Хиляди пътища

Жорж Мустаки
ЕПА/БГНЕС

На кръстопътя в сърцето на света хилядите пътища се събират, а онези, които вървят по тях са приятелите ми отнякъде. Те не маршируват в строги редици. Всеки свободно следва своя ритъм. Един е прегърнал близката си, а друг върви самичък, там, на кръстопътя на хилядите пътища. Пристигат от края на света, прекосяват планини, носят желанието, съмнението, надеждата да стигнат края. Зад тях никой не ги очаква. Те следват само една звезда в нощта. Те се разпознават, усмихват се, когато се срещнат там, на кръстопътя на хилядите пътища. На кръстопътя в сърцето на света се събират хиляди мечти. Понякога ги чувам. Тогава до мен достига мъдростта на лудите, но моля ви, не ги будете. Защото са по-крехки и от огънче, блещукащо изпод заспалата жарава.
Една светлинка бди на кръстопътя на хилядите пътища.
Звезда със хиляди отблясъци. Звезда със хиляди отблясъци…

                                                                                                   Жорж Мустаки (свободен превод: Кр.Бояджиев)

„Трето Матине“ на Ричард Пейдж и Пат Ленърд, Пол Мак Картни (с още непроменена от Фил Спектър версия на песента The Long and Winding Road), „ФСБ“ и завръщането им с думи на Даниела Кузманова, „Мери бойс бенд“ и „Супертрамп“ – всеки от тях със свой „Дълъг път към дома“, „Старият римски път“ на поетесата Петя Йорданова и група „Асоциация“, Брус Хорнсби (странник-скиталец с южняшки дух на певец, поет и музикант), вечната италианска песен Vado via на Друпи и „Пътя към звездите“ на „Щурците“ и Димитър Керелезов… виртуално и реално се пресичат някъде, някога в „Кръстопътя на хилядите пътища“ на Жорж Мустаки и в музикално-поетичната ни среща.
Добре дошли сте!

неделя, 16 юли, от 17 часа

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хърватските даркуейвъри No No Instigator с концерти в София и Пловдив

В петък ( 21 юли ) и събота ( 22 юли ) радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ е домакин на поредната интересна българска отсечка от турнето на нова група от Балканите. Групата е No No Instigator от Хърватия, а концертите й са съответно в клуб Live & Loud на „Позитано“ 8 (съорганизатори на събитието заедно с Neu Berlin) в петък вечер и в пловдивското..

публикувано на 20.07.17 в 17:08
Д-р Емил Илиев, директор на „Банско джаз фест“, Тома Спространов, Кристиян Бояджиев (отляво надясно)

Годишнини, фестивали

Месец след като джаз фестивала в Монтрьо, Швейцария отбеляза половинвековен юбилей, дни преди българската сродна проява – фестивала „Банско джаз“ да закръгли своята 20-годишнина, отново сте добре дошли в „Джаз клуб” – специализираното джаз-предаване, което навършва и своите 20 години в националната програма „Христо Ботев“. Предлагам на вашето внимание..

публикувано на 19.07.17 в 14:25
Атанас Кръстев

"Варненско лято": Концерт на струнен квартет "Добри Христов", Варна – 19 юли, от 19 часа

Директно от Градската художествена галерия във Варна – концерт от програмата на Международния фестивал „Варненско лято“. Концерт на струнен квартет „Добри Христов”, Варна с участието на Атанас Кръстев – виолончело и „Шубертиада“ (струнен квартет и струнен квинтет). Концерта можете да слушате по програма „Христо Ботев“.

публикувано на 19.07.17 в 09:35

IN MEMORIAM: Михаил Ангелов

На 85 години почина големият български диригент Михаил Ангелов. Той е един от основателите на оркестъра „Софийски солисти“. Бил е директор и главен диригент на оперните театри в Русе, Пловдив, Бургас и Благоевград. Между 1961 и 1991 година Михаил Ангелов е назначен последователно за диригент, заместник главен диригент, главен диригент и директор на..

публикувано на 19.07.17 в 08:40

Класация за български песни „7 в 11” - гласувайте!

Всеки вторник от 11 часа по програма „Христо Ботев” с Диляна Трачева и Здравко Петров Всяка седмица предлагаме девет песни (седем класирани и две нови), за които да се гласува. Може да изберете до 7 песни, преди да завършите своето гласуване. Всяка седмица последните две песни отпадат и на тяхно място предлагаме нови две. Песента, стояла..

обновено на 18.07.17 в 12:27