Хиляди пътища

Жорж Мустаки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На кръстопътя в сърцето на света хилядите пътища се събират, а онези, които вървят по тях са приятелите ми отнякъде. Те не маршируват в строги редици. Всеки свободно следва своя ритъм. Един е прегърнал близката си, а друг върви самичък, там, на кръстопътя на хилядите пътища. Пристигат от края на света, прекосяват планини, носят желанието, съмнението, надеждата да стигнат края. Зад тях никой не ги очаква. Те следват само една звезда в нощта. Те се разпознават, усмихват се, когато се срещнат там, на кръстопътя на хилядите пътища. На кръстопътя в сърцето на света се събират хиляди мечти. Понякога ги чувам. Тогава до мен достига мъдростта на лудите, но моля ви, не ги будете. Защото са по-крехки и от огънче, блещукащо изпод заспалата жарава.
Една светлинка бди на кръстопътя на хилядите пътища.
Звезда със хиляди отблясъци. Звезда със хиляди отблясъци…

                                                                                                   Жорж Мустаки (свободен превод: Кр.Бояджиев)

„Трето Матине“ на Ричард Пейдж и Пат Ленърд, Пол Мак Картни (с още непроменена от Фил Спектър версия на песента The Long and Winding Road), „ФСБ“ и завръщането им с думи на Даниела Кузманова, „Мери бойс бенд“ и „Супертрамп“ – всеки от тях със свой „Дълъг път към дома“, „Старият римски път“ на поетесата Петя Йорданова и група „Асоциация“, Брус Хорнсби (странник-скиталец с южняшки дух на певец, поет и музикант), вечната италианска песен Vado via на Друпи и „Пътя към звездите“ на „Щурците“ и Димитър Керелезов… виртуално и реално се пресичат някъде, някога в „Кръстопътя на хилядите пътища“ на Жорж Мустаки и в музикално-поетичната ни среща.
Добре дошли сте!

неделя, 16 юли, от 17 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чухте ли този концерт? Не? Вече може да го направите в следващите седем дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всеки. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Може да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди време и..

обновено на 24.04.18 в 16:54
Джарбо и Father Murphy (Чехия, 2017)

За американския авангард от началото на века – "Аларма Пънк Джаз фест"

За американския авангард от началото на 21-ви век преди един концерт от „Аларма Пънк Джаз фест“ в „Нашият ден“ говорим с Цветан Цветанов от предаването „Аларма“, организатор на фестивала. Повече чуйте в звуковия файл.

публикувано на 24.04.18 в 11:37
„Лед Зепелин”: Джон Пол Джоунс, Робърт Плант и Джими Пейдж (отляво надясно)

Хоби и колекционерски страсти, 3 част

От времето на барока, че и години преди него, та чак до наши дни съществуват свързани с музиката личности, които намират време, сили и енергия да задоволяват и други, различни от музикалните потребности. В третата, посветена на феномена „хоби”, наша среща, ви запознаваме с колекционерските страсти и любими занимания на Жан Филип Рамо (Jean-Philippe..

публикувано на 23.04.18 в 11:10

Арфистката Яна Дойнова: Мечтая денят да стане по-дълъг

Яна Дойнова – момиче, което намира шума в големия град за жизненоважен и храни с него динамиката на собственото си битие. Или човек, който открива в пътешествията си в далечни страни частички, с които попълва пъзела на личната си философия за света. Или пък половинка от една ярка любовна комбинация, в която противоположностите създават уравновесено цяло...

публикувано на 23.04.18 в 10:55

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 23 до 30 април 2018 година

23 април 3.00 часа - Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Меса в до мажор K.317, „Коронационна”. 3.28 часа - Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Тържествена вечерня на изповедника (Vesperae solennes de confessore) K.339 Солисти: Ариана Вендители (сопран), Емили Ренар (мецосопран), Рупърт Чарлсуърт (тенор), Марцел Бакони (бас). 4.01 часа - Волфганг..

публикувано на 22.04.18 в 09:00