Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Nocktern с участието на krāllār и The Bedlam Club

БНР Новини

Тази вечер от 20.00 ч. в Чешкия център по инициатива на на квартета Nocktern и с медийното партньорство на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев” ще се проведе музикална среща на три оригинални артистични проекта, с които софийската ъндърграунд има повод наистина да се гордее. Представяме ви участниците:

Nоcktern е самостоятелен проект на Стоимен Стоянов (Them Frequencies), започнал през 2012 година, експериментирайки с традициите в класиката и джаза. В последната година към него се присъединяват Лоран Пеш (La Mine De Rien) - контрабас, Шарл Гиро (Hurdy-Gurdy) - цигулка и Иван Андреев (Auditory Ossicles) - барабани. Първата им поява беше инициирана това лято от радиофестивала „Аларма Пънк Джаз” редом до Kayo Dot и Khara. Предстоят поредица от концерти, представящи дебютния им албум No Sugar Added, който ще се появи под формата на CD и касета през декември.

Krāllār е експеримент в полето на drone/noise музиката, зад който стои Иван Шентов (Feedbacker, КПД-0). Стена от звук, изживяване на ръба на нервна криза, суров минимализъм, намерени звуци и препарирана китара са само част от нещата, до които ще можете да се докоснете на 21 октомври. По-рано през 2016 излезе и нов албум на krāllār – с марката на Gravity's Rainbow Tapes. Mожете да го чуете тук.

The Bedlam Club е интернационален инструментален синематик пънк- джаз проект, създаден в София, България в деня на Апокалипсиса - 22-ри декември 2012. Първоначално бандата се казва Ghostnote и е създадена от Самюъл Покро (Франция) - клавири и кларинет и Тавис Престън (Шотландия) - контрабас. Двамата вече са свирили заедно в друга Софийска банда наречена Mad Maria. Първият им самостоятелен концерт като Ghostnote е през 2013 г. именно на сцената на Чешкия център (по покана на „Аларма Пънк Джаз”). Там двамата се запознават с барабаниста Дмитрий Ягодин (Kaka Siara, Reactija, Jezzve) и от лятото на същата година вече са трио. За пръв път като трио участват на фестивала „Нищо подобно” в Стрелча (август, 2013). През октомври 2013 към тях се присъединява и перкусионистът Георги Попов, с което квартетът се оформя. Последният им концерт като Ghostnote е в клуб Maze през октомври 2013 като подгряваща група на King Automatic (отново по покана на фестивала „Аларма Пънк Джаз”). После бандата сменя името си на The Bedlam Club и към днешна дата може да бъде описана като пънк с ретро-синематик елементи и джаз привкус. Участията им са многобройни, като към актива им можем да прибавим и джаз-четенията, посветени на 100-годишнината от рождението на Хулио Кортасар.

Събитието ще бъде документирано от „Аларма Пънк Джаз” и Радио Бинар и записите ще влязат в предавания на „Аларма”, изследващи новия български ъндърграунд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05