията върху морето, планината и обитателите. И как да не го правим? – разговор с Евгения Ташева и Кристиян Найденов от Сдружение „За земята“.
• На къмпинг. Защо и къде? – Цветомира Цоцова за красивите места за къмпиране, оборудването и цените.
• Опасностите в планината през лятото – Емил Нешев от Планинската спасителна служба за екипировката и правилата, когато сме на планина.
• По пътя: репортаж от с. Русокастро, община Камено, област Бургас.

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Певицата Бо Стоянова представя новия проект „Нестинарка“;
• Композиторът Минко Ламбов с поредна формация – Point of view - trio & friends, която ще изнесе концерт Everybody needs a little more jazz;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Леви, десни, леви, десни

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Кино за пътешественици в София. Какви филми ще гледаме на тазгодишния фестивал за любопитни и мечтани дестинации из седемте континента? Гостува Здравко Григоров от сдружение „Позор“, организатор на събитието.
• Демонстрации на световноизвестни майстори на акварела във Варна. Изкуствоведът Пламена Рачева, директор на Варненската градската художествена галерия „Борис Георгиев“ представя изложбите на участващите автори от цял свят в Международното триенале на акварела – Варна 2016.
• Трето издание на конкурса по звукорежисьорско майсторство в София. Разговор със звукорежисьора доц. Димитър Василев от департамент „Музика“ на Нов български университет, инициатор на събитието и носителят на тазгодишната награда – филмовият композитор Тихомир Христозов.
• Българското съвременно изкуство в интернет: нови форми за представяне на неконвенционални проекти. Среща с концептуалния художник Петко Дурмана, съосновател на Центъра за медийно изкуство – сдружение „Интерспейс“.
• Летният културен афиш на Ню Йорк и околностите. Включване на драматурга Майя Праматарова за началото на фестивала на сценичните изкуства в Линкълн център и премиерата на спектакъла „Антарктика“ на българската Елизабет Динкова в рамките на театралния фестивал „Изкуство и идеи“ / Arts&Ideas на Йелския университет в град Ню Хейвън.
• Какво се случва: Нови открития на Историческия музей в Карлово – издания на Анна Лабрева, първата българска околосветска пътешественичка. Разговор с Мария Деянова, директор на музея.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
Българските летни фестивали
• За първи път крепостта в Белоградчик ще бъде огласена от оперни гласове – акад. Плавен Карталов представя „Опера на върховете“.
• Трима българи участват в постановка на „Риголето“ в Швейцария – разказва Ралица Ралинова.
• „Сцена на вековете“ във Велико Търново – програма и участници.
• Акценти от летния фестивал „Опера в летния театър“ във Варна.


от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
„Що е „Стършел“ свършил, несвършил и пропуснал за своите 70 години съществуване
За това какво е бил вестникът някога и по-различно ли е сега ще говорим с главния редактор Михаил Вешим, с журналиста от вестника Румен Белчев и с доц. Наталия Христова от Нов български университет – изследовател на взаимоотношенията власт-култура в годините на тоталитаризма в България.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Цивилизациите – възход и падение
Падането на Константинопол в паметта на европейските народи

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Еди Гомез

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Гмурецът“ от Роси Кота

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Колоритни, свежи изпълнения на Сержио Мендес и приятели. От емблематични бразилски песни (в съвременен аранжимент) до нова продукция на известния латино-композитор и инструменталист. Сред приятелите, които ще чуете, са: Стиви Уондър, „Блек Айд Пийс“, Уил Ай Ем, Карлиньос Браун, Милтон Насименто, Гинга, Ванеса да Мата, Грасиня Лепорасе, Мистър Вегас, „Маогани квартет“ и др.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
Последно издание, посветено на 63-та международна трибуна на композиторите. То включва шест творби – избраната и пет от препоръчаните, сред които е и българската – „Времеви етюди“ на Петър Керкелов. Две от творбите са посветени на времето. Чехът Петр Циглер и Петър Керкелов имат сходна гледна точка. В „Ежедневни модели“ Циглер изследва цикъла от „ритуали“, които човек извършва всеки ден. „Времевите етюди“ на Керкелов също се разгръщат по „човешкото“ виждане за качествата на времето – измеримост, цикличност, крайност, а не се опитват да описват чрез музика времето като дълбоко философки въпрос – безкрайност, статичност, необятност. С времето са свързани и още две композиции, но в този случай става въпрос за конкретен исторически момент, пък бил той и митологичен – „Когато Луната живееше на Земята“, пиеса на аржентинката Анабела Енрике, или злободневен като в Esodo Infinito – Безкраен изход, от французина Себастиан Рива, вдъхновен от вълната африкански бежанци, достигащи до италианския остров Лампедуза, но също и от морето – „Морето“ на Дебюси и самото море, същото онова, което и Дебюси е съзерцавал в Остия край Рим, където композиторът прекарва повечето си време докато е на резиденция във Вила Медичи като лауреат на Римската премия. Другите две пиеси сякаш имат свои собствени теми, независимо от останалите. В пиесата си „Водата е“ или както е на естонски „Веси исе“, Юло Кригул се занимава със срещата между два от елементите – земята и водата; а в „Партендо“, избраната творба – на швейцареца Оскар Бианки на фокус е раздялата и заминаването, това, което оставяме зад гърба си и това което си струва а запазим.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Лични разговори“ от Ингмар Бергман – 1 част
(премиера)

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Предпремиерно за най-големия open air фестивал в Централна и Източна Европа – Sziget в Будапеща. 23-ото издание на Sziget ще се проведе на традиционното място – остров Обудай на Дунава – между 10 и 17 август, като имената в афиша тази година от калибъра на Sigur Ros (Исландия), Die Anwoord (ЮАР), Muse, Ноел Галахар, Ману Чао, както и множество по-ценителски артисти, които „Аларма“ следи за вас от години, в това число и емблематични за унгарската сцена имена, участвали и на нашия „Аларма Пънк Джаз Фест“ – Лайко Феликс (наричан от критиката „Цигуларя на Дявола“) и харкор-джаз квартета „Тудошок“ (единствената група, свирила на всичките 22 издания на фестивала досега). Посетителите на остров Обудай в рамките на фестивалната седмица са около половин милион души. А понеже програма „Христо Ботев“ следи Sziget без прекъсване от 2003 г., разполагаме с голям фонд от интервюта с участници, които не идват за пръв път, така че – очаквайте и такива редки записи в предаването. Както и интервю с Марки Рамоун (единствения жив член на легендарните Ramones), който ще открие фестивала, и ревю на Ивайло Кицов за новия албум на южноафриканците Die Antwoord.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Кантате, юбилате
• Обзорна картина на Втория майсторски клас за хорови диригенти, който се проведе от 2-ри до 8-ми юли 2016 г. в гр. Пловдив.
• Интервюта с главния ръководител на Творческата лаборатория доц. Крикор Четинян и неговия асистент Кръстин Настев, както и впечатления на някои от участниците.
• Документален звук от заключителния концерт на диригентите, състоял се в пловдивската зала „Съединение”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10