Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 24 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Концерт
Ден след деня на Независимостта, ще посрещнем новия ден с два български проекта: „Вяра“ на Теодосий Спасов и концерта на „Кикимора“ със Симфоничния оркестър на БНР.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл „Дунав“, Матьо Добрев, ансамбъл „Пазарджик“, Яна Иванова, Калинка Кирова, Нели Андреева, Костадин Гугов, Георги Маринов, Митко Гроздев и други

от 6.00 до 7.00 часа
Семейно радио: Събота сутрин в...
Гостуваме в дряновското село Гостилица. Освен за историята и настоящето на селото, за културния живот в читалището и гостилнишките англичани, ще разберем и за местния обичай „Ялова понуда” - кога се празнува и какво се случва с мъжете. Ще научим защо на Бабин ден жените се обличат като мъже и как оживяват кратуните на Празника на кратуната.
 
от 7.15 до 7.50 часа
Семейно радио: Радиотеатър за деца
„Приключенията на Джими и Алфред“ от Михаил Казаков, 4 част

от 7.50 до 8.00 часа
Семейно радио: История на изкуството за деца
• Катедралата Дуомо ди Пиенца.
• Средновековната мода в облеклата – Бургундия и Италия.
• Къде има „вълнени църкви“

от 8.00 до 9.00 часа
Семейно радио: За здравето
„Само ти, сърце...“ – посвещаваме на българските кардиолози и на Световния ден на сърцето. С госта в студиото доц. Иво Петров ще разговаряме за най-тежката сърдечно-съдова патология, но и за новите съвременни методи на лечение при гарантирано качество на живот. Ще акцентираме върху рисковите фактори: стрес и преумора, затлъстяване, алкохол и цигари, сол и висок холестерол, липса на движение и спорт. И още: обичта като превенция, позитивните емоции и дълголетието...

от 9.00 до 10.00 часа
Семейно радио: Предаване без име
• И отново малко за музикантите-емигранти – двама световноизвестни певци, напуснали родината си: Енрико Масиас и Шаде
• Специален гост: флейтистката Адриана Михнева

oт 10.00 до 11.54 часа
Семейно радио: Моето семейство
• Как любовта между двама души и едновременно с това към велосипедите, може да ражда красиви и иноваривни бизнес идеи. Данаил Лазаров от дете се занимава с колела и дори е имал собствено магазинче за велосипеди и части. Затваря го преди десетина години, за да стане видео-монтажист, но сега отново се връща към старата си страст и заедно със своята половинка (графичен дизайнер) разбработват серия щури и уникални светлоотразители за колела.
• В рубриката "Младата майка" ще поговорим за "влогърството" като мания трябва ли тя да притеснява родителите на подрастващите.
• Ще поканим слушателите на "Научно парти" по случай първия рожден ден на Музейно, за да разберем колко е важно правилно да подбираме храната по цветове, за да ни носи тя хармония и удоволствие.

от 11.54 до 12.00 часа
Евранет плюс – Европа преди новините
Какви промени ще бъдат направени в многогодишната финансова рамка на ЕС и каква част от средствата, предназначени за най-бедните региони ще бъде пренасочена за справяне с бежанския натиск?

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• Какви са промените в Закона за радио и телевизия, предложени от СБЖ? Разговор със Светослав Терзиев, преподавател във ФЖМК и журналист във в. „Сега“.
• Празниците през погледа на медиите.

от 15.00 до 15.30 часа
Музей в ефира
Разговор за живописта
Тази година за седми път бе връчена ежегодната награда „Едмонд Демирджиян”. Тя се връчва на млади художници и е „за живопис за обещаващо развитие и посветеност на изкуството”. Досега носители на наградата са Минко Йовчев, Калия Калъчева, Велислава Гечева, Любен Петров, Радоил Серафимов, Анжела Терзиева и Елеонора Терзиева.
Гости в студиото: Мария Василева, председател на Фондация „Едмонд Демирджиян“, и Радослав Нинов, тазгодишният носител на наградата.

