Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 17 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Класика и рок - супергрупите „Емерсън, Лейк енд Палмър” и „Ейша”. Новаторство и приемственост. Тогава и сега.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на оркестър „Авлигите”, оркестър „Македонски мерак”, Петър Ралчев, квартет „Юдит”, Нели Андреева, Яна Иванова, Георги Илиев, МФГ „Божур”, Васил Вълканов и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Гостуваме на троянското село Чифлик, което в последните години се гордее със своята курортна част. Ще разберем как се е създал курорта и как е бликнала минерална вода там. Освен това ще научим интересни факти от историята на селото, за забележителностите около него, за делниците и празниците. В местното читалище, след поредният проведен Празник на картофа, хората все още са под негово влияние. Те ще разкажат за вкусотиите, които приготвят от картоф, как се прави прословутата чифличка картофена чорба и традиционната питка с плънка, наречена „Барабойник”.  

от 7.15 до 8.00 часа
За здравето
Хепатит С - коварната диагноза, разговор за скритите болести, които винаги биват диагностицирани твърде късно. Освен ракът на бъбреците и диабетът, към безсимптомните заболявания причисляваме и хепатита. Как се разболяваме, кога настъпва сериозната фаза на болестта, има ли лечение и превенция, колко надеждни са новите модерни и скъпи терапии? - тези въпроси ще обсъдим заедно с проф. Константин Чернев, доц. Атанас Мангъров и проф. Крум Кацаров...

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• Детски радиотеатър - ще чуем трета част от Андерсеновата приказка „Малката Русалка”, драматизация на Майя Динева.
• Златната ябълка - радиосъстезанието, в което въпросите задава прелюбопитният ни и свърхинтелигентен триглав Змей.
• Разговор със Силви Вартан за отношенията й с майка й и ползите от това да израстеш в една къща пълна с много поколения.
• Семейни маршрути - ще отскочим до старозагорското село Змейово, за да се включим в традиционния празник на пелина, който се провежда всяка година през втората събота на декември – разговор с кмета на селото.
• Ще поканим слушателите и на първата по рода си „Занаятчийска нощ” (Craft Night) тази събота, в която всеки, който не е успял да купи все още своите коледни подаръци, ще може да го направи в една различна, нощна и артистична атмосфера.
• От другата страна - с психолога Ясен Николов: ще се опитаме да се справим с предколедната истерия и да помирим семейните войни около задължителните фамилни събирания по празниците.
• Семейната библиотека ще попълним с „меката” и „уютна” книжка на Йовка Христова (родител на дете с аутизъм), посветена на работата с вълна и филц и нейната терапевтична стойност за децата със специални потребности.
• Моето семейство: Владислава Цолова и Мина Ламбовски - майки на деца диагностицирани с аутизъм, личности търсещи най-доброто за техните деца и председатели на сдружение „Аутизъм днес”. С тях ще си поговорим за постигнатото от сдружението и благотворителните инициативи, помагащи на хиляди български семейства по трудния път на интегрирането на техните „специални” деца.
• Вкусът на истината - гости: Адриана Гюзелева, Джули Савова и Вселин Савов. Те ще разкажат за новопоявилите се в мрежата малки клипове с разкази за виното и храната, обединени под името Вино и Кино и заедно с тях ще подготвим слушателите за предстоящите празници, като им препоръчаме вино и подходящи блюда.

от 11.00 до 11.54 часа
Музика до обед – Предаване без име
Седмица преди Бъдни вечер и Коледа наш специален гост е Мирослав Попсавов, професор по хорово дирижиране в музикалната академия „Панчо Владигеров” и диригент на катедралния хор при храм „Света Неделя“.

от 11.54 до 12.00 часа
Евранет плюс
Кои са тазгодишните лауреати на наградата „Сахаров” на Европейския парламент? Теодор Стойчев от Информационното бюро на ЕП в България разказва историята на Надя Мурад и Ламия Ажи Башар и за тяхната борба срещу сексуалното робство в ИДИЛ.

