Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Любовта на Даная”, опера в три действия от Рихард Щраус (съдържание)

Сцена от мита за Даная върху антична ваза
Премиера: Залцбург, Малка фестивална зала, 14 август 1952 година
Либрето: Йозеф Грегор, по ръкописа от 1920 г. на пиесата "Даная, брак по сметка" от Хуго фон Хофманстал;

Действащи лица:

Юпитер – бог на небето, дневната светлина и бурите, баритон;
Меркурий – пратеник на боговете, тенор;
Полукс – цар на Еос, тенор;
Даная – дъщеря на цар Полукс, сопран;
Ксанте – нейна слугиня, сопран;
Мидас – цар на Лидия, тенор;
Четирима царе - племенници на Полукс, 2 тенора, 2 баса;
Четири царици, Семеле – сопран;
Четири царици, Европа – сопран;
Четири царици, Алкмена – мецосопран;
Четири царици, Леда - контраалт;

Първо действие:
Цар Полукс е потънал в дългове и е на път да изгуби и двореца си. Само с много усилия той възпира кредиторите си да му отнемат всичко. Богатството, което царят някога е притежавал, е отдавна заложено. В двореца са четиримата племенника на цар Полукс, женени за най-красивите жени в света - Европа, Семела, Алкмена и Леда. Те са пристигнали за посрещането на несметно богатия цар Мидас, Мидас е дошъл, за да спечели сърцето на красивата дъщеря на Полукс Даная. Междувременно Даная разказва на слугинята си Ксанте своя сън, в който тя е омагьосана от златен дъжд. Даная обещава, че ще се омъжи само за онзи, който я заплени толкова силно, колкото този сън. Посланиците се връщат в двореца и съобщават на Полукс, че Мидас е решил да се ожени за Даная. Въпреки това кредиторите остават недоверчиви, защото Даная отхвърля всички предложения за брак. Те подслушват разговор, в който племенниците на Полукс разказват как цялото богатство на Мидас е направено от злато и за доказателство са донесли едно малко златно бижу. В двореца се съобщава за пристигането на златен кораб. Всички тръгват към пристанището, за да посрещнат Мидас, само Даная остава в стаята си, бленуваща по своя сън. В замъка пристига странник, който всъщност е Мидас, преоблечен като слуга. Даная го приветства и между двамата прехвърчат любовни искри, те отиват да посрещнат кораба, на който бог Юпитер се представя за цар Мидас. Само четирите млади кралици разпознават своя бивш любим, а Юпитер ги моли да не го издават и да му съдействат при ухажването на Даная.

Второ действие:
Юпитер пристига в сватбената зала, все още представящ се за цар Мидас. Той е онзи, който се е явил в съня на Даная под формата на златен дъжд, и иска да я спечели за себе си. Мидас, преоблечен като прислужник, не е готов да се предаде и да остави Даная на Юпитер. Двамата изпадат в разгорещен спор. Разяреният Юпитер проклина Мидас – всичко, до което се докосна в бъдеще, ще бъде превърнато в злато. Юпитер излиза, проклятието е изпълнено и щом Мидас прегръща Даная, тя се превръща в златна статуя. Отчаян Мидас предлага на Юпитер да попитат Даная за кого иска да се омъжи. Богът връща към живот Даная, а тя избира Мидас. Двамата влюбени изчезват в нощта.

Трето действие:
На една малка уличка стоят Даная и Мидас, който вече не е цар, а отново се е превърнал в магарищар. Той й разказва за разтрогнатия договор с Юпитер и двамата влюбени решават да се откажат от златото в името на любовта. Меркурий среща Юпитер и му се присмива, защото Даная го е отхвърлила. Когато богът се връща в своето царство на небето, алчните кредитори се обръщат към него, настоявайки Мидас да изплати дълговете на цар Полукс. Юпитер щедро ги дарява със златен дъжд. Преоблечен като скитник богът отива при Даная, която живее скромно в малка къща. Той прави последен опит да я спечели, предлагайки й охолен живот, но Даная му връща последното си скъпоценно притежание – малко златно украшение за коса. Юпитер осъзнава загубата си и виждайки, че любимата му е щастлива, благославя двамата влюбени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56

Вечер с ролите на Катя Попова

На 21 януари 2024 г. се навършиха 100 години от рождението на една велика българка, която има кратък но впечатляващ живот с множество изяви у нас и по световните оперни сцени; наричана от италианската преса "българската Тебалди" – Катя Попова. Родена в Плевен, но покорила сърцата на любители и професионалисти в най-големите оперни театри и концертни зали..

публикувано на 20.07.24 в 08:10

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34