Хиляди пътища

Жорж Мустаки
ЕПА/БГНЕС

На кръстопътя в сърцето на света хилядите пътища се събират, а онези, които вървят по тях са приятелите ми отнякъде. Те не маршируват в строги редици. Всеки свободно следва своя ритъм. Един е прегърнал близката си, а друг върви самичък, там, на кръстопътя на хилядите пътища. Пристигат от края на света, прекосяват планини, носят желанието, съмнението, надеждата да стигнат края. Зад тях никой не ги очаква. Те следват само една звезда в нощта. Те се разпознават, усмихват се, когато се срещнат там, на кръстопътя на хилядите пътища. На кръстопътя в сърцето на света се събират хиляди мечти. Понякога ги чувам. Тогава до мен достига мъдростта на лудите, но моля ви, не ги будете. Защото са по-крехки и от огънче, блещукащо изпод заспалата жарава.
Една светлинка бди на кръстопътя на хилядите пътища.
Звезда със хиляди отблясъци. Звезда със хиляди отблясъци…

                                                                                                   Жорж Мустаки (свободен превод: Кр.Бояджиев)

„Трето Матине“ на Ричард Пейдж и Пат Ленърд, Пол Мак Картни (с още непроменена от Фил Спектър версия на песента The Long and Winding Road), „ФСБ“ и завръщането им с думи на Даниела Кузманова, „Мери бойс бенд“ и „Супертрамп“ – всеки от тях със свой „Дълъг път към дома“, „Старият римски път“ на поетесата Петя Йорданова и група „Асоциация“, Брус Хорнсби (странник-скиталец с южняшки дух на певец, поет и музикант), вечната италианска песен Vado via на Друпи и „Пътя към звездите“ на „Щурците“ и Димитър Керелезов… виртуално и реално се пресичат някъде, някога в „Кръстопътя на хилядите пътища“ на Жорж Мустаки и в музикално-поетичната ни среща.
Добре дошли сте!

неделя, 16 юли, от 17 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Диригентът Том Уудс

Концерт на Симфоничния оркестър на БНР под палката на Том Уудс – директно предаване от зала „България“ на 23 февруари от 19.30 часа

С концерта си на 23 февруари Симфоничният оркестър на БНР ще отбележи 100-годишнината от смъртта на Клод Дебюси. Гост-диригент Том Уудс , солистка: Надежда Цанова , пиано. В програмата: • Клод Дебюси – Прелюд „Следобедът на един фавн“; • Камий Сен-Санс – Концерт за пиано и оркестър № 2 в сол минор, опус 22; • Морис Равел – „Павана за една..

публикувано на 21.02.18 в 15:30

Премиера на японска творба в София и в Габрово

На 21 февруари в София в Централния военен клуб и на 23 февруари в Габрово ще се състои световна премиера на концерт за флейта от японската композиторка Рика Сузуки Тя показва традициите в японската сериозна музика, която е много по-различна от европейската, защото там всеки творец държи на спонтанността, държи със звуци да се доближи до природата...

публикувано на 20.02.18 в 16:05
Цигуларят, проф. Димо Димов

Музиката живее в най-дълбокото и сигурно място

Той е един от най-известните ни музиканти, неговата популярност се разпростира далеч зад територията на професионалната му заангажираност. Умее да владее публиката не само от сцената, когато свири, но и тогава, когато говори, не като пламенен оратор – трибун, а като мислещ човек, наблюдаващ, анализиращ и разбиращ случващото се с неговите движещи сили и..

публикувано на 20.02.18 в 14:40

Клубове

В началото на 20 век възможностите за един музикален изпълнител и за млад композитор да бъдат чути, са били твърде ограничени: звукозаписът е прохождал, репродукторите фонограф и/ли грамофон са недостъпна новост и екзотика. Филмовата лента в е очаквала появата на своя звук, а радиото, все още неоткрито се е намирало някъде в бъдните години. Шансът да..

публикувано на 19.02.18 в 16:20

Софийската опера и за музиката, която възпитава

Една майка отишла при мъдрец, за да се посъветва как да възпитава детето си. Мъдрецът попитал на колко години е то. Майката отговорила, че е на седем и тогава мъдрецът и казал, че вече е много закъсняла. С тази притча маестро Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, преди четири години анонсира може би най-хитовия проект на операта -..

публикувано на 19.02.18 в 10:37