Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще спре дъжда?

Неделя, 27 ноември, от 17.00 до 18.00 часа

БНР Новини
Супергрупата „Ейша“ (Asia), която изпълнява песента Have You Ever Seen the Rain? („Виждали ли сте някога дъжда?“)
Снимка: архив

Този проблем е неразрешим,
отговорите изглеждат невъзможни
Логиката си отива, емоцията е в ритъма на неуспеха.
Стоя на земята, където мечтите, съществуването и реалността са едно. Но светът не е виновен.
Чудя се кой ще спре дъжда.
Силите, които държат тайните
 и те не знаят нищо. Ние загубихме пътя към всичко, което знаем.
Кажи ми кога ще започнем отначало.
Моля те, можеш ли да спреш дъжда?...


Супергрупата „Ейша“, Asia задава емоционалния тон на тази наша среща.
В „Изпята поезия” отново звучат избрани песни за дъжда, вдъхновил John Fogerty и Creedence Clearwater Revival за песента Have You Ever Seen the Rain („Виждали ли сте някога дъжда“). Написана през 1970 година за албума Pendulum, („Махало“), тя има пацифистки текст, макар че това не е много известен факт поради евфемистичния изказ на автора. Джон Фогърти след години споделя, че думите в песента са отражение на изчезнало с времето тъжно събитие в неговия живот:

Някой ми каза, че от много отдавна  винаги има затишие преди буря.  Зная, че вече то е дошло, но за кратко.  Когато свърши, ще завали дъжд в слънчевия ден,   
сияен като вода.
Искам да знам, виждали ли сте някога дъжда,  дъжда със слънчевия ден?
Вчера и по-отдавна слънцето бе студено и дъждът суров.  Аз зная, че това понякога е завинаги.   
Не мога да спра дъжда, но продължавам да се надявам...

В предаването са включени: стихове от Александър Петров, Бончо Василев, Асен Масларски, Phil Collins, Rick Davies, Roger Hodgson, Michael Franks, Peebles, Bryant & Miller;
изпълнения на Джорджа, Супертрамп, ФСБ, Вили Кавалджиев, Фил Колинс,Тина Търнър с концертна версия на „Не мога да понасям дъжда“ (I Can’t Stand The Rain) – една от любимите песни на Джон Ленън...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50