България в Бостън

Българската общност в Бостън отбеляза 3-ти март
Снимка: Андрей Захариев

Днес много говорим за това колко разделени сме като общество и колко много липсва Съединението, което ни прави силни. Националните ни празници, обаче, доказват друго. Че все пак и въпреки всичко няма Те и Ние. Доказват го и сънародниците ни, които от десетилетия живеят в чужбина – независимо в „европейската“ или „презокеанската“ чужбина. В „Познати и непознати“ сме разказвали как българите в Чикаго и Лондон поддържат националния си дух. В последното предаване пък разказахме как българската общност в Бостън отбеляза 3-ти март. Сторихме това с помощта на Андрей Захариев – бивш национален състезател по гребане, който от дълги години живее в Бостън, и който никога не забравя българските си корени. След всеки подобен разговор в екипа ни остава чувството, че въпреки километрите и стандартите няма Те и Ние. Защото всички сме Едно. И че България е там, където има българи. В Бостън също.
Снимки: Андрей Захариев
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

За тези, които искат да вървят напред

Речено е, че си струва да се помогне не само на този, който просто има нужда от помощ, но и на онзи, който иска да върви напред, а и знае какво иска. Единствената засега преакселераторска програма за подкрепа на млади хора със свежи зелени идеи във висше учебно заведение у нас – Greenhouse, прави точно това: тази година в СУ „Св. Климент Охридски“,..

публикувано на 27.07.17 в 16:55
Картини от изложбата „Иван Пенков – хора и портрети“ в галерия „Васка Емануилова“, куратор проф. Милена Георгиева.

Иван Пенков – художникът-бохем

Иван Пенков е от тези български художници, за които широката публика знае малко, да не кажем почти нищо. А в същото време той е от фигурите в българското изкуство, внесли огромно количестгво енергия, дух и смисъл в неговото развитие. Близък приятел с Иван Милев, с когото дори организират съвместна изложба, сценограф за дълги години на Народния театър,..

публикувано на 26.07.17 в 17:10
Камелия Димитрова, Цвета Николова, Александър Киров и Яна Каролева (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.

Национална стратегия за борба с трафика на хора за периода 2017-2021 година

Горещо лято е, и усилно време. Не само за хората на полето, не само за пътните полицаи и за хората, които пазят границите, но и за хората, които се борят с трафика на хора, които се занимават с превенция и защита на жертвите на този трафик. Миналата седмица правителството прие нова Национална стратегия за борба с трафика на хора за периода 2017-2021 г...

публикувано на 26.07.17 в 12:59

Радиоенциклопедия „Апостолът и Свободата“: Левски и бъдещето

Всяко ново поколение открива своя Левски и общува с неговия дух. Образът и името на Апостола на Свободата са навсякъде около нас – от улици, площади, училища, читалища до планински върхове и дори един астероид носи неговото име в Космоса. Все по – голям е интересът към безценното национално богатство – документите и вещите на Апостола и неговите..

публикувано на 26.07.17 в 10:10

Мъдрец, умник, хитър зъб

Многобройни са имената на кътните зъби в българските родопски говори. Разнообразието от наименования се дължи на различните мотивации за установяването им. Самото съчетание „кътен зъб“ е част от задължителната лексика, която служи за определяне на спецификата на съответните народни говори. Причина за това е изцяло домашният му произход и наличието в..

публикувано на 25.07.17 в 16:45