Хиляди пътища

Жорж Мустаки
ЕПА/БГНЕС

На кръстопътя в сърцето на света хилядите пътища се събират, а онези, които вървят по тях са приятелите ми отнякъде. Те не маршируват в строги редици. Всеки свободно следва своя ритъм. Един е прегърнал близката си, а друг върви самичък, там, на кръстопътя на хилядите пътища. Пристигат от края на света, прекосяват планини, носят желанието, съмнението, надеждата да стигнат края. Зад тях никой не ги очаква. Те следват само една звезда в нощта. Те се разпознават, усмихват се, когато се срещнат там, на кръстопътя на хилядите пътища. На кръстопътя в сърцето на света се събират хиляди мечти. Понякога ги чувам. Тогава до мен достига мъдростта на лудите, но моля ви, не ги будете. Защото са по-крехки и от огънче, блещукащо изпод заспалата жарава.
Една светлинка бди на кръстопътя на хилядите пътища.
Звезда със хиляди отблясъци. Звезда със хиляди отблясъци…

                                                                                                   Жорж Мустаки (свободен превод: Кр.Бояджиев)

„Трето Матине“ на Ричард Пейдж и Пат Ленърд, Пол Мак Картни (с още непроменена от Фил Спектър версия на песента The Long and Winding Road), „ФСБ“ и завръщането им с думи на Даниела Кузманова, „Мери бойс бенд“ и „Супертрамп“ – всеки от тях със свой „Дълъг път към дома“, „Старият римски път“ на поетесата Петя Йорданова и група „Асоциация“, Брус Хорнсби (странник-скиталец с южняшки дух на певец, поет и музикант), вечната италианска песен Vado via на Друпи и „Пътя към звездите“ на „Щурците“ и Димитър Керелезов… виртуално и реално се пресичат някъде, някога в „Кръстопътя на хилядите пътища“ на Жорж Мустаки и в музикално-поетичната ни среща.
Добре дошли сте!

неделя, 16 юли, от 17 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хазарт

За мен този свят беше зала игрална. И в нея животът ми беше комар, в който играех играта фатална: любов срещу злоба, съдба срещу зар. И губих любови, приятелства, сметки, загубвах и в святост, загубвах и в грях. И този живот бе за мене рулетка, и цялата себе си аз проиграх. Кръгът се въртеше... Неимоверно тракаше зарът в луд кръговрат. Летяха числата..

публикувано на 23.09.17 в 10:35
Регина Резник в ролята на Кармен.

„Кармен” на Регина Резник

В съботната вечер ще излъчим цялостен запис на операта „Кармен” от Жорж Бизе продуциран от Decca през 1963 с Регина Резник в главната роля. На 30 август се навършиха 95 години от рождението на американската певица. Родителите й - украински евреи, емигрират в Ню Йорк, където започва и завършва земният път на бъдещата оперна звезда. Учи в Хънтър колидж при..

публикувано на 23.09.17 в 08:10

Вечната българска класика - 22 септември

22 септември - датата, на която през 1908 г. е призната нашата национална независимост. 13 г. преди това, на 6 септември (това би трябвало да е нашият национален празник), българският народ осъществява до голяма степен националния си идеал – обединението: сам, напук на Русия, на други Велики сили. Една нова-стара нация поема пътя на своя..

публикувано на 22.09.17 в 08:30

„Кармен” от Жорж Бизе, опера в четири действия (съдържание)

Либрето - Анри Мейяк и Луи Халеви По едноименната новела на Проспер Мериме Световна премиера - 3 март 1875, Париж Българска премиера - 9 март 1912, София. Действащи лица: Кармен, циганка – мецосопран Дон Хозе, сержант – тенор Ескамилио, тореадор – баритон Данкайро, контрабандист – баритон Ремендадо, контрабандист – тенор Цунига, лейтенант –..

публикувано на 21.09.17 в 15:20

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 25 – Рибарица

Първо издание на фестивала Whiteclassics в Рибарица . В основата е пианистката Венета Неинска, чието име много хора свързват със станалите популярни „Концерти на възглавници“. Последният беше това лято на Витоша на 27 август с участието на камерен оркестър „Виртуози“. Новият сезон за Венета започва тази седмица в празничните дни, когато ще бъде..

публикувано на 21.09.17 в 10:05