Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Прайд празнува 10 години

БНР Новини
Снимка: Sofia Pride

Тази година се навършват 10 години от първото българско шествие на ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални и интерсексуални хора) наречено София Прайд.
28 юни 1969 година сега се смята за началото на световното гей движение. Всичко започва още на 27 юни вечерта. Полицията от Манхатън започва акция в бар Стоунуол Ин, известен с гей посетителите си. Снабдени със заповед за обиск, полицаите нахълтват и започват разпити, а барманът и няколко гости са арестувани. По онова време в САЩ хомосексуализмът се наказва със закон. Около 200 души обаче не си тръгват от бара, а следят развоя на събитията отвън и когато последната арестувана лесбийка оказва съпротива на полицаите, напрежението ескалира. Към полицията политат бутилки, камъни, боклуци. Полицаите влизат отново в бара, а тълпата ги атакува отвън, размириците продължават до късно през нощта, а на следващата сутрин улиците наоколо осъмват с лозунги: „Подкрепете хомосексуалистите“. Вечерта бунтът е възобновен, а из целия квартал избухват пожари. Над 200 гей мъже, лесбийки и травестити водят битка с 400 полицаи от отряда за борба с размириците . Това е първият в историята бунт на хомосексуалните, който отеква в цял свят, а по-късно всички гей шествия се правят на или около датата 28 юни. Малцина знаят, че у нас през 60-те години има опит за гей шествие. Част от артистите на оперетата, известни с хомосексуалността си, организират шествие, тръгвайки от Централната минерална баня и стигайки до Горна баня. Участниците били преоблечени с рокли и перуки. Тази проява не останала незабелязана от Държавна сигурност, след това били организирани четири групови съдебни процеса – през 1961, 1964, 1974 и 1981 г. – срещу български културни дейци, чиято хомосексуалност била публична тайна.
За да се стигне до първия български Прайд на 28 юни 2008 г. ЛГБТИ активизмът у нас извървява дълъг път. Българска Гей Организаця „Джемини“ от създаването си през 1992 г. се бори за социалната интеграция на ЛГБТИ и води неравна битка с общественото мнение, медиите и политиците, а също така има значителна роля за приемането на българския Закон за защита от дискриминация, влязъл в сила в началото на 2004 г. и досега признаван за един от най-добрите подобни закони в Европа. През 2005-та на 17 май – международния ден за борба с хомофобията БГО „Джемини“ осъществява „Поход за равноправие“ – мирно шествие до Парламента . Макар че в него участват стотина ЛГБТИ активисти – мнозина смятат това шествие за първия Прайд в България.
През октомври 2006 София и БГО „Джемини“ са домакини на 28-та годишна конференция на ILGA Europe – ИЛГА–Европа – европейския клон на международната асоциация на гей, лесбийки, бисексуални, транссексуални и интерсексуални. И така – до 2008 г. когато България, БГО „Джемини“ и София вече бяха готови за първия български Прайд. А бяха ли наистина…



Припомняме със звукова картина моменти от Първия София Прайд през юни 2008 г, в който участниците бяха нападнати с димки, бомбички и дори коктейл „Молотов“ от „националисти“:




На 10 юни, в събота предстои 10-ото издание на София Прайд, а на 4 юни започна съпътстващата го културна програма, в която ще бъдат представени 6 филма, 2 изложби, 2 спектакъла, 3 публични дискусии и 1 книга. С доброволците на София Прайд: Радослав Стоянов, Венета Лимберова и Лили Драгоева - организатори и доброволци на София Прайд ще говорим за нуждата от подобни шествия, за ползата от тях, за присъствието на ЛГБТИ в изкуството, както и затова дали се промени нещо в обществото ни за 10 години или толерантността и приемането на хората от тази общност са все още непостижими.

Откакто се провежда София Прайд винаги има хора, които не смятат неговото съществуване за необходимо. Даваме думата на един младеж с богословско образование. Пламен Иванов споделя своите аргументи против провеждането на София Прайд, а също и мнението, че в този си вид той провокира хомофобията и хомофобските действия, а не стимулира нужната обществена дискусия.




Политически независимата организация „Национална съпротива“ реши да чисти боклука от градинката на паметник а на Съветската армия точно в същия ден и по същото време, когато ще се съберат участниците в София Прайд. Кой кого провокира и какво ще носят със себе си националистите, когато отидат да чистят в събота.




В събота стотици, а може би хиляди хора, ще участват на 10-тото шествие на т.нар. различни от хетеросексуалните. С видимостта си прайдът разкрива ЛГБТИ общностите като легитимна част от обществото – български избиратели и данъкоплатци, които имат нужда и право да поставят пред овластените своите проблеми и да искат тяхното разрешаване. А инакомислещи винаги ще има. Но винаги е по-добре техните аргументи да не включват насилие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53