от 15.30 до 16.00 часа
Документално студио
„Изпращането не е като посрещането“ от Светослав Драганов, 1 част

от 16.00 до 16.30 часа
Мултикултурни диалози
Пловдив по фестивално време, Пловдив като диалог между различните култури – предаване с международни гости от „Нощта на галериите и музеите“

от 16.30 до 17.00 часа
Часът на думите
Събеседник: певицата Лили Друмева.

от 17.00 до 17.30 часа
Музика за двама
Ще ви срещнем с шведското дуо „Роксет“. През пролетта на 2016 година Пер Гесле и Мари Фредриксон отмениха концертите си в Европа и обявиха, че слагат край на турнетата завинаги. Но ето че скоро след това се върнаха при многобройните си почитатели – с албума Good Karma.

17.30 до 18.00 часа
Искам
• Започваме в/с „Нирвана“ по случай 25-ата годишнина от издаването на култовия им албум Nevermind, след което яхваме мустангите и от Калифорния се понасяме към Източното крайбрежие, където ни очаква нашата Дума на деня, която дори още не носи днешното си име. Защото към 24 септември 1664 когато Републиката на Седемте обединени провинции или Нидерландската република официално предава на англичаните вече завладения от тях Нов Амстердам, той все още не е прекръстен на херцога на Йорк и бъдещ крал Джеймс II. Познахте: Ню Йорк – Голямата ябълка, градът, който никога не спи, един от ключовите центрове на съвременното изкуство, е герой на нашето предаване.
• С Ангел Игов – писател, литературен критик, преводач и преподавател в катедра „Англицистика и американистика“ на Софийския университет, говорим за романа му „Кротките,“ който след като получи националната награда „Христо Г. Данов“ през пролетта, бе в кратката листа на номинациите за приза „Перото“, както и за градската култура (градът в литературата).
• В Бележки върху календара ни очакват неони, шмайзери и мъпети. Почитаме и най-талантливия сред алкохолиците в литературата – Фицджералд, естествено. А музиката, отново посветена на Ню Йорк, е от Стинг & „Дъ Полис“, „Кийн“, Лайза Минели.

от 18.30 до 19.00 часа
Вашият избор – Поздравителен концерт

от 19.00 до 21.00 часа
Музикалните вечери
Директно от Аулата на Икономическия университет във Варна – концерт от програмата на 90-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Концерт под заглавие: „Тромпет страваганца – Пътуване из италианския барок“. Свири ансамбъл „Кончерто де Кавалиери“ от Италия в състав: Андреа Ди Марио – бароков тромпет, Франческа Викари и Антонио Де Секонди – цигулки, Пиеро Маса – виола, Джоеле Гусберти – виолончело, Лука Кола – контрабас и Марчело Ди Лиза – клавесин и диригент.
В програмата:
Томазо Албинони – Синфония за тромпет и струнни;
Антонио Вивалди – Концерт за струнни;
Джузепе Торели – Синфония за тромпет и струнни;
Арканджело Корели – Кончерто гроссо опус 6, № 4;
Джузепе Торели – Соната за тромпет и струнни;
Арканджело Корели – Кончерто гроссо опус 6, № 8;
Антонио Вивалди – Концерт за две цигулки и струнни из „Хармонично вдъхновение“ опус 3, № 5;
Георг Фридрих Хендел – Сюита за тромпет и струнни.

от 21.00 до 21.30 часа
Избрано от Златния фонд на БНР
Предаването е посветено на Станислав Стратиев

от 21.30  до 24.00 часа
На опера в събота
„Стифелио“ от Джузепе Верди. Запис от спектакъл на театър „Ла Фениче“, Венеция с участието на: Стефано Секо, Джулиана ди Джакомо, Димитри Платанис, Франческо Марсиля и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10