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• Годишната награда за журналистика „Валя Крушкина - журналистика за хората” в раздел Радио, получи Мариан Иванов от Радио Бургас. Разговор с него в „Мрежата”.
• „Радостната превъзбуда на журналистите” или как репортерите отразяват критични ситуации? Когато медиите не лъжат, не манипулират, не измислят, а си вършат работата на „терен”, за да бъде информирано обществото - забелязваме ли това? Отговорността да стоиш зад микрофона и зад камерата? Разговор с Марина Цекова, Нова телевизия, Методи Владимиров, репортер на „България он ер”, и Антоний Димов от Радио Шумен.
• Интернет медиите и тяхната анонимност. Защо е нужна прозрачност в собствеността и редакционната политика на медиите? Какво значи „фалшиви новини и кой носи отговорност за тиражираните измислици в обществената сфера? Разговор с автора на проекта „Медийно око” Красимир Гаджоков.

от 14.30 до 15.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
Меценатството в музея.
Името на римлянина Гай Цилний Меценат, живял в древен Рим, отдавна е синоним на заможен и щедър ценител, покровител на изкуството и на творците. За първи път това негово име го прославя през 40 година пр. н.е., когато император Октавиан му възлага организацията на собствената си сватба със своята бъдеща съпруга Скрибония. А по-късно е натоварен с преговорите за сдобряване на императора с Марк Антоний в Бриндизи.
Според Уикипедия меценатът е собственик на капитали, който превръща част от своите ресурси в подпомагане на изкуствата, без да получава директна компенсация.
Как се осъществява меценатството в България и какви са стимулите на покровителите на изкуството у нас, за да се подпомага развитието на творците? До каква степен музеите и художествените галерии се подкрепят от родните меценати?
За това разговаряме с Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.

от 15.00 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози
Софийският литературен фестивал като мултикултурен диалог – обзор с гласовете на някои от най-изявените чуждестранни гости на четвъртото издание на фестивала.

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
На 17 декември 2011 година Сезария Евора си отиде от този свят. Но останаха магнетичните й изпълнения. На тях - разбира се във версия „за двама“ ще посветим това издание на предаването.

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Гост: Емил Измирлиев, поводът - предстоящата му книга „Толкова си мога“.

16.30 до 17.00 часа
Искам
• Одеколон е Думата на деня и о, не, не мислете за съветски алкохолик призори, изправен пред дилемата „Тройной” (това е названието на „духи”-то, не дозата) или „Красная Москва“. Говорим за онова миризливо нещо, което младите асоциират най-вече с мъжкия тоалет на… дядовците им. Деконструираме, разсейваме заблуди. Одеколон всъщност е дървено произнесеното френско Eau de Cologne, което означава... кьолнска вода. Който е бил в четвъртия по големина немски град, сигурно го знае, най-малкото заради една от основните забележителности там – Музеят на парфюма. Но темата дължим на друго – не на кьолнската вода, а на Кьолнската война. В нея, на 17 декември 1583 е разрушена някогашната крепост Бад Годесберг, днес квартал на Бон, при това дипломатическият такъв, докато този град бе столица на Германия.
Тодора Радева, програмен директор на Софийския литературен фестивал, с която обобщаваме четвъртото му издание, е гост в студио.
• Шуберт, Армин Мюлер-Щал и „Вог“ гостуват в Бележки върху календара, а музиката е от Моби, Мадона, „Нарлс Баркли“, и „Лед Цепелин“.

17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Гост: Петър Димитров

от 18.00 до 19.00 часа
Вашият избор – Музика, избрана от слушателите

от 19.15 до 19.30 часа
Щуротека
Представяме лауреати от конкурса „Концертино Прага”

от 19.30 до 20.00 часа
Избрано от Златния фонд на БНР
Предаването е посветено на Боян Дановски.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
70 години от рождението на Хосе Карерас